InterCapitalov investicijski kompas: Ne bori se protiv FED-a!

Kako se bližimo posljednjem tromjesečju 2024. godine, iza nas je razdoblje obilježeno iščekivanjem oko početka ciklusa spuštanja kamatnih stopa do strane američkog Feda. Ulagači i analitičari pomno prate nadolazeće odluke o sniženju kamatnih stopa te njihov potencijalni utjecaj na gospodarstvo.

S obzirom na nadolazeći sastanak Fed-a, važno je razmotriti kako bi odluka o smjeru monetarne politike mogla utjecati na vaše investicije i zašto je ključno održavati diversificiran i uravnotežen portfelj. Mi smo ovdje kako bismo vam pomogli u ovim promjenama i osigurali da postignete dugoročni financijski uspjeh.

Spuštanje kamatnih stopa: Što možemo očekivati?

Svi s nestrpljenjem očekuju Fedov sastanak 18. rujna, kada će najvjerojatnije započeti ciklus snižavanja kamatnih stopa. Iako se smanjenje gotovo sigurno očekuje, i dalje se raspravlja o tome hoće li ono iznositi 25 baznih bodova (bps) ili više. Povijesno gledano, Fed je često započinjao cikluse većim smanjenjima, no ovaj put bi smanjenje od 50 bps moglo poslati poruku da su zabrinuti za ekonomiju, što bi čelnik Feda Jerome Powell zasigurno želio izbjeći.

Središnja točka ove odluke leži u američkom tržištu rada. Iako je rast broja radnih mjesta usporen, nema znakova da gospodarstvo stagnira. Umjesto toga, čini se da tržište rada prelazi u sporiji, ali stabilan ritam, koji naravno ima određenu dozu nestabilnosti iz mjeseca u mjesec.

Razumijevanje utjecaja tržišta rada na politiku Feda

Tržište rada ove je godine bilo u središtu pozornosti jer predstavlja ključni pokazatelj šireg zdravlja gospodarstva. Iako je rast zaposlenosti usporen u odnosu na postpandemijske razine, podaci su i dalje mješoviti. Nedavni izvještaji prikazuju volatilne brojke, što otežava dobivanje jasne slike o stvarnom stanju.

Ipak, jedno se čini sigurno: tržište rada zasad ne pokazuje znakove naglog pogoršanja. Umjesto toga, prelazi u održiviji, sporiji rast. Na primjer, tjedni zahtjevi za naknade za nezaposlene i dalje su niski u povijesnim okvirima, što sugerira da, iako je stvaranje radnih mjesta usporilo, otpuštanja nisu razlog za zabrinutost. Također, potrošnja potrošača ostaje stabilna, što pokazuje da se građani još uvijek osjećaju financijski sigurnima kada je riječ o trošenju.

Fed pomno prati te dinamike kako bi pronašao ravnotežu između poticanja gospodarskog rasta i izbjegavanja rasta inflacije. Sporiji rast zaposlenosti, uz usporavanje inflacije, pruža Fedu više prostora za snižavanje kamatnih stopa. Zbog toga tržišta očekuju više rezova u nadolazećim mjesecima. No, odluke Feda bit će uvelike ovisne o razvoju tržišta rada u nadolazećim mjesecima, a svaki značajniji pomak u zaposlenosti mogao bi utjecati na brzinu i opseg budućih sniženja.

Zašto je tržište rada važno za ulagače?

Budući da američko tržište i tamošnja centralna banka vrlo često diktiraju tempo ostatku svijeta, za ulagače, utjecaj tržišta rada na odluke Feda ima ključnu ulogu. Zdravo tržište rada obično podupire potrošnju, a time i zaradu poduzeća. S druge strane, slabljenje tržišta rada može signalizirati ekonomsko usporavanje, što bi moglo natjerati Fed na agresivnija sniženja kamatnih stopa kako bi spriječio pad gospodarstva.

Jasno je da Fed svojim opreznim pristupom želi održati gospodarsku stabilnost. Dok pronalaze pravu ravnotežu, financijska tržišta će nastaviti reagirati na nove podatke s tržišta rada, stoga je važno biti prilagodljiv tim promjenama.

Što to znači za vaš portfelj?

U vremenima gospodarskih i monetarnih prekretnica, ključna je izloženost različitim klasama imovine.

  • Obveznice: Kako se približavaju sniženja kamatnih stopa, tržišta u cijene ugrađuju sve više takvih očekivanja. Dugoročno to znači da prinosi padaju, a cijene obveznica rastu, no pritom treba voditi računa o tome da tržišta već sada anticipiraju 9-10 spuštanja kamatnih stopa u narednih 12 mjeseci.
  • Dionice: Iako značajne promjene monetarne politike i stanja na tržištu rada mogu uzrokovati volatilnost, pozitivan gospodarski rast bi trebao omogućiti nastavak rasta zarada kompanija, a posebno se to odnosi na sektore koji će imati najznačajniji rast produktivnosti (npr. tehnologija, ali i drugi sektori koji će biti brzi u primjeni novih tehnoloških mogućnosti). Zarade kompanija su dugoročno najvažniji faktor koji utječe na kretanje dioničkih tržišta.
  • Diversifikacija: Dobro diversificiran portfelj, s ulaganjima u različite imovinske klase, sektore i regije, ključan je za ublažavanje kratkoročnih neočekivanih padova u pojedinim područjima, dok istovremeno osigurava izloženost pozicijama koja će biti pobjednici u narednom razdoblju.

Pogled unaprijed

Kako se približavamo kraju godine i ulasku u sljedeću, tržišta očekuju daljnja sniženja kamatnih stopa, što bi moglo smanjiti referentnu stopu Federalnih rezervi s trenutnih 5,5% na čak 3,0% u narednih godinu dana. Međutim, brzina i dinamika tih smanjenja uvelike će ovisiti o gospodarskim kretanjima, posebno na tržištu rada. Ako se rast zaposlenosti zadrži na stabilnoj razini, a inflacija nastavi padati, Fed bi mogao odabrati umjereniji tempo smanjenja. No, ako zaposlenost značajno oslabi, moguće je da će smanjenja biti agresivnija.

Moje razmišljanje je da tržište ipak očekuje previše agresivan Fed i da će spuštanje stopa ići umjerenijim tempom, odnosno da će kamatne stope ostati nešto više dok god je tržište rada u solidnom stanju, a cjelokupno gospodarstvo raste, čak i ako je to po nižoj stopi nego u zadnje dvije godine.

Zaključak – šira slika

Vjerujem da je praćenje ovih ekonomskih kretanja ključno, ali jednako tako važna je dugoročna perspektiva. Tržište rada, kamatne stope i ukupno stanje gospodarstva međusobno su povezani, a iako se mogu pojaviti kratkoročne oscilacije, ključno je ostati fokusiran na dugoročne ciljeve.

Ako imate bilo kakvih pitanja o tome kako ove promjene mogu utjecati na vaš portfelj ili želite pregledati svoju investicijsku strategiju, slobodno se obratite našem timu. Ovdje smo kako bismo vam pružili potrebne uvide i smjernice kako biste se uspješno nosili s ovim promjenama na tržištu.

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Krešo Vugrinčić, CFA

ČLAN UPRAVE
Objavljeno
16. rujna 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward