BlackRock gasi Frontier Market ETF – što to znači za Rumunjsku?

BlackRock gasi svoj Frontier Market ETF jer, kako kažu, na tim tržištima nema dovoljno likvidnosti da velikom imovinom kvalitetno prate indeks. Shvatljivo, iako za tržišta kojima su se izlagali šteta. Bio je to naime jedini značajni Frontier ETF koji je fizički replicirao indeks (dakle, zaista kupovao dionice, a ne koristio sintetički strategije poput swapova).

U trenutku kad su se odlučili na ovaj potez i počeli prodavati (prije nekih mjesec i pol) su imali imovinu od oko 420 milijuna dolara. Od toga nekih 40 milijuna dolara u Rumunjskoj, dok u Hrvatskoj i Sloveniji nisu imali ništa. Rumunjske dionice, inače dosta likvidnije od većine drugih u koje su ulagali, su time ni krive ni dužne postale žrtvom situacije na ostatku Frontier tržišta. Jedanaest rumunjskih kompanija je time izgubilo pristup ovom pasivnom flowu. ETF je prodao 11m dolara Bance Transilvanije, 10m Hidroelectrice, 8m OMV Petroma itd. Bukureštanska burza je još jednom dokazala svoju likvidnost činjenicom da je indeks i u tom periodu rastao.

01 1

Nema smisla žaliti za onim što je bilo, već pogledajmo što može biti. Na pasivne investicije u Frontieru, dakle, ne možemo računati. Međutim, tu je Emerging Market, u kojem su i investitori i dostupnost ETF-ova puno veći i značajniji. Veća potražnja, kao što znamo, uglavnom rezultira i višim cijenama. Tako investitori u ovom trenutku za dionice na Emerging tržištima (MSCI Emerging Indeks) plaćaju 15,6x dobit koju ostvaruju kompanije (P/E), odnosno cijenu koja je za trećinu veća nego na Frontier tržištima (MSCI Frontier indeks, P/E 11,5x).

02

Rumunjska stoga željno iščekuje trenutak kad će ih MSCI reklasificirati, pogotovo zato što najteže kriterije već ostvaruju. Od minimalno tri, već pet rumunjskih kompanija zadovoljava uvjet veličine. Preostaje kriterij likvidnosti, koji zadovoljava samo Hidroelectrica. Međutim, dionicama OMV Petroma (SNP) i Romgaza (SNG) se za ostvarenje minimuma prosječni dnevni promet mora povećati za „samo“ petnaestak posto. Definitivno nije nemoguće, pogotovo sa sve većim interesom samih Rumunja (koji ulažu direktno ili kroz lokalne ETF-ove, među njima i InterCapitalov), ali i stranaca od kojih neki u iščekivanju MSCI-jeve odluke već zauzimaju pozicije. Ni Banca Transilvanije nije predaleko (treba joj rast od 23%), dok je BRD banka još nekih 40% od minimuma.

Sve u svemu, kao što se po cijeloj regiji priča, Emerging bi Rumunjskoj mogao otvoriti pristup novom značajnom pasivnom flowu, ali i novim aktivnim investitorima. Pritom, nadamo se, nagrađujući one koji su na tržište već ranije investirali. Jednog dana bi bilo lijepo da se i Hrvatska i Slovenija nađu u sličnoj situaciji, ali tu nas ipak čeka duži put.

 

03

04

05

 



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

InterCapital Asset Management d.o.o.

Objavljeno
14. kolovoza 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward