fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

U koje fondove ulaže Genius aplikacija?

10 min.

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje nam postavljate, pa ćemo vam u ovom blogu pružiti detaljniji uvid u fondove koji su vam trenutno na raspolaganju kroz Genius aplikaciju. Nakon kratkog uvoda proći ćemo:

Ako niste upoznati s investicijskim fondovima, a željeli biste jednostavno i razumljivo pojašnjenje bez dosadnih definicija i velikih riječi – pročitajte prvo naš blog “Što su investicijski fondovi: Vodič za početnike”.

Genius je proizvod društva za upravljanje investicijskim fondovima koje posluje već 20+ godina – InterCapital Asset Management. Kako društvo nije dio neke banke, već nezavisno sudjeluje na tržištu, tako nema stotine poslovnica diljem Hrvatske kroz koje bi vam nudilo uslugu investiranja.

Aplikacija za ulaganje bila je logičan izbor za kanal kojim bi se što većem broju ljudi ponudila prilika da jednostavno, brzo i fleksibilno investiraju. InterCapital pod svojim upravljanjem ima širok izbor fondova koji:

  • nude različite razine rizika
  • ulažu u različite oblike imovine (dionice, obveznice, novac, robe…)
  • ulažu u različite sektore (tehnologija, energija, IT, hrana, telekomunikacije…)
  • ulažu na raznim tržištima (EU, SAD, Azija…)

Upravo ovo nam omogućuje dvije stvari koje su najbitnije za vas kao ulagatelje:

  • za svakoga pronaći kvalitetan personalizirani portfelj (kombinaciju) fondova koja najbolje odgovara nečijim željama o trajanju ulaganja, toleranciji na rizik itd.
  • iz aplikacije izbaciti sve naknade koje često postoje kod sličnih usluga – nema ulazne, izlazne ni transakcijske naknade, nema naknade za upravljanje portfeljem, nema brokerske ni skrbničke naknade za portfelje koji sadrže globalne ETF-ove.

    Plaćate isključivo troškove samog fonda, koji postoje kod svakog investicijskog fonda na svijetu.

InterCapital Asset Management je za svoj rad dobio preko 38 domaćih i međunarodnih nagrada – od toga višestruke za najboljeg asset managera u Hrvatskoj i za najbolje fondove u više kategorija.

Kako izgleda struktura Genius portfelja?

Vaš Genius portfelj uvijek se sastoji od 4-6 fondova InterCapital Asset Managementa, a određeni modeli ulaganja u nekom postotku sadrže i 5 vrhunskih globalnih ETF-ova. (“Što su ETF fondovi?” pročitajte ovdje)

Kombinacija i broj fondova u vašem portfelju ovise o vašoj toleranciji na rizik – usluga je time personalizirana za vas i vaše mogućnosti.

Možete i kliknuti na ime fonda da vas odvede izravno na taj koji vas zanima.

ICAM aktivno upravljani fondovi:
Globalni ETF fondovi:

Potpunu strukturu vašeg budućeg portfelja možete vidjeti i tijekom rješavanja upitnika nakon registracije u Genius aplikaciju.

Ekran alokacije (kombinacija i omjeri) fondova vam prikazuje vaš model ulaganja, toleranciju na rizik i sve fondove u portfelju – koji su točno i u kojem omjeru sudjeluju u portfelju.

Isti pregled vam je dostupan i kasnije u aplikaciji, a na svaki fond možete kliknuti i pogledati kratki opis o njemu. 

Modeli ulaganja

Ovisno o iznosu koji uložite ili imate na računu nalazit ćete se u jednom od tri modela ulaganja:

 

ICAM fondovi su aktivno upravljani, što znači da njima upravljaju naši fond menadžeri, uz pomoć naših analitičara i odjela za upravljanje rizikom.

Fond menadžeri po potrebi i prema uvjetima na tržištu prilagođavaju strategiju pojedinih fondova kako bi za vas pokušali postići što bolji rezultat u raznim uvjetima na tržištu – dobrim i lošim.

Zbog same aplikacije vi ste ovdje “pasivni” ulagatelji, ali fondovi u koje ulažete su aktivno upravljani.

Genius vam omogućuje ulaganje novca bez minimalnog iznosa i bez ulazne naknade, što znači da ako uplatite 5 EUR – mi ćemo za vas investirati 5 EUR i to u sve fondove iz vašeg portfelja.

Brokersku i skrbničku naknadu za ETF-ove ne plaćate, to mi “častimo”. 🙂 Zbog efikasnosti kupovine ETF-ova i kako naknade ne bismo morali prebacivati na vas kao klijente, ETF-ovi su zasad dio portfelja samo u Gold i Diamond modelu ulaganja.

InterCapital Asset Management ne upravlja navedenim ETF-ovima, u njih samo za vas ulaže novac.

Pregled pojedinačnih InterCapitalovih fondova i globalnih ETF-ova

Fondovi su poredani prema razini rizika – od najmanje rizičnog prema najviše rizičnom.

Kako vodimo računa o održivom ulaganju u izvještajima fondova možete pogledati i transparentno prikazanu ESG ocjenu fonda, odnosno njihov ugljični intenzitet i ugljični otisak za korporativne papire.

Pošto je InterCapital Asset Management posebno za korisnike Geniusa smanjio upravljačku naknadu fondova za 25% ulaganje putem Geniusa postalo je najpovoljniji način investiranja u ICAM fondove.

InterCapital Short Term Bond

Vrsta fonda: kratkoročni obveznički
Razina volatilnosti: NISKA
Preporučeni rok ulaganja: kratki, 6 mjeseci i više

Short Term Bond ulaže u kratkoročne vrijednosne papire. Cilj mu je kroz ulaganje u novčano tržište očuvati vrijednost vašeg uloga uz prinos viši od klasične štednje.

Short Term Bond nastoji pružiti nižu razinu rizika od obvezničkih fondova i osigurati visoku likvidnost.

Fond ulaže uglavnom u obveznice izdavatelja iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Francuske, Belgije i ostalih država članica EU, kao i u depozite.

Namijenjen je prvenstveno ulagateljima koji smatraju da će im novčana sredstva trebati u kraćem roku i ne žele planirati štednju na duži rok.

Više informacija – InterCapital Short Term Bond

InterCapital Bond

Vrsta fonda: Obveznički
Razina volatilnosti: NISKA
Preporučeni rok ulaganja: srednji, 2 i više godina

InterCapital Bond ulaže u obveznice. Cilj mu je kroz kamate i/ili porast cijene obveznica održati vrijednost vašeg uloga uz nisku razinu rizika. Ulaže u državne obveznice u Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i regiji.

Namijenjen je prvenstveno ulagateljima koji žele nisku razinu rizika, ali žele ostvariti prinos viši od kamata na klasičnu bankovnu štednju.

Više informacija – InterCapital Bond

InterCapital Dollar Bond

Vrsta fonda: Obveznički
Razina volatilnosti: NISKA
Preporučeni rok ulaganja: srednji, 2 i više godina

Dollar Bond ulaže u obveznice i to većinom u državne obveznice Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, SAD-a, Italije i Španjolske.

Cilj mu je kroz kamate i/ili porast cijene obveznica održati vrijednost vašeg uloga uz nisku razinu rizika. Nastoji ostvariti prinose koji su viši od kamata na dugoročne bankarske depozite u USD.

Namijenjen je prvenstveno ulagateljima koji žele nisku razinu rizika, ali žele ostvariti prinos viši od kamata na klasičnu bankovnu štednju.

Više informacija – InterCapital Dollar Bond

InterCapital Income Plus

Vrsta fonda: Poseban
Razina volatilnosti: NISKA/SREDNJA
Preporučeni rok ulaganja: srednji do duži, 3 i više godina

Income Plus fond nastoji ostvariti prinos usporediv s obvezničkim fondom, ali i dodatni prinos ulaganjem manjeg dijela portfelja na dioničkom tržištu.

Nižu razinu rizika zadržava ulaganjem minimalno 60% neto imovine u obveznice Hrvatske, Njemačke, Italije i Francuske, a manji dio portfelja (maksimalno 30%) izložit će dioničkim tržištima – instrumentima koji prate kretanje regionalnih indeksa, indeksa DAX i S&P 500.

Namijenjen je ulagateljima s nižom tolerancijom prema riziku, koji istovremeno žele preuzeti manji dodatni rizik i iskoristiti prednosti viših potencijalnih prinosa dioničkih tržišta.

Više informacija – InterCapital Income Plus

InterCapital Conservative Balanced

Vrsta fonda: Ostali
Razina volatilnosti: UMJERENA
Preporučeni rok ulaganja: srednji do duži, 3 i više godina

Conservative Balanced fond ulaže u konzervativno uravnotežen portfelj obveznica i dionica. Cilj mu je generirati prinos uz nižu razinu rizika od klasičnih mješovitih fondova.

Do 70% neto imovine fonda investirano je u obveznice Hrvatske, Francuske, Njemačke i Nizozemske, dok 30-50% imovine fonda može biti izloženo svjetskim dioničkim tržištima (npr. Vanguard FTSE JPN USDD, Lyxor ETF EURO STOXX 600, Exxon Mobil itd.).

Fond je izložen sektorima kao što su zdravstvena skrb, telekomunikacije, energija, IT, financije i razni industrijski proizvodi, a po pitanju valuta većinom u euro i dolar.

Namijenjen je prvenstveno ulagateljima koji nisu spremni na volatilnost koju nose klasični mješoviti fondovi, ali žele ostvariti veći prinos od onog u konzervativnijim fondovima. 

Više informacija – InterCapital Conservative Balanced

InterCapital Balanced

Vrsta fonda: Mješoviti
Razina volatilnosti: SREDNJA
Preporučeni rok ulaganja: srednji do duži, 4 i više godina

InterCapital Balanced fond za cilj ima ostvarenje umjerenog rasta prinosa kroz ulaganje u dionice uz očuvanje stabilnosti ulaganjem u obveznice izdane prvenstveno na razvijenim tržištima.

Prednost fonda je raspoređivanje sredstava u različite klase imovine u sklopu jednog proizvoda.

Do 70% imovine može ulagati u obveznice i obvezničke fondove s područja Hrvatske, Irske, Njemačke, Francuske i Nizozemske. Od 30% do 70% imovine može ulagati u dionice hrvatskih, regionalnih, europskih i svjetskih tvrtki (npr. Vanguard FTSE JPN USDD, Microsoft, Chevron Corp) i dioničke fondove.

Fond je izložen sektorima poput energije, telekomunikacija, zdravstvene skrbi, IT-a, financija itd, a po pitanju valuta većinom u euro i dolar.

Namijenjen je ulagateljima koji su spremni na kombinaciju srednje razine rizika i umjerenih do viših potencijalnih prinosa. 

Više informacija – InterCapital Balanced

InterCapital SEE Equity

Vrsta fonda: Dionički
Razina volatilnosti: SREDNJA/VISOKA
Preporučeni rok ulaganja: duži, 5 i više godina

SEE Equity fond ulaže u kompanije koje će biti predvodnici rasta i razvoja SEE regije (jugoistočna i istočna Europa).

Najmanje 70% neto imovine fonda ulaže u dionice jugoistočne Europe, pretežno izdavatelja iz Hrvatske, Slovenije, Rumunjske, Austrije, Grčke i Mađarske. Svi primici, poput dividenda, reinvestiraju se unutar fonda.

TOP 10 pozicija čine kompanije poput Nove Ljubljanske Banke, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Adris Grupa, Valamar Riviera, Krka i Petrol.

Time je izložen sektorima kao što su telekomunikacije, zdravstvena skrb, industrijski proizvodi, energija, novac i potraživanja, glavni potrošački proizvodi i financije.

InterCapital kao lokalno društvo za ovu regiju svojom ekspertizom i poznavanjem lokalnog tržišta i kompanija ovdje može pružiti odličnu dodanu vrijednost upravo aktivnim upravljanjem fondom.

Namijenjen je ulagateljima koji žele povećati prinos od ulaganja u odnosu na obvezničke ili mješovite fondove, a dio svoje imovine žele uložiti na regionalna dionička tržišta.

Više informacija – InterCapital SEE Equity

InterCapital Global Equity

Vrsta fonda: Dionički
Razina volatilnosti: VISOKA
Preporučeni rok ulaganja: duži, 5 i više godina

Global Equity fond ulaže u cijeli spektar dionica kvalitetnih izdavatelja na najrazvijenijim svjetskim tržištima. Uz izloženost etabliranima stranim valutama (dolar, euro, britanska funta) postiže kombinaciju stabilnosti i visokog potencijalnog rasta.

Konkretan potencijal koji fond nosi možete vidjeti i na donjem primjeru prinosa u roku od preporučenih 5 i više godina – ovdje je uključena pandemija, kao i situacija u Ukrajini, kako bi se vidjeli i lošiji periodi:

investicijski fondovi - graf s prikazom kretanja vrijednosti dioničkog fonda InterCapital Global Equity - gubitak tijekom početka pandemije koronavirusa od 25 posto i ukupan prinos tijekom 5 godina od gotovo 40 posto

Preko 70% imovine ulaže na dioničko tržište – npr. Microsoft, Vanguard FTSE JPN USDD, Apple, iShares Emerging Markets, Novartis, Chevron Corp, Exxon Mobil, Johnson&Johnson, Meta itd.

Izložen je sektorima poput burzovnih indeksa, potrošačkih proizvoda, zdravstvene skrbi, telekomunikacija, IT-ja i financija. Valutno je izložen uglavnom dolaru i euru.

Namijenjen je ulagateljima koji su spremni na kombinaciju visoke razine rizika i potencijalno viših prinosa.

Više informacija – InterCapital Global Equity

InterCapital Global Technology

Vrsta fonda: Dionički
Razina volatilnosti: VISOKA
Preporučeni rok ulaganja: duži, 5 i više godina, nije namijenjen ulagateljima koji svoj novac namjeravaju povući unutar 5 godina

Global Technology fond najmanje 70% imovine ulaže u dionice međunarodnih i domaćih izdavatelja koji se bave razvojem i prodajom proizvoda, procesa ili usluga, a za koje postoji značajna vjerojatnost da će u dugom roku profitirati od inovacija i tehnološkog napretka.

Neke od TOP 10 pozicija su Microsoft, Alphabet – Class A, Betashares Asia Tech Tigers, SAP AG, Taiwan Semiconductor, Meta, Apple, Amazon, Mastercard.

Izložen je sektorima poput potrošačkih proizvoda, novca i potraživanja, telekomunikacija, IT-ja i zdravstvene skrbi. Valutno je izložen preko 90% dolaru.

Namijenjen je ulagateljima koji su spremni na kombinaciju visoke razine rizika i potencijalno viših prinosa u dugom roku.

Više informacija – InterCapital Global Technology

InterCapital Commodity Strategy (uskoro u Geniusu)

Vrsta fonda: alternativni investicijski fond s javnom ponudom
Razina volatilnosti: UMJERENA
Preporučeni rok ulaganja: duži, 5 i više godina, nije namijenjen ulagateljima koji svoj novac namjeravaju povući unutar 5 godina

Ovo je prvi commodity fond u Hrvatskoj, odnosno prvi fond u RH koji ulaže u tržište roba. U robe spadaju nafta, plin, zlato, aluminij, pšenica, stoka, kava itd. – primjer svih sektora fonda možete vidjeti na donjoj ilustraciji.

intercapital commodity strategy fond - pregled roba i sirovina

Commodity Strategy fond još nije uključen u Genius portfelje. Čim se provede detaljna analiza svih faktora koji su bitni za uključivanje u Genius bit će dodan u one portfelje koji će to dozvoliti svojom razinom rizika, a i tada samo do određenog postotka.

Zašto bi itko ulagao u robe?

Prinosi roba su nekorelirani s prinosima dionica ili obveznica. “Nekorelirani” znači da kad vrijednost dionica ili obveznica padne zbog npr. pandemije ili rata – upravo ti događaji mogu uzrokovati značajan rast cijena nekih roba. Ako gubite na jednoj strani, druga strana ima šansu nešto donijeti i ublažiti gubitak.

Sjetimo se samo cijene nafte i nekih drugih sirovina nakon što su krenule sankcije Rusiji koja je jedan od velikih svjetskih dobavljača.

Ulaganje u tržišta roba, pogotovo u ovakvim vremenima globalnih nestabilnosti, je prilika za nadopunu svakog dugoročnog portfelja. Naglasak je na “dugoročnog”.

U nadolazećem razdoblju očekuje se malo viša inflacija od one na koju smo se naviknuli u prethodnim godinama – u takvom periodu investiranje u robe ima veliki potencijal zarade u dugom roku.

Fond je namijenjen ulagateljima koji žele biti izloženi tržištu roba, dodatno diverzificirati svoj portfelj i poraditi na zaštiti od inflacije. 

Ako vas zanima još više detalja, pogledajte cijelu prezentaciju fonda u ovom YouTube videu.

Više informacija – InterCapital Commodity Strategy

iShares Core S&P 500 UCITS ETF

Vrsta fonda: UCITS ETF – indeksni dionički
Razina volatilnosti: VISOKA
Izdavatelj: iShares by BlackRock

Fond replicira dionički indeks S&P 500, odnosno ulaže u 500 tržišno najvrednijih američkih kompanija. Nudi odličnu diverzifikaciju uloga, a primarni cilj mu je što vjernije pratiti prinos S&P 500 indeksa.

Fond je namijenjen investitorima koji žele ulagati u dionice najkvalitetnijih svjetskih kompanija, a pritom nisu spremni sami trgovati i investirati u pojedinačne dionice.

Fond se preporučuje ulagateljima na dugi rok.

Lyxor Emerging Markets Ex China ETF

Vrsta fonda: UCITS ETF – indeksni dionički
Razina volatilnosti: VISOKA
Izdavatelj: Lyxor

Fond replicira indeks koji prati kretanje srednjih i velikih kompanija u zemljama u razvoju, isključujući Kinu.

Većinom su to kompanije iz sektora IT-ja, financija i energije. Nudi dobru diverzifikaciju uloga, a primarni cilj mu je što vjernije pratiti prinos MSCI Emerging Markets Ex China Net Total Return USD indeksa.

Fond je namijenjen ulagateljima koji žele ulagati u dionice kompanija zemalja u razvoju, pri čemu nisu spremni investirati u pojedinačne dionice.

Fond se preporučuje ulagateljima na dugi rok.

SPDR Russell 2000 U.S. Small Cap UCiTS ETF

Vrsta fonda: UCITS ETF – indeksni dionički
Razina volatilnosti: VISOKA
Izdavatelj: SPDR®

Fond prati performanse 2000 manjih kompanija iz SAD-a putem dioničkog indeksa Russell 2000. Nudi odličnu diverzifikaciju uloga, a primarni cilj mu je što vjernije pratiti prinos Russell 2000 indeksa. Ulaže u sektore poput zdravstva, financija i tehnologije.

Fond je namijenjen ulagateljima koji žele ulagati u dionice manjih kompanija na najrazvijenijem svjetskom tržištu, pri čemu nisu spremni investirati u pojedinačne dionice.

Fond se preporučuje ulagateljima na dugi rok.

Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) UCITS ETF Acc

Vrsta fonda: UCITS ETF – indeksni dionički
Razina volatilnosti: VISOKA
Izdavatelj: Lyxor

Fond replicira indeks koji prati kretanje srednjih i velikih kompanija u eurpskoj regiji. Većinom su to kompanije iz sektora financija, zdravstvene njege, industrije, potrošačkih dobara itd. Nudi dobru diverzifikaciju uloga, a primarni cilj mu je što vjernije pratiti prinos STOXX Europe 600 (Net Return) EUR indeksa.

Fond je namijenjen ulagateljima koji žele ulagati u dionice najvećih europskih komapnija, pri čemu nisu spremni investirati u pojedinačne dionice.

Fond se preporučuje ulagateljima na dugi rok.

iShares NASDAQ 100 UCITS ETF

Vrsta fonda: UCITS ETF – indeksni dionički
Razina volatilnosti: VISOKA
Izdavatelj: iShares by BlackRock

Fond replicira dionički indeks Nasdaq-100 koji se sastoji od 100 najvećih nefinancijskih kompanija većinom iz SAD-a. Nudi dobru diverzifikaciju uloga, a primarni cilj mu je što vjernije pratiti prinos indeksa. Ulaže uglavnom u IT sektor i telekomunikacije.

Fond je namijenjen ulagateljima koji žele ulagati u dionice najkvalitetnijih svjetskih kompanija iz tehnološkog sektora, pri čemu nisu spremni investirati u pojedinačne dionice. 

Fond se preporučuje ulagateljima na dugi rok.

Hoće li biti novih fondova i ETF-ova?

Ponuda fondova u Genius aplikaciji će se tijekom 2023. povećati i na polju ETF-ova, kao i novih tipova usluga koje su trenutno u razvoju.

Jedna od prvih novosti bit će mogućnost istovremenog ulaganja u više različitih portfelja, pa ćete tako moći imati jedan portfelj s jednim ciljem na npr. 30 godina uz rizik X, a drugi portfelj s drugim ciljem na 7 godina uz rizik Y.

Za redovitu edukaciju za početnike i praćenje novosti o Geniusu i svijetu investiranja prijavite se na neki od naših investicijskih newslettera.

Šaljemo ih 2x mjesečno i dolaze u nekoliko “okusa”. Na gornjem linku možete pogledati stvarne primjere newslettera i prema tome odlučiti jesu li vam zanimljivi. Sigurno ćete pronaći neki koji će odgovarati vašem interesu i potrebama!

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja oko fondova, ulaganja ili financija općenito – prijavite se na besplatnu online edukaciju Genius Caffe.

Održava svakoga tjedna, četvrtkom, putem Zooma. Pitajte nas što god vam padne na pamet, nema krivih pitanja, a ako ste potpuni početnici tim bolje! 🙂 

I to je to.

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 14. veljače 2023.