Invesco predstavio prvi europski ETF temeljen na jednakoj težini MSCI World indeksa

Invesco je lansirao prvi europski ETF koji pruža izloženost popularnom MSCI World indeksu s jednakom težinom. MSCI World Equal Weight UCITS ETF (MWEQ) uvršten je na Londonsku burzu s ukupnim troškovima upravljanja (TER) od 0,20%. MWEQ fizički replicira MSCI World Equal Weight indeks, koji obuhvaća više od 1.400 dionica velikih i srednjih poduzeća iz 24 razvijena tržišta.

MWEQ ETF dolazi u trenutku kada deset najvećih udjela u matičnom MSCI World indeksu čini više od 25% njegove ukupne težine, što predstavlja najveću koncentraciju u više od četiri desetljeća. Također, poklapa se s činjenicom da su globalni ETF-ovi na dionice do sada u 2024. godini zabilježili priljev od 35 milijardi dolara na svim tržištima.

Oštar pad na tržištu dionica u srpnju, iako kratkotrajan, poslužio je kao pravovremeni podsjetnik na to koliko brzo se mogu promijeniti sudbine pojedinih tvrtki i osjećaji ulagača. Ivesco govori kako njihov novi ETF investitorima nudi razuman način za zadržavanje široke izloženosti globalnim tržištima dionica, ali s manjom osjetljivošću na učinak bilo koje pojedine tvrtke.

Također su dodali kako MWEQ omogućuje investitorima da diversificiraju rizik ne samo na razini pojedinih dionica, već i na sektorskoj i geografskoj razini. Na primjer u originalnom indeksu dobivate alokaciju od 70% prema SAD-u, dok u MWEQ dobivate oko 42%. To investitorima omogućuje povećanu izloženost Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu i ostalim razvijenim tržištima.

Objavljeno
16. rujna 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward