Kontrolirajte svoje emocije, korekcije su izvor dugoročnih prilika!

„Ako ne možete kontrolirati svoje emocije, ne možete kontrolirati svoj novac“.

 

Warren Buffett

 

Svaka aktivnost koju čine ljudi, neizbježno uključuje i naše emocije. Bilo da se radi o odnosima u obitelji, odnosima s kolegama na poslu, politici, kupovini ili investiranju. Zbog toga što smo ljudi, naše emocije su uvijek uz nas i baš zbog te činjenice često ih uopće nismo svjesni. Često mislimo kako smo u potpunosti racionalna bića i kako odluke donosimo isključivo temeljem logičkih zaključaka. Međutim, stvarnost je često sasvim drugačija. Skloni smo odluke donositi temeljem emotivnih reakcija, instiktivno, a potom oko naše odluke izgraditi racionalnu priču koja ju podupire. Ovaj proces zove se racionalizacija i bezbroj je puta opisan u psihologiji.

 

Porastom značaja neke odluke na naš život, emocije koje osjećamo sve su snažnije zbog čega često griješimo. Svakako, među najvažnije odluke u životu svakog pojedinca ubrajaju se odluke o investiranju. Euforija koju osjećamo pri ostvarenju velikog dobitka, kao i strah te u mnogo slučajeva i doslovno fizička bol koju osjećamo kada smo suočeni s mogućnošću gubitka mogu u potpunosti iskriviti naš pogled na svijet.

 

Stoga nije neobično da najveći svjetski investitori uz poznavanje metoda fundamentalnih analiza vezanih za makroekonomsku situaciju te analizu poslovanja poduzeća, vrlo detaljno izučavaju i ljudsku psihologiju te način na koji donosimo odluke. Pri proučavanju psihologije ne otkrivaju samo tuđe slabosti, već prvenstveno vlastite. Tek kada smo svjesni zamki do kojih nas mogu dovesti emocije, u stanju smo ih na vrijeme identificirati te djelovati.

 

Charlie Munger, američki milijarder i jedan od najboljih investitora u povijesti te dugogodišnji poslovni parter Warrena Buffetta s čijim citatom i započinje ovaj blog u svom govoru na Harvardu iz 1995 godine naveo je preko 20 psiholoških zamki u koje možemo upasti pri investiranju. Nažalost, ovo niti približno nije njihov finalni broj budući da su poznate još mnoge psihološke zamke koje tom prilikom nisu navede. Kako bi stvar bila još zanimljivija, emocije nam postavljaju nekoliko različitih zamki, tj. psiholoških predrasuda, istodobno zbog čega se njihov negativni efekt eksponencijalno pojačava.

 

Forma ovoga bloga prekratka je da bismo čak i ukratko govorili o svakoj od ovih psiholoških zamki. Umjesto toga, željeli bismo samo ukazati na ovaj iznimno važan, a često zanemaren aspekt investiranja. Posebice u ovoj godini koja je obilježena izrazitom volatilnošću. Često tako nakon snažnih rastova ili padova tržišta možemo čitati o logičkim uzrocima ovih događaja, iako je sasvim jasno kako su u podlozi svega bili strah ili pohlepa. Klasičan primjer racionalizacije na djelu.

 

Mogućnost pogreške dodatno omogućava i lakoća provođenja same odluke. Naime, kao što niže navedeni graf prikazuje, u posljednjih je nekoliko godina značajno prisutan trend pasivnog investiranja kroz burzovno utržive fondove (ETF).

 

Etfs

 

Izvor: www.nasdaq.com

 

Budući da je ETF košarica (često) od nekoliko stotina dionica, kroz samo jednu transakciju možemo vrlo efikasno ući na ili izaći sa tržišta. Pozitivno ukoliko tražimo diverzifikaciju i efikasnost, a negativno ako brzo možemo provesti iracionalne odluke. Povećanjem broja odluka, povećava se i mogućnost pogreške.

 

I što učiniti? Pri investiranju potrebno je naučiti kontrolirati svoje emocije te smanjiti na minimum broj aktivnih odluka. Posebice u uvjetima visoke volatilnosti. Nadalje, gledati dugoročni horizont i prestati se brinuti o tome gdje će tržište biti sutra ili za narednih nekoliko mjeseci. Kao što niže navedeni graf kretanja indeksa SP 500 pokazuje, priroda svijeta je da ide naprijed.

 

Sp500

 

Izvor: Bloomberg

 

Upravo ta priroda svijeta, tj. ljudskog duha koji kroz cijelo svoje postojanje teži učiniti korak naprijed, dovodi do novih ideja i spoznaja, stvaranja novih izuma, inovacija, proizvoda i usluga. Iako daleko od savršenog, sustav kapitalizma temeljem investiranja u dionice omogućuje svima sudjelovanje u ovom rastu uz istovremenu mogućnost široke diverzifikacije ulaganja. Stoga, ukoliko ste dugoročni investitor i možete kontrolirati svoje emocije, korekcije zaista jesu izvori dugoročnih prilika.

 

Međutim, nameće se ovdje pitanje kako ih kontrolirati? Teško da možemo u trenutku kada nam je to potrebno popiti neku čarobnu pilulu i riješiti se svih emocija (zapravo i možemo, ali ovo dovodi do mnogo novih problema i ne preporuča se ovakav pristup).

 

Puno sigurniji pristup jest prethodno uložiti vrijeme u detaljnu analizu kompanije. Za ovo je potrebno posjedovanje te neprestana nadogranja prije spomenutih znanja fundamentalne analize poslovanja kompanija i njihovog makroekonomskog okružja. Kompanije koje posjeduju kvalitetan management, te konstantno rade na tome da osnaže svoju konkurentsku poziciju, kompanije koje ne samo da su svjesne trendova već ih same stvaraju su one koje omogućuju svojim investitorima dugoročno visoke povrate. Niska zaduženost, visoki povrati na kapital i visoke razine profitabilnosti rezultat su dobre poslovne strategije.

 

Stoga, ukoliko ste sigurni da kompanije u koje ulažete imaju široke konkurentske prednosti te su u stanju iskoristiti gospodarske krize koje će se zasigurno još puno puta događati, možete kontrolirati svoje emocije u trenucima kada svi drugi gube glavu. I prestanite nastojati prodati na vrhu i kupiti na dnu. Konzistentno to ne može nitko.

 

Ukoliko niste u mogućnosti uložiti vrijeme i znanje u duboko poznavanje svojih investicija te kontrolirati svoje emocije, a planirate štedjeti u dužem roku počnite razmišljati o ulaganju u mješovite i dioničke fondove kako biste bili dio trendova globalnog rasta i razvoja te investitori u neke od najvećih globalnih kompanija koje će biti na čelu tih trendova. Konkretno u paleti naših proizvoda trebali bi obratiti pažnju na fondove Intercapital Balanced i Intercapital Global Equity.

 

InterCapital Asset Management upravlja s čitavim rasponom
investicijsklih fondova od konzervativnijih prema manje konzervativnim
fondovima:

 

InterCapital Bond obveznički fond

 

InterCapital Global Bond obveznički fond

 

InterCapital Dollar Bond obveznički fond

 

InterCapital Income Plus poseban fond

 

InterCapital Balanced mješoviti fond

 

InterCapital SEE Equity dionički fond

 

InterCapital Global Equity dionički fond

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/hr/fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward