Rastući utjecaj ETF-ova na hrvatsko tržište kapitala

ETF-ovi posljednjih godina ne usrećuju samo investitore svojim prinosima, već i značajno doprinose razvoju tržišta.

Dok za SAD možemo reći da su već postali primarni način investiranja, pogotovo malim ulagateljima, i u Europi su sve popularniji. Naravno, fragmentirana kakva jest, Europa bilježi i različitu potražnju za ETF-ovima ovisno koju burzu gledamo. Italija i Nizozemska, naprimjer, već odavno stavljaju fokus na ovaj način investiranja te u prosjeku bilježe dnevni promet ETF-ovima od 300 i 115 milijuna eura ove godine.

Najveće EU tržište, Njemačka, u prosjeku bilježi 75 milijuna eura dnevno prometa ETF-ovima. Sama brojka ne zvuči loše, ali u usporedbi s ukupnim dioničkim prometom zemlje ipak čini tek 2%. Manje od, naprimjer, Rumunjske, koja ih odnedavno pobjeđuje s 3% prometa. Tome je, pored već ranije postojećih, doprinio i InterCapitalov ETF koji je od kraja svibnja listan u Bukureštu.

Kad smo kod InterCapitalovog doprinosa, on se zasad ipak najbolje vidi na Zagrebačkoj burzi. Tu im je ipak bio prvi i, za neke ETF-ove, još uvijek jest jedini dom. Uključujući podatke zaključno sa srpnjem, ETF-ovi su na ZSE prvi put probili cilj od 100 tisuća eura prosječnog dnevnog prometa. Zbrojeni bi time bili četvrta najtrgovanija dionica u Zagrebu.

01 2

Jedina burza na kojoj su InterCapitalovi ETF-ovi listani, a da zasad nisu privukli veći interes, je Ljubljana. Nadamo se da će se i to promijeniti, pogotovo s novim ETF-ovima, ali i kanalima preko kojih će se moći investirati. Više o svemu tome, nadam se, uskoro 🙂

 



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

InterCapital Asset Management d.o.o.

Objavljeno
14. kolovoza 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward