Ulaganje u sigurnost: Prednosti ETF-ova s fiksnom dospijećem

ETF-ovi s fiksnim dospijećem postali su popularan izbor među investitorima koji traže stabilnost i predvidljivost u svojim portfeljima zbog svoje strukture koja nudi jasno definirane datume dospijeća i prinose, čime se ističe kao privlačna opcija u nestabilnim tržišnim uvjetima.

U proteklih godinu dana, ETF-ovi s fiksnim dospijećem postali su ključan alat za investitore koji žele veću sigurnost i predvidljivost u svom portfelju. Pokretanje BlackRockovih iBonds ETF-ova, koji uključuju i talijanske državne obveznice, postavilo je temelje za rast ovog tržišta. Od pokretanja, ti proizvodi su privukli 5,4 milijarde dolara, dok je samo u 2024. godini ostvareno 3,17 milijardi dolara priljeva. Posebno se ističe iShares iBonds prosinac 2028. Term € Corp UCITS ETF (IB28), koji je privukao 553,9 milijuna dolara ove godine, što ga čini najuspješnijim proizvodom. Osim BlackRocka, i druge tvrtke lansirale su vlastite verzije ETF-ova s fiksnim dospijećem. Na primjer, Amundi je prvi koji je uveo njemačke Bund ETF-ove u ovaj segment.

Prednosti ETF-ova s fiksnim dospijećem posebno dolaze do izražaja u trenutnom okruženju neizvjesnosti na tržištu i volatilnosti kamatnih stopa. Ovi proizvodi omogućuju investitorima da iskoriste prednosti povišenih prinosa, zaključavajući ih kroz specifične vremenske okvire na krivulji prinosa. To pomaže investitorima da navigiraju složenosti tržišta, poput trenutne inverzije krivulje prinosa.

Ovaj tip ETF-ova privlači sve više pažnje fond menadžera. ETF-ovi s fiksnim dospijećem posebno korisni jer nude poznat datum dospijeća i prinos do dospijeća, što klijentima pruža veću sigurnost, posebno u nestabilnim tržišnim uvjetima.  Oblik krivulje prinosa i očekivanja o njezinoj promjeni igraju ključnu ulogu u porastu potražnje za ovim proizvodima. ETF-ovi s fiksnim dospijećem omogućuju ulagačima da zaključaju veće prinose dok su kamatne stope još uvijek relativno visoke koristeći strategije poput Ossiam US Steepener UCITS ETF (SUTP) i Amundi US Curve Steepening ETF (STPU), što je važno jer mnogi očekuju da će stope pasti u nadolazećim razdobljima.

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Objavljeno
21. listopada 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward