fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Što se događa s tehnološkim sektorom i zašto je diverzifikacija toliko važna?

Genius Expert
4 min.

Tehnološki sektor je predvodnik inovacija u svijetu.

Inovacije su pokretači čitavih gospodarstava, ali za razvoj inovacija i finalnih proizvoda potrebni su određeni preduvjeti i ulaganja. Upravo da bi realizirao razvoj, to jest finalizirao proizvod, tehnološki sektor treba veće iznose kapitala.

Ulaganja u neki budući proizvod nose određenu neizvjesnost te su ulagači u taj sektor upravo i bili nagrađivani višim prinosom na svoje ulaganje. Razlog porastu vrijednosti je bila i visoka razina digitalizacije i ubrzanog razvoja tehnologije za vrijeme COVID-19 krize.

Iza nas je jedno dulje razdoblje jeftinog novca, perioda bez inflacije i kamatnih stopa oko nule, što je pomoglo tehnološkom sektoru jeftino se zadužiti za financiranje svojega poslovanja.

Osim toga, u tom je periodu većini investitora bilo nelogično držati svoj novac u bankama bez kamate, te su svoje investicije usmjeravali i na dioničko tržište.

U 2022. godini dolazi do pojave inflacije.

Kao odgovor na inflaciju centralne banke diljem svijeta počinju proces podizanja kamatnih stopa što povećava cijenu novca i negativno utječe na kretanje vrijednosti dionica. Ovaj skuplji novac jače opterećuje mnoge kompanije iz tehnološkog sektora, te upravo takve kompanije bilježe značajne korekcije vrijednosti.

U drugoj polovici 2022. godine bili smo svjedoci dviju značajnih korekcija dionica tehnološkog sektora. Te su korekcije bile snažnije nego u mnogim drugim sektorima koji su otporniji na podizanje kamatnih stopa i recesivne pritiske. 

Nitko ne može sa sigurnošću reći kako će se tehnološke dionice kretati u narednom periodu, ali postaje jasno kako će se promjene vrijednosti najvjerojatnije događati dosta snažnije nego u većini ostalih sektora.

To zovemo većom volatilnošću tehnološkog sektora.

Upravo ta volatilnost pokazuje koliko je diverzifikacija ulaganja važna kako bi se u dugom roku postigli naši investicijski ciljevi, a time i blagostanje.

Zašto je diverzifikacija važna?

Diverzifikacija je jedan od najefikasnijih alata za upravljanje rizicima koji je dostupan investitorima. Ona doslovno znači „ne stavljaj sva jaja u istu košaru“ – jer ako košara padne sva će se jaja razbiti odjednom.

Ako se vaša investicija sastoji samo od ulaganja u dionice tehnološkog sektora, ove nedavne korekcije sigurno utječu na smanjenje vrijednosti vašeg ulaganja.

Ali ako ste investirani u raznovrsne imovinske klase koje obuhvaćaju i druge gospodarske sektore iz različitih geografskih područja vaše će ulaganje biti manje pogođeno.

Kod ravnomjerno raspoređenog ulaganja, u slučaju jačeg pada vrijednosti vaših tehnoloških dionica, moguće je da će drugi dijelovi investicije/portfelja manje pasti ili čak rasti što će doprinijeti stabilnosti.

Kako izgleda divezificirani portfelj?

Možemo reći da dionice i obveznice imaju nisku korelaciju, to jest njihova kretanja povijesno ne idu uvijek u istom smjeru i istim intenzitetom.

To znači da često možemo vidjeti situaciju da kada dionice rastu obveznice imaju lošiji performans (padaju) i obratno. Zato vaš portfelj ne bi trebao biti investiran samo u dionice ili obveznice.

Ako ovim dvjema klasama imovine dodamo još i commodity klasu (robe i sirovine) gdje spada i zlato, jasno je da tako upotpunjujemo naše ulaganje za imovinu koja se ne kreće u istom smjeru kao obveznice i dionice.

Kao primjer ovdje možemo navesti zlato kao commodity, za koje je poznato da često predstavlja „sigurno mjesto“ u vrijeme značajnijih korekcija na tržištu kapitala.

Najčešće greške pri pokušaju diverzifikacije

Neki investitori kupe više od nekoliko dionica i misle da time automatski postižu dobro diverzificirani portfelj.

Nažalost, to ne mora biti istina.

Ako kupite npr. 50 sličnih dionica koje pripadaju istom sektoru ili sve iz iste države, niste zapravo napravili kvalitetnu raspodjelu, jer je preduvjet dobre diverzifikacije činjenica da investicijske klase u koje ulažemo nisu jako korelirane.

Ako ulažemo u isti sektor ili državu većinu će naših dionica na isti način pogoditi događaji iz njihovog okruženja.

Prilikom kvalitetne alokacije pokušajte slijediti slijedeća pravila:

Diverzificirajte između različitih klasa imovine

Prilikom investiranja u obzir uzmite veći broj klasa imovine kao što su obveznice, dionice, commodity.

Kod investiranja u dionice možete birati između različitih:

  • gospodarskih sektora kojima te kompanije pripadaju
  • veličina kompanije (velike, srednje i male kompanije: tzv. large cap, mid cap i small cap stocks)
  • geografskih područja (SAD, EU, tržišta u razvoju i sl.)
  • value i growth kompanija

Kod obveznica možete raspodijeliti:

  • ovisno o izdavatelju: državne ili korporativne
  • u obveznice različitih dospijeća (maturity)
  • u različitim valutama i sl.

Pritom svakako obratite pozornost na geografsku raznolikost vašeg ulaganja, jer iako je gospodarstvo globalno povezano, gospodarski ciklusi nisu jednaki u različitim državama.

Ako investirate u fondove obratite pozornost u što oni ulažu

Ponekad nije dovoljno investirati u više fondova od koji svaki ima određeni broj pozicija jer to ne znači nužno i kvalitetnu diverzifikaciju.

Važno je voditi računa da fondovi u koje ulažete također zadovoljavaju ranije navedene kriterije i da ne ulažu svi u samo europske dionice ili samo u financijski sektor.

Pogledajte barem osnovne podatke o fondovima u koje ulažete: vrstu, geogafsku izloženost, top 10 pozicija fonda  i slično. Različiti nazivi fondova ne znače nužno da ulažu u različite pozicije.

Vodite računa o troškovima

Ako želite samostalno izgraditi dobro diverzificiran portfelj i uzeti u obzir većinu ranije navedenoga, postoji velika vjerojatnost kako ćete pritom imati različite troškove poput brokerskih, skrbničkih, transakcijskih ili drugih naknada.

Te naknade postaju značajnije ako aktivno mijenjate pozicije (stalno trgujete). Imati portfelj koji se sastoji od mnogo dionica je skupo.

Upravo s ciljem smanjenja troškova birajte već formirane (diverzificirane) košarice.

Ako vam se sve te brige i kombinacije zajedno čine previše, kvalitetnu diverzifikaciju vam može napraviti vaš investicijski savjetnik. Pritom treba voditi računa da savjet koji vam da bude upravo u skladu s vašim željama i potrebama.

Takvu uslugu za vas pruža Genius by Intercapital.

Genius aplikacija je digitalni investicijski savjetnik. Omogućuje ulaganje odmah, bez potrebnog stručnog predznanja, velikih iznosa i bez puno uloženog vremena.

Aplikacija za vas kreira personalizirani investicijski portfelj prilagođen vašim željama i mogućnostima.

U manje od 10 minuta možete doći do profesionalno vođenog i odlično diverzificiranog portfelja, a aplikacija zatim upravlja vašom investicijom kroz cijelo vrijeme trajanja ulaganja.

Fondovi u koje ulaže Genius pokrivaju vrlo širok spektar klasa imovine, gospodarskih sektora i geografske izloženosti, što je ključ za cjelovitu uslugu savjetovanja. 

Za redovitu edukaciju za početnike i praćenje novosti o Geniusu i svijetu investiranja prijavite se na neki od naših investicijskih newslettera.

Na gornjem linku možete pogledati stvarne primjere newslettera i prema tome odlučiti jesu li vam zanimljivi. Sigurno ćete pronaći neki koji će odgovarati vašem interesu i potrebama!

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja oko fondova, ulaganja ili financija općenito – prijavite se na besplatnu online edukaciju Genius Caffe.

Održava se svakoga tjedna, četvrtkom, putem Zooma. Pitajte nas što god vam padne na pamet, nema krivih pitanja!

Ako vas zanimaju dodatne infomacije kako Genius ostvaruje diverzifikaciju ulaganja – stojimo na raspolaganju.

Maja Menićanin

voditeljica Genius projekta

Objavljeno 17. ožujka 2023.