Malim koracima do željenog financijskog cilja

U svakodnevnim razgovorima sa članovima obitelji, prijateljima i poslovnim partnerima često komuniciramo o različitim željama koje planiramo ostvariti u kraćem ili dužem vremenskom razdoblju. Tijekom vremena naše se želje mijenjaju, dodajemo im nove i prilagođavamo postojeće. No, za većinu tih želja potrebno je imati dovoljno financijskih sredstava kako bismo ih mogli realizirati. Neke od tih želja i potreba su predvidive, ali svi se povremeno susrećemo i s nepredvidivim potrebama o kojima moramo razmišljati i za koje moramo biti spremni. Većina ljudi ne planira u svojim svakodnevnim budžetima odvojiti dio financijskih sredstava za te potrebe, pa se često poseže za revolving karticama, potrošačkim kreditima i ostalim kreditnim proizvodima kako bi na „jednostavan i brz“, odnosno impulzivan način realizirali te potrebe. Međutim, je li to pravi put te ujedno i najpoželjniji iz financijskog aspekta?

Budući da su impulzivna rješenja ujedno i najskuplja, potrebno je osvijestiti da preciznim definiranjem potreba te pravovremenim planiranjem novčanih sredstava za tu svrhu stvaramo preduvjet održivosti osobnih financija, a ujedno protekom vremena oslobađamo sve veća financijska sredstva za investiranje.

Održivost osobnih financija možemo postići na način da se pridržavamo sljedećih triju najvažnijih pravila:

  • potrošite manje novaca nego što zaradite – ako je potrošnja iz mjeseca u mjesec kontinuirano veća od prihoda, tada se vrlo brzo ulazi u spiralu duga iz koje je izlazak mukotrpan i dugotrajan. Ukoliko je potrošnja jednaka prihodima, nikada nećete biti spremni za neplanirane situacije koje sa sobom donose i neplanirane troškove, a niti za bitne životne promjene. Kada je potrošnja manja nego prihodi, to nam omogućuje slobodu da višak sredstava iskoristimo za štednju i investicije, bolje smo pripremljeni za buduće događaje i nepredviđene krize koje život donese.
  • Uvijek planirajte buduće potrebe – kvalitetnim planiranjem počnite odvajati financijska sredstva na vrijeme, tako da nećete morati posezati za brzim rješenjima koja su financijski skuplja. Na svoje financijske potrebe gledajte barem tri mjeseca unaprijed, a ne samo na tekući mjesec.
  • Koristite svoj novac za investiranje i na taj način dodatno zaradite – pravilnim investiranjem kroz određeno vremensko razdoblje možete zaraditi dodatni novac. Kod investiranja uzmite u razmatranje vremenski period, spremnost na rizik i očekivane prinose. Veća spremnost na rizik dugoročno donosi veće i atraktivnije prinose. Jedan od lakših načina diverzifikacije vaše financijske imovine je putem investicijskih fondova, ali investirati možete i u pokretanje nekog novog posla ili čak u vlastito obrazovanje, odnosno obrazovni program koji će vam dati priliku za bolje plaćeni posao.

Kako biste mogli upravljati osobnim financijama temeljem gore navedenih pravila, potrebno je mjesečna primanja podijeliti na četiri kategorije:

1. Fiksni troškovi (na koje bi se trebalo odnositi između 50 i 60% mjesečnih primanja) – u ovu kategoriju troškova bi trebalo uključiti sve troškove koji dolaze na naplatu svakog mjeseca, kao i sve ostale predvidive troškove koji su javljaju u određenom intervalu u svakodnenom životu.

2. Slobodna potrošnja (između 20 i 35% mjesečnih primanja) – u ovu kategoriju ulaze svi potencijalni troškovi koje poželite, od ručkova i večera u restoranima, ispijanja kava i ostalih napitaka u kafićima, odlazaka u kino ili kazalište, izleta te ostalih načina zabave. Radi se o financijskim sredstvima za koje nećemo imati grižnju savjesti što smo ih potrošili na ovaj ili onaj način.

3. Štednja (između 5 i 10% mjesečnih primanja) – radi se o kraćoj ili dužoj štednji za određene potrebe (putovanja, novi kućanski aparati, TV, kompjuter, pametni telefon…). Iz ove kategorije sredstava također bi trebalo izdvajati za tzv. „fond za nepredviđene situacije“ iz kojeg će se financirati neplanirali troškovi kućanstva (popravak manjih kvarova u kućanstvu, automobilu…)

4. Investicije (10% mjesečnih primanja) – novac koji se rezervira za investicije za koje očekujemo da će u budućnosti donijeti dodatni novac kroz dividendu ili kapitalni dobitak.

Živimo u vremenu kada moramo aktivno promišljati o vlastitoj budućnosti te donositi odluke da tu istu budućnost dočekamo spremni. Često se priča o zdravoj prehrani i važnosti svakodnevne tjelesne aktivnosti kako bi naše tijelo bilo u formi za cjelodnevne izazove s kojima se susrećemo. A koliko razmišljamo o našem „osobnom financijskom zdravlju“ i koliko pazimo da i u tom aspektu naših života budemo balansirani? Siguran sam da postoji dovoljno prostora za dodatna poboljšanja i u tom smjeru.

Aktivno upravljajte svojim osobnim financijama i planirajte buduće potrebe jer je razvoj osobnih financija cjeloživotni projekt. Vjerujemo da naši investicijski fondovi mogu biti dobar alat koji možete koristiti u upravljanju osobnim financijama. Fleksibilnost ulaganja, mogućnosti disperzije rizika kao i raspolaganje uloženim sredstvima u svakom trenutku daju prednost investicijskim fondovima u odnosu na druge investicijske proizvode.

Koristite mogućnosti ulaganja u investicijske fondove InterCapital Asset Managementa mjesečnim uplatama trajnim nalozima već od 100,00 HRK, te na taj način kontrolirajte odvajanje financijskih sredstava za potrebe štednje i investicija.

InterCapital Asset Management upravlja s čitavim rasponom
investicijsklih fondova od konzervativnijih prema manje konzervativnim
fondovima: 

InterCapital Bond obveznički fond

InterCapital Global Bond obveznički fond

InterCapital Dollar Bond obveznički fond

InterCapital Income Plus poseban fond

InterCapital Balanced mješoviti fond

InterCapital SEE Equity dionički fond

InterCapital Global Equity dionički fond

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/hr/fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Branimir Baričić

PRODAJA
Objavljeno
30. svibnja 2018.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward