InterCapitalov investicijski kompas: Scenarij gospodarskog usporavanja

Kao što je svim roditeljima poznato, a od nedavno i meni nakon što mi se rodila prva kćer, ishitrene i preuveličane reakcije na bilo kakvu neuobičajenu reakciju našeg djeteta normalne su i učestale, unatoč tome što naš zdravorazumski dio mozga govori da je to što se događa normalno i da nema potrebe za panikom. Slično reagiramo i kada se radi o našim investicijama. Upravo zato iznenađenja na tržištu nerijetko rezultiraju paničnim rekacijama i naglim pomacima. Istina i pravi potez najčešće budu negdje između potpune opuštenosti i panike.

Tome smo svjedočili tijekom proteklih nekoliko tjedana kada su financijska tržišta doživjela značajnu volatilnost, što je podsjetnik na to koliko se brzo može promijeniti situacija na temelju naizgled malih promjena u ekonomskim podacima. Kako bi vam pokušao olakšati investicijske odluke, u nastavku ću pružiti pregled ovih najnovijih događaja, pojasniti što oni znače za vaše investicije i istaknuti prednosti održavanja dobro diverzificiranog portfelja.

Pregled tržišta: Osjetljivost na ekonomske pokazatelje

Nedavno smo svjedočili fluktuacijama u ključnim ekonomskim pokazateljima, uključujući inflacijska očekivanja i podatke s tržišta rada. Sve to čini putanju spuštanja stope inflacije prema ciljanoj razini od 2% realnijom u bližoj budućnosti. S druge strane, blago slabljenje tržišta rada potaknulo je zabrinutost zbog moguće recesije. Ove promjene rezultirale su značajnim kretanjima na tržištima – kamatne stope su pale, volatilnost na burzi se povećala, a cijene dionica su naglo pale prije nego što su se donekle oporavile.

Nastaloj volatilnosti je dodatno kumovala i japanska centralna banka s neočekivanim podizanjem kamatnih stopa. Naime, mnogi institucionalni investitori su koristili japanski jen kao posljednji bastion vrlo niskih kamatnih stopa kako bi posudbama financirali investicije u imovinu koja donosi više stope prinosa, ali i valutni rizik. Kombinacija više stope u Japanu i očekivanja snažne reakcije američkog Feda u vidu spuštanja kamatnih stopa, stvorila je uvjete za nastanak oluje na tržištu.

Ova volatilnost naglašava koliko tržišta mogu biti osjetljiva na čak i male ekonomske promjene. Međutim, važno je prepoznati da trenutni ekonomski uvjeti sugeriraju usporavanje, a ne potpunu recesiju. Iako ekonomija prelazi na put sporijeg rasta, to ne znači nužno krizu, već razdoblje u kojem sudionici na tržištu moraju ostati oprezni i diversificirani.

 

Scenarij usporavanja: Što to znači za ekonomiju?

Dok procjenjujemo ekonomske izglede, prije svega za američkog gospodarstvo, a posljedično i ostatak svijeta, važno je uzeti u obzir čimbenike potražnje i ponude. Osobna potrošnja, koja je značajan pokretač svakog gospodarstva, ostaje otporna unatoč nižim stopama štednje i potisnutom raspoloženju. Osim toga, kapitalna ulaganja su relativno visoka, podržana stabilnim bilancama poduzeća i entuzijazmom oko novih tehnologija poput umjetne inteligencije. Iako neka područja, poput nekretnina, mogu doživjeti usporavanje, općenito gledano, potražnja u gospodarstvu ostaje stabilna, pri čemu bi BDP-a mogao usporiti na razine između 1 i 2% do kraja 2024. godine, prije nego što se potencijalno oporavi 2025. godine.

S druge strane, tržište rada, iako prestaje biti toliko napregnuto, nastavlja dodavati radna mjesta, a rast produktivnosti ostaje solidan. Ovi čimbenici sugeriraju da gospodarstvo zadržava potencijal za nastavak rasta bez inflacije, što bi centralnoj banci trebalo pružiti veću sigurnost oko putanje spuštanja kamatnih stopa.

 

Monetarna politika i implikacije na tržište

Pristup Feda monetarnoj politici bit će ključan u nadolazećim mjesecima. S obzirom na to da inflacija pokazuje znakove povlačenja, Fed bi se mogao osjećati prisiljenim djelovati agresivnije u smanjenju kamatnih stopa. Međutim, važno je razumjeti moguće kratkoročne učinke takvog ublažavanja. U modernom gospodarstvu, smanjenje kamatnih stopa može inicijalno usporiti rast smanjenjem prihoda od kamata i slabljenjem povjerenja. Tijekom vremena, ipak, niže stope trebale bi pružiti olakšanje potrošačima i poduzećima, te na kraju podržati gospodarski rast.

Gledajući unaprijed, vjerojatnost usporavanja, a ne duboke recesije, ima nekoliko implikacija za vaše investicije:

1. Produženje duracije obvezničkog dijela portfelja: S potencijalnim smanjenjem kamatnih stopa na horizontu, dugoročne obveznice mogle bi imati koristi od slabijeg rasta i inflacijskih izgleda, što ih čini atraktivnom opcijom u odnosu na isključivo držanje kratkoročnih depozita ili trezorskih zapisa gdje se znatno povećava rizik reinvestiranja po sličnim kamatnih stopama.

2. Diverzifikacija dioničkog dijela portfelja: Eventualno slabljenje američkog dolara uslijed labavljenja monetarne politike, moglo bi u fokus staviti dionice izvan tog najvećeg tržišta. Osim toga, trenutna koncentracija američkog S&P 500 indeksa u svega nekoliko kompanija i sektora, sugerira da bi bilo dobro razmotriti aktivniju diversifikaciju. To posebno dolazi do izražaja ako u jednadžbu uvedemo i valuacije koja su ipak puno niže u Europi, a pogotovo u regiji.

3. Potencijalno otvaranje prilika u alternativnim investicijama: Dodavanje alternativnih ulaganja koja imaju nižu korelaciju s dioničkim i obvezničkim tržištima može svaki portfelj učiniti robusnijim te manje osjetljivim na tržišne fluktuacije. Tu prije svega govorim o određenim segmentima nekretninskog tržišta, robama te određenim strategijama koje u većoj mjeri upotrebljavaju derivatne instrumente kako bi ograničile rizik.

 

Odgovarajuću investicijsku strategiju možete provesti investiranjem u naše fondove. Dogovorite svoj termin za savjetovanje na linku.

Važnost smirenosti i držanja plana investiranja uz primjerenu diversifikaciju

U vremenima tržišne volatilnosti prirodno je osjećati zabrinutost zbog fluktuacija u vašem portfelju. Međutim, povijest nas uči da se tržišta dugoročno vraćaju na putanju rasta, a držanje diversificiranog portfelja jedna je od najučinkovitijih strategija za prevladavanje takvih oluja.

Svjestan sam da nagli tržišni pomaci stvaraju izazovna vremena, no uvjeren sam da se usmjeravanjem na diverzifikaciju i razboritu alokaciju imovine možemo zajedno kretati kroz takva razdoblja.

 

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Krešo Vugrinčić, CFA

ČLAN UPRAVE
Objavljeno
14. kolovoza 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward