„Indeks straha i pohlepe“ – kako se mjeri razina straha i pohlepe kod investitora

Prije desetak dana bili smo svjedoci velike rasprodaje dionica na burzama diljem svijeta. Posebno je odjeknula informacija o padu Nikkei indeksa od 12,4% u jednom danu. U narednim danima puno se pisalo i raspravljalo o razlozima korekcije, a jedna od teza je bio primarni strah od moguće recesije u SAD-u, što bi se negativno moglo odraziti na globalnu ekonomiju. Strah i pohlepa jedne su od temeljnih ljudskih emocionalnih stanja kako pojedinca tako i mase. Međutim, kako se i može li se strah i pohlepa prikazati kroz brojčanu vrijednost? U svijetu financija, razumijevanje tržišnih emocija ključno je za donošenje pametnih investicijskih odluka i takav prikaz bi na mogao biti od pomoći kod donošenja investicijskih odluka.

Jedan od alata koji pomaže investitorima da procijene sentiment tržišta je indeks straha i pohlepe (engl. Fear and Greed Index). Ovaj indeks mjeri prevladavajuće emocije na tržištu te može biti koristan vodič za investicijsku strategiju. U ovom blogu istražit ćemo kako se indeks mjeri, što znači te kako ga investitori mogu koristiti.

Što je indeks straha i pohlepe?

Indeks straha i pohlepe je pokazatelj koji je osmislio CNNMoney kako bi pratio emocionalne tendencije ulagača na tržištu. Indeks varira od 0 do 100, pri čemu niže vrijednosti označavaju strah, a više vrijednosti pohlepu. Kada je tržište vođeno strahom, cijene dionica obično padaju, dok pohlepa može voditi do pregrijavanja tržišta i rasta cijena.

U sljedećoj tablici nalazi se prikaz tumačenja određene vrijednosti indeksa:

Brane tablica 1

Kako se mjeri Indeks straha i pohlepe?

Indeks se temelji na sedam različitih pokazatelja koji zajedno pružaju cjelovitu sliku tržišnog sentimenta:

  1. Volatilnost (CBOE Volatility Index – VIX): Ovaj indeks mjeri očekivanu volatilnost tržišta. VIX mjeri očekivane fluktuacije cijena ili volatilnost u opcijama indeksa S&P 500 tijekom sljedećih 30 dana. VIX pada u danima kada se tržište oporavlja i raste kada tržišta padaju. Indeks straha i pohlepe koristi višu volatilnost kao signal za strah.
  2. Snaga cijena dionica (Market Momentum): Uspoređuje trenutni indeks S&P 500 s njegovim 125-dnevnim pokretnim prosjekom. Vrijednosti iznad prosjeka signaliziraju pohlepu, a ako je indeks ispod ovog prosjeka je pokazatelj da ulagači postaju plašljivi.
  3. Širina tržišta (Stock Price Breadth): Ova mjera promatra broj dionica i njihov volumen trgovanja na NYSE koje rastu u odnosu na one koje padaju. Indeks straha i pohlepe koristi smanjenje obujma trgovanja kao signal straha i obrnuto.
  4. Potražnja za sigurnim ulaganjima (Safe Haven Demand): Analizira odnos povrata državnih obveznica i dionica u zadnjih dvadeset trgovinskih dana. Povećana potražnja za obveznicama odnosno sigurnim utočištem signalizira strah.
  5. Potražnja za obveznicama koje nude visoke prinose (Junk Bond Demand): Gleda na razliku između prinosa na obveznica koje nude visoke prinose i državnih obveznica odnosno obveznica sa investicijskim rejtingom. Širi raspon u prinosima pokazuje da je tržište oprezno i ukazuje na strah. U suprotnom, kada je veća potražnja za rizičnijim obveznicama indeks signalizira pohlepu.
  6. Snaga cijena dionica (Market Strength): Mjeri broj dionica na NYSE koje postižu najviše razine u 52 tjedna u odnosu na one koje postižu najniže vrijednosti. Kada postoji više dionica na najvišim razinama u odnosu na one sa najnižim vrijednostima indeks straha i pohlepe signalizira pohlepu.
  7. Cijena opcija za zaštitu od pada (Put and Call Options): Opcije su ugovori koji investitorima daju pravo kupnje ili prodaje dionica, indeksa ili drugih financijskih vrijednosnih papira po dogovorenoj cijeni i datumu. Mjeri volumen kupnje opcija za zaštitu od pada (put opcija) u odnosu na opcije za kupnju (call opcije). Više put opcija ukazuje na strah i obrnuto.

 

Kako koristiti Indeks straha i pohlepe u investicijskim odlukama?

Investitori mogu koristiti Indeks straha i pohlepe kao dodatni alat u svojoj strategiji, uz fundamentalnu i tehničku analizu. Evo nekoliko načina na koje se indeks može koristiti:

  1. Identificiranje ekstremnih tržišnih uvjeta: Kada je indeks na vrlo visokim razinama, tržište je vjerojatno vođeno pohlepom i može biti blizu korekcije. S druge strane, vrlo niske vrijednosti mogu ukazivati na prekomjeran strah i potencijalnu priliku za kupnju.
  2. Diverzifikacija portfelja: Indeks može pomoći investitorima u određivanju kada je vrijeme za preusmjeravanje ulaganja u sigurnije ili rizičnije instrumente. Na primjer, visoka razina straha može biti znak za povećanje izloženosti obveznicama ili drugim sigurnijim ulaganjima.
  3. Praćenje sentimenta tijekom korekcija: Tijekom korekcija na financijskim tržištima, indeks može pružiti uvid u to koliko su investitori panični, što može pomoći u donošenju odluka temeljenih na dugoročnim ciljevima umjesto trenutne panike.

Graf 1. Kretanje indeksa straha i pohlepe i indeksa S&P 500 (Izvor: MacroMicro)

Brane blog slika 2

Izvor: MacroMicro

Graf prikazuje kretanje indeksa straha i pohlepe te S&P 500 indeksa iz kojeg možete vidjeti kako je i u kolikoj mjeri određeni sentiment utjecao na kretanje S&P 500 indeksa unazad zadnje tri godine.

Zaključak

Indeks straha i pohlepe koristan je alat za razumijevanje emocionalnih tendencija na tržištu. Iako ne bi trebao biti jedini vodič u donošenju investicijskih odluka, može pružiti vrijedne uvide koji pomažu investitorima da bolje upravljaju rizikom i prilagođavaju svoje strategije u skladu s trenutnim tržišnim uvjetima. Kao i kod svih alata, važno je koristiti ga u kombinaciji s drugim analizama (naš polugodišnji outlook) kako bi se donijele informirane i racionalne odluke.

InterCapital Asset Management upravlja cijelom paletom različitih vrsta fondova. Pronađite fond koji najbolje odgovara Vašoj osobnoj sklonosti prema riziku i započnite investirati odmah pomoću naše MyCapital aplikacije koja Vam omogućuje samostalno investiranje u nagrađivane fondove InterCapital Asset Managementa, po vašem izboru. Aktivnim pristupom upravljanju vlastitim financijama možete izvući maksimum iz svih tržišnih okolnosti, a ukoliko niste sigurni kako investirati – zatražite investicijski savjet u aplikaciji ili se konzultirajte s Vašim osobnim investicijskim timom putem besplatnog 1-na-1 online sastanka.

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Branimir Baričić

PRODAJA
Objavljeno
27. kolovoza 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward