Kako pratiti naše investicijske preporuke?

Ovaj blog se savršeno poklopio s objavom naših polugodišnjih očekivanja za financijska tržišta. Ukoliko preferirate video sadržaj, outlook je dostupan i na našem YouTube kanalu. U videu možete čuti detaljne odgovore na pitanja o našim očekivanjima u nastavku godine, a u ovom blogu ću obraditi taktičku i stratešku alokaciju. Koja je njihova svrha, zašto se taktička alokacija mijenja i najvažnije, kako možete investirati točno prema našim preporukama.

Strateška VS Taktička alokacija

Alokacija nastaje s ciljem diverzifikacije. Diverzifikacija je vrlo bitan alat za postizanje investicijskog cilja. Umanjuje volatilnost i vjerojatnost značajnijeg gubitka te omogućava da se portfelj preciznije prilagodi profilu rizika investitora. Suprotno diversifikaciji bila bi koncentracija, odnosno koncentriranje cijelog uloga u jedan vrijednosni papir.

Razlikujemo dvije vrste alokacija – stratešku i taktičku. Strateška alokacija  predstavlja ciljani dugoročni portfelj, najčešće više od deset godina, te je samim time i agresivnijeg karaktera. Agresivniji karakter implicira veći udio rizičnije i volatilnije financijske imovine poput dionica. U izradi strateške alokacije oslanjamo se na karakteristike i posebnosti svakog investitora. Neke od karakteristika koje promatramo su sljedeće:

  • očekivani dugoročni prinos
  • vremenski horizont ulaganja
  • najveći podnošljivi potencijalni gubitak na portfelju
  • bogatstvo investitora – koliki udio vlastite imovine investitor ulaže u portfelj
  • financijska pismenost investitora

Kao što se može primijetiti iz gore navedenih karakteristika, strateška alokacija neće biti jednaka za svakog investitora. Investitori mogu odstupati od nje kroz taktičku alokaciju, koja je kratkoročna prilagodba zbog promjena na financijskim tržištima. Taktička alokacija podrazumijeva aktivnije upravljanje portfeljem s ciljem nadmašivanja pasivnog pristupa strateške alokacije. Na primjer, u slučaju pogoršanja makroekonomskog okruženja, investitori bi mogli smanjiti udio dionica i povećati udio obveznica ili novčanih instrumenata. Kada se situacija stabilizira, vratili bi se na početnu stratešku alokaciju.

Preporučena alokacija

Mi u InterCapital Asset Management-u već tradicionalno objavljujemo pregled tržišnih očekivanja svakih šest mjeseci. Kroz pregled tržišnih očekivanja sugeriramo taktičku alokaciju za prosječnog investitora za sljedećih godinu dana. Istovremeno prikazujemo i preporučenu stratešku alokaciju koju sugeriramo klijentima s horizontom ulaganja od 3 do 5 godina. U lipnju 2024. godine preporučena taktička alokacija za prosječnog investitora je poprimila agresivniji karakter u odnosu na onu otprije šest mjeseci. Uslijed odgode ekspanzivnog monetarnog ciklusa (snažnijeg spuštanja kamatnih stopa) smanjili smo izloženost komponenti dugoročnih obveznica s 57% na 45%. Smanjenje smo iskoristili kako bismo povećali dioničku komponentu s 30% na 40% uslijed pozitivnijeg makroekonomskog okruženja.

Slika 1. Pregled tržišnih očekivanja

SL 1

Valja napomenuti da je taktička alokacija konzervativnija u odnosu na našu stratešku alokaciju. U strateškoj alokaciji veći naglasak je stavljen na dioničku komponentu koja je na razini od 60%. Nastavkom otpornog gospodarskog rasta u SAD-u, oporavkom gospodarskog rasta u Europi i eventualnom manifestacijom pozitivnih rizika smatramo da će naša taktička alokacija poprimati obrise strateške alokacije u nadolazećem razdoblju.

Slika 2. Preporučena taktička i strateška alokacija za prosječnog investitora

SL 2

Izvor: InterCapital Asset Management

Našu preporučenu taktičku alokaciju možete replicirati kroz široku paletu naših proizvoda. Izloženost postižete investiranjem u sljedeće proizvode:



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Niko Maričić

VODITELJ UPRAVLJANJA IMOVINOM
Objavljeno
16. srpnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward