Europski parlamentarni izbori 2024 – uzlet desnice

U 2024. godinu smo ušli znajući da bi moglo biti iznenađenja na političkoj sceni s obzirom na količinu izbora koji se ove godine provode na globalnoj razini. U jednom od prethodnih blogova smo se osvrnuli na ovu temu: Izborna godina svijeta.

Jedan od većih izbornih događaja ove godine su Europski parlamentarni izbori održani 6. – 9. lipnja. Izbori se provode u 27 zemalja s različitim kategorijama glasovanja i po principu veća država – više glasova. Ukupan broj mandata je 720, stoga onaj tko želi većinu mora sakupiti barem 361.

SL 1

Izvor: Europski parlament

U samoj Hrvatskoj nije bilo većih promjena, te su tako HDZ i SDP opet odnijeli većinu mandata sa šest i četiri mjesta, dok su Domovinski pokret i Možemo! osvojili po jedan mandat.

Uzlet desnice

Međutim, neke zemlje Europe vidjele su snažan uzlet desnice. Najveće iznenađenje je došlo iz Francuske, gdje je National Rally Marine Le Pen osvojila gotovo trećinu glasova. Ovo je značilo snažan udarac trenutnoj vladi, što je rezultiralo Macronovim raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem novih parlamentarnih izbora koji će se održati već krajem lipnja. Macron se nalazi u teškoj poziciji s obzirom na osvojenih samo 15% glasova i Socijaliste koji su mu za petama s osvojenih 14%. Ukoliko ovaj sentiment prevlada i 30.06., Marina Le Pen bi mogla preuzeti vlast i otežati Macronu ostatak mandata koji ističe 2027. godine.

Sličan uspon desnice se dogodio i u Italiji, gdje je stranka premijerke Giorgie Meloni Brothers of Italy ostvarila zavidne brojke, s više od četvrtine glasova.

Krajnje desničarske snage postigle su uspjehe i u ostatku bloka. U prijestolnici Europe, Njemačkoj, vladajući SPD kancelara Olafa Scholza je s 14%ostvario slabiji rezultat od očekivanog dok je krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) postala druga stranka po broju glasova, a na istoku Njemačke čak i najjača politička snaga.

Europski konzervativci i reformisti (ECR) i skupina Identitet i demokracija (ID), kontrolirat će 131 mjesto u domu. Zajedno s njemačkim AfD-om, Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbána, poljskom strankeomKonfederacija, bugarskom prokremaljskom strankom Preporod i španjolskom The Party is Over, novom strankom koju vodi ultradesničarska internetska ličnost Alvise Pérez, desničari su postigli velike uspjehe. Kad bi krajnja desnica formirala jedinstvenu skupinu, bila bi to druga snaga u parlamentu, iza tradicionalno dominantne Europske pučke stranke (EPP).

The European People’s party (EPP) je uzela najviše glasova s procijenjenih 186 mjesta od 720 ukupnih u ovom ciklusu. Center-left Socialists and Democrats (S&D) je održala stabilnu poziciju, dok je liberalna Renew Europe stranka izgubila značajnu količinu mandata u odnosu na prošle izbore. Ovakva pozicija omogućuje dosta izgledan scenarij stvaranja koalicije ovih  trju stranaka koja bi im osigurala potrebnu većinu s preko 400 mandata. Ova koalicija je na prošlim izborima osigurala pobjedu trenutnoj predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, međutim ne mora značiti da će svi mandatari iz koalicije glasati za nju.

SL 2

Izvor: Europski parlament

Pad podrške zelenima

Osim uzleta desnice, ovi izbori su pokazali i usporavanje podrške ekološki orijentiranim strankama. Najveći pad stranka The Green’s je osjetila u Francuskoj i Njemačkoj te će ukupno izgubiti više od desetak zastupnika i tako pasti na šesto s četvrtog mjesta po veličini.

Izlaznost

Iako je izlaznost na razini cijele EU ove godine bila slična prethodnim izborima 2019. s oko 51%, Hrvatska je ovaj put pala na samo dno s 21,35%.

SL 3

Izvor: Europski parlament

Reakcija tržišta

Francusko prijevremeno raspisivanje izbora u kombinaciji s jačanjem desnice diljem Europe stvaraju puno neizvjesnosti, što smo mogli vidjeti na brojnim financijskim instrumentima. Najpogođeniji je francuski bankarski sektor koji bi mogao biti žrtva dodatnih poreza na neočekivanu dobit ukoliko Le Penova vlada preuzme vodstvo. Politička neizvjesnost i potencijalne promjene u fiskalnoj politici izazvale su snažnu reakciju na tržištima, pri čemu su investitori izrazili zabrinutost zbog mogućih negativnih posljedica na poslovanje banaka i financijskih institucija.

Tako smo dan nakon izbora vidjeli padove velikih bankarskih imena poput BNP Paribasa  od -4.8% i Societe Generalea s još većih -7.5%. Ovi padovi cijena dionica reflektiraju strahove investitora da bi nove porezne mjere mogle značajno smanjiti profitabilnost banaka, što bi dodatno oslabilo njihovu financijsku stabilnost. Pad su zabilježili i francuski osiguravatelji kao i upravitelji imovinom, što ukazuje na širu zabrinutost unutar financijskog sektora. Sektori osiguranja i upravljanja imovinom također su osjetljivi na regulatorne promjene i porezne udare, te bi mogli biti pod pritiskom ako dođe do povećanja troškova poslovanja.

Oprez je vidljiv i na francuskim obveznicama, čiji se spread u odnosu na njemački Bund u ponedjeljak proširio 7.5bps (dospijeće 2034). Ovaj porast spreada signalizira povećanu premiju za rizik koju investitori zahtijevaju za držanje francuskog duga, reflektirajući svoju zabrinutost oko političke stabilnosti i fiskalne politike. Rast spreada ukazuje na smanjeno povjerenje investitora u sposobnost Francuske da održava stabilne financijske uvjete pod potencijalnom novom vladom.

Ovaj narativ je zahvatio i neke od ostalih europskih zemalja poput Italije, čiji se desetogodišnji BTPS proširio 6,8bps u odnosu na Bund. Povećanje spreada na talijanske obveznice signalizira rastuću zabrinutost investitora oko političke situacije u Europi i potencijalnih posljedica po financijsku stabilnost šire regije.

Sveukupno, ovi događaji naglašavaju kako politička nestabilnost i promjene u vladi mogu imati utjecaj na financijska tržišta, povećavajući volatilnost i rizike za investitore. S obzirom na volatilnost koju izbori unose u tržišta, osobito ove godine, diverzifikacija portfelja je ključna za postizanje njegove stabilnosti. InterCapital nudi široku paletu proizvoda za postizanje vaših investicijskih ciljeva. Za odabir fonda odgovarajućeg Vašim mogućnostima i sklonosti riziku kontaktirajte nas.

 



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

 

 

Tomislav Užnik

mlađi upravitelj fonda
Objavljeno
19. lipnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward