InterCapital-ov investicijski kompas: Što nas čeka u drugoj polovici godine?

U okruženju kada su nam silne informacije dostupne u trenu, ali postaje sve teže prosuditi što je relevantno i bitno, naša misija je pružiti vam sveobuhvatne i pravovremene analize koje će vas podržati u donošenju kvalitetnih investicijskih odluka. Ovaj investicijski kompas nije samo odraz trenutnih ekonomskih i geopolitičkih kretanja, već i vodič kroz potencijalne scenarije koji bi mogli utjecati na vaše strategiju u nadolazećim mjesecima i godinama.

Globalni pregled

Ekonomski indikatori i trendovi

Ova godina dočekala nas je s mješavinom optimizma i opreza. Inflacija, koja je bila gorući problem globalnih ekonomija u prethodnim godinama, počela je pokazivati znakove usporavanja u nekim ključnim ekonomijama, uključujući Sjedinjene Američke Države. S druge strane, u svim zemljama nije jednako stanje, stoga globalnu sliku ne možemo gledati jednolično. Gospodarstva su se promijenila, stoga anketni i razni vodeći indikatori nisu toliko relevantni kao ranije jer se prvenstveno fokusiraju na proizvodnju. Potrošnja dolazi još jače do izražaja kao glavni pokretač gospodarskog rasta i zaposlenosti. Ona je najznačajnija u uslužnom sektoru, a nakon otvaranja zemalja u post-Covid razdoblju velik dio akumulirane štednje počeo se trošiti na iskustva, odnosno usluge. Ne treba zaboraviti ni digitalnu ekonomiju koju je teško mjeriti tradicionalnim metodama, a znatno pridonosi kako zaposlenosti, tako i optimizmu na financijskim tržištima. Monetarna politika pak djeluje s dugom i nepredvidljivom odgodom, što može stvarati određeni pesimizam kod poslodavaca. S druge strane, jako puno kredita je fiksirano, a mnoge kompanije imaju puno manje duga nego u prethodnim ciklusima, pa čak i neto cash pozicije, koje u tom slučaju generiraju veći profit kako kamatne stope rastu, što je dosta neuobičajeno i drugačije nego u prošlosti.

Gospodarski rast

Gospodarski rast ostaje ključni fokus za investitore. Ekonomski zamah iz prvog kvartala nastavio se u drugom. Nakon početnog porasta u travnju, američki ekonomski podaci oslabili su tijekom kvartala i općenito su ispod očekivanja od početka svibnja. Unatoč tome, Fed je na svojoj konferenciji u lipnju zauzeo čvrst stav, uklonivši sve osim jednog smanjenja iz projekcija za 2024. godinu. Ipak kako je kvartal napredovao, zabrinutosti su se smirile, a nade za blago slijetanje gospodarstva su ponovno oživjele. U Europi je ekonomski zamah također ostao pozitivan jer su se učinci šoka od rasta troškova života ublažili. S druge strane, Kina nastavlja s oporavkom od posljedica pandemije, što bi moglo biti poticajno za globalne tržišne izglede s obzirom na njezinu ulogu u globalnim lancima opskrbe.

Inflacijska dinamika

Nakon vrhunca inflacije sredinom 2022. godine u SAD-u je vidljivo usporavanje rasta cijena. U posljednjih nekoliko očitanja sve se više približavamo ciljanim razinama od 2%, no ta razina još uvijek ostaje nedohvatljiva. Drugim riječima, cijena ovog kontinuiranog ekonomskog rasta bila je tvrdokorna inflacija, a iako su se zabrinutosti investitora krajem prvog kvartala pokazale pretjeranima, inflacija u uslugama ostala je uporno iznad razina koje su u skladu s ciljevima središnjih banaka.

Monetarna politika i kamatne stope

Središnje banke širom svijeta su na raskrižju. Nakon perioda povećanja kamatnih stopa sada se postavlja pitanje pravog trenutka za njihovo smanjenje. Ovo je od iznimne važnosti jer bi preuranjeno smanjenje moglo potaknuti inflaciju, dok bi prekasno moglo usporiti gospodarski oporavak. Solidne stope rasta i inflacija iznad ciljanih razina centralnih banaka natjerala su tržišta da prilagode očekivanja.

U godinu smo krenuli s očekivanjem oko šest spuštanja, dok danas rijetki očekuju više od jednog do kraja godine. ECB je taj prvi korak i napravila po prvi puta u posljednjih pet godina, no tržišta su već i ranije bila gotovo sigurna u takav ishod na posljednjem sastanku. Od američkog Feda takav potez tek čekamo.

Geopolitički faktori

Geopolitika je uvijek bitan faktor i najčešće ima utjecaj kroz mehanizam povjerenja potrošača. Geopolitički rizici, kao što su napetosti između SAD-a i Kine te trgovinski sporovi i nestabilnost na Bliskom istoku, nastavljaju utjecati na tržišta. Osim toga, francuska politička situacija se još više zakomplicirala nakon drugog kruga izbora i pomno ćemo pratiti kako će teći pregovori oko slaganja vladajuće koalicije u nadolazećim danima. Još važniji izbori za cijeli svijet odvijaju se u SAD-u, a tamošnje političko okruženje je krajnje polarizirano što nažalost dovodi čak i do nasilja.

Svi ovi faktori zahtijevaju pažljivu analizu jer mogu brzo promijeniti investicijsko okruženje, osobito u energetskom sektoru i sektoru sirovina. U ovom području je nezahvalno raditi bilo kakve prognoze, ali zato diverzifikacija portfelja i u smjeru roba daje određenu zaštitu cjelokupnom investicijskom portfelju.

Scenariji i očekivanja

Za bolje razumijevanje potencijalnih ishoda uvijek je dobro razmišljati u scenarijima te im pridati određenu vjerojatnost ostvarenja. Naše razmišljanje i pozicioniranje portfelja bazirano je na trima scenarijima koja uzimaju u obzir trenutne ekonomske signale i geopolitičke uvjete. U nastavku ću ih kratko opisati i obrazložiti kako oni utječu na donošenje investicijskih odluka.

Bazni scenarij: Solidne stope rasta i blago povišena inflacija

Kao što smo najavili u nedavnoj prezentaciji naših polugodišnjih tržišnih očekivanja, bez obzira na znakove blagog usporavanja gospodarstva u SAD-u, i dalje očekujemo solidne stope rasta uz visoku zaposlenost, a u Europi čak i ubrzavanje.

To bi trebalo održati inflaciju nešto iznad ciljanih razina centralnih banaka u rasponu od 2-3%, ali istovremeno omogućiti postepenu normalizaciju monetarnih politika. U sljedećih godinu dana očekujemo 2-3 spuštanja referentnih stopa u SAD-u i Eurozoni.

Iako na financijskim tržištima uvijek postoje rizici koji tržište mogu odvesti u oba smjera, bazni scenarij koji sam opisao daje nam samopouzdanje za podizanje profila rizika portfelja kojima upravljamo, a isto sugeriramo i prosječnom investitoru.

Negativni rizici: Geopolitika i pogreška centralnih bankara

Najvažniji i najnepredvidljiviji rizik je već spomenuta geopolitika koja bi mogla ponovo ubrzati inflaciju ako se dogode poremećaji u opskrbi energijom ili se pak uvedu nove carine na esencijalna dobra.

Ništa manje važna nije ni monetarna politika vodećih centralnih banaka. Tzv. policy mistake ili greška u provođenju monetarne politike može se manifestirati kroz prerano spuštanje stopa i posljedično zahuktavanje inflacije ili pak prekasno spuštanje koje bi rezultiralo recesijom.

Ne treba zaboraviti ni potencijalne probleme s refinanciranjem duga u segmentu malih i srednjih poduzeća te nekretnina. SME sektor zapošljava velik broj ljudi, dok vrijednosti nekretnina imaju značajan utjecaj na bogatstvo stanovništva i njihovo samopouzdanje po pitanju trošenja ušteđevine. Naravno, gomilanje takvih problema može uzrokovati i novu krizu u sektoru bankarstva.

Pozitivni rizici: AI i normalizacija monetarne politike

Kod rizika koji bi nas mogli pozitivno iznenaditi, prije svega treba spomenuti rast produktivnosti. AI revolucija bi mogla imati dalekosežne posljedice na rast produktivnosti u nadolazećem razdoblju. Postoji polemika oko toga je li utjecaj umjetne inteligencije na gospodarski rast utopija ili stvarnost, no ja sam na strani stvarnosti. Pitanje je samo koliko brzo možemo vidjeti efekte. Mnoge IT kompanije vjeruju da će se to dogoditi ekstremno brzo, no ima i onih koji sumnjaju u rapidnu transformaciju i gledaju AI tek kao zanimljivost.

Monetarnu politiku sam spomenuo kod negativnih rizika, no brža normalizacija i izlazak iz restriktivnog teritorija mogli bi dati snažan zamašnjak kako gospodarstvu, tako i tržištima.

Osim toga, oporavak proizvodnog sektora u Europi uslijed podizanja domaće te kineske potražnje, dodatan je vjetar u leđa globalnom rastu. Tome će neminovno pridonijeti i sve veća izdavanja za obranu zemalja EU.

Investicijske strategije

Kako prilagoditi portfelj?

Iako na financijskim tržištima uvijek postoje rizici koji tržište mogu odvesti u oba smjera, kao što sam i ranije objasnio, bazni scenarij nam daje samopouzdanje za podizanje profila rizika portfelja kojima upravljamo, a isto sugeriramo i prosječnom investitoru.

Naime, u našoj taktičkoj alokaciji za prosječnog investitora u sljedećih godinu dana podigli smo izloženost dionicama s 30 na 40%. Kod obveznica smo zbog očekivanja nešto sporijeg tempa spuštanja kamatnih stopa smanjili izloženost dugoročnim obveznicama s 57% na 45%, a blago povećali novčano tržište s 8% na 10%. Tržište roba kao važan element diverzifikacije u alokaciji ostaje s 5%.

Iako smo dodali rizičnije imovine u taktičku alokaciju, ona još uvijek ostaje nešto opreznija od zlatnog standarda 60% dionice, 40% obveznice i robe.

Strategija za bazni scenarij:

  • Dionice: Daljnje usporavanje stopa inflacije te bolji makroekonomski podaci doveli su do većeg optimizma na tržištima. Uz dodatak komponente razvoja umjetne inteligencije, takvo okruženje pogodno je za dionice, a najveći dobitnici bi trebali doći iz tehnološkog sektora, ali i drugih cikličkih sektora poput diskrecijske potrošnje i industrije. Nastavak razdoblja povišenih stopa svakako pogoduje bankama, pri čemu u Europi vidimo niže valuacije uz solidne povrate na kapital. Posebno je to uočljivo u regiji jugoistočne Europe koja po stupnju razvoja postepeno konvergira Zapadu, a istovremeno ima još uvijek niži trošak rada te na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova.
  • Obveznice: Opisano okruženje više odgovara kratkoročnim obveznicama, dok se na dugoročnim obveznicama osjetila promjena u očekivanjima oko tempa spuštanja kamatnih stopa od strane centralnih banaka. Bez obzira na to, vjerujemo da dugoročne državne obveznice ili pak korporativne obveznice visokog kreditnog rejtinga mogu biti važna protuteža dionicama u većini balansiranih portfelja. Pritom preferiramo eurske državne obveznice zemalja CEE regije koje uz sigurnost EU nude i znatno više kamatne stope. Najviše se u tom pogledu ističe Rumunjska.
  • Alternativne investicije: Realni sektori kao što su infrastruktura i komercijalne nekretnine mogu pružiti stabilne prihode te zaštitu od inflacije, kao i važan element diverzifikacije. Važni industrijski metali, pogotovo oni zastupljeni u procesu energetske tranzicije poput bakra, također pružaju vrijednu alternativnu klasičnim imovinskim klasama.

Strategija za negativne rizike:

  • Zlato i drugi plemeniti metali: Zlato smatramo tradicionalnim utočištem u vremenima neizvjesnosti, a ono može poslužiti i kao zaštita od inflacije i valutne nestabilnosti, što su jako vrijedne karakteristike u uvjetima geopolitičkih rizika. Slično se može reći i za naftu i plin ukoliko dođe do poremećaja u opskrbi energijom.
  • Trezorski zapisi i novčani fondovi: Visokokvalitetni trezorski zapisi ili novčani fondovi koji ulažu u takve zapise mogu biti snažno sidro svakog portfelja. Trenutna situacija izvrnute krivulje prinosa gdje više kamatne stope vidimo kod kratkoročnih vrijednosnica, pruža dodatnu motivaciju za ulaganja ovog tipa.

Strategija za pozitivne rizike:

  • Tehnološke dionice: Sektori poput AI, biotehnologije, obnovljive energije, ali i drugih proizvodnih sektora koji kroz brzo prihvaćanje mogu doživjeti značajan rast produktivnosti, glavne su mete u pozitivnom scenariju.
  • Tržišta u razvoju: Ako globalni ekonomski rast bude robustan, tržišta u razvoju mogla bi profitirati od povećane potražnje za sirovinama i rastućeg srednjeg sloja. To vrijedi i za tržišta u razvoju unutar Europe.

Upravljanje rizikom

Upravljanje rizicima ključno je u svim scenarijima. Kao što mi vodimo računa o tome prilikom upravljanja svakim od naših portfelja, tako bi i sami ulagatelji trebali brinuti da nisu prekomjerno koncentrirani u određenu klasu imovine, sektor, geografiju ili valutu. Diverzifikacija portfelja može pomoći izgradnji otpornosti na tržišne šokove, a samim time osigurati i miran san.

Osim toga, napredniji ulagatelji mogu koristiti i metode zaštite portfelja koje koriste derivatne financijske instrumente poput opcija i futures ugovora. Takvi instrumenti mogu vrlo učinkovito zaštititi portfelj ili dio portfelja, pogotovo od ekstremnih pomaka, a nerijetko ih koristimo u strategijama kod svih imovinskih klasa.

Još jedna vrlo jednostavna metoda zaštite, posebice kod dugoročnih ulagatelja, jest držanje malih zaliha likvidnosti. Takva strategija omogućuje korištenje prilika kada se pojave korekcije na tržištu bez prodaje drugih investicija po nepovoljnim cijenama. U trenutnom okruženju kamatnih stopa novčani fondovi mogu biti izvrsno vozilo za održavanje likvidnosti koje istovremeno generira više nego solidan prinos u razdoblju čekanja lukrativnijih prilika.

Zaključak

U današnjem okruženju promjenjivih političkih i ekonomskih vjetrova važno je ostati fleksibilan, informiran i spreman na prilagodbu. U svim investicijskim odlukama bitno je ostati fokusiran na dugoročne ciljeve, ali kontinuirano prateći važne trendove te točke prekretnice.

Kao i inače, naš tim vam ostaje na raspolaganju za svako pitanje, a nastavljamo biti posvećeni pružanju relevantnih analiza i uvida kako bi vaše investicijske odluke bile što informiranije i efektivnije.

Zahvaljujemo na povjerenju koje nam ukazujete i veselimo se što ćemo i dalje ostati vaš kompas, kako u mirnim, tako i u nemirnim morima investiranja.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Krešo Vugrinčić, CFA

ČLAN UPRAVE
Objavljeno
15. srpnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward