Vjerodostojnost US ekonomskih podataka – Nonfarm Payrolls

Financijska tržišta svaki mjesec nestrpljivo čekaju jedan podatak. Nonfarm payrolls (NFP)  objavljuje se u pravilu svaki prvi petak u mjesecu i službeni je podatak statističkog zavoda (US Bureau of Labor Statistics) za broj novostvorenih poslova prethodnog mjeseca. Time je NFP jedan od glavnih, ako ne i najvažniji pokazatelj snage tržišta rada u SAD-u. Američki FED ima dualni mandat, osim održavanja stabilnosti cijena pokušava postići i i maksimalnu razinu zaposlenosti, što objašnjava zašto su sve oči uprte upravo u ovu objavu.

Investitori, ovisno o broju koji izađe, kao i njegovoj amplitudi te odstupanju od očekivanja analitičara, kroje svoje poglede na budućnost ekonomije. Nakon što podatak izađe, reakcija tržišta kroz različite klase imovine (dionice, obveznice…) često bude značajna. Međutim, koliko je ovo opravdano?

Revizije

NFP je anketni oblik podatka, što podrazumijeva značajne varijabilnosti u njegovom izračunu te se stoga inicijalna objava čak još triputa dodatno revidira prije nego se počne smatrati finalnom. Ovi naknadni ispravci često znaju biti suprotnog predznaka i po nekoliko puta veći od početnog iznenađenja u odnosu na očekivanja tržišta, što kompletno negira prvotnu reakciju tržišta.

Svaki put nakon objave podataka za prethodni mjesec objavljuju se i ispravci za prethodna dva seta podataka. Ako npr. imamo objavu za ožujak, veljača će dobiti svoj prvi ispravak, a siječanj drugi.

Uznik slika 1

Izvor: Bureau of Labor Statistics, Intercapital Asset Management

Treći ispravak nastupa jednom godišnje i odnosi se na podatke od prethodnih godinu dana. Ovaj ispravak može imati još značajniji utjecaj na sveukupni trend tržišta rada.

Otkuda dolaze ove revizije?

Dodatni anketni odgovori

Prva dva ispravka jednim su dijelom rezultat pristizanja dodatnih odgovora na anketni upitnik koji nisu stigli na vrijeme za inicijalnu objavu. To znači da se procjene za posljednja 2 mjeseca temelje na nepotpunim informacijama. Tek nakon dviju uzastopnih revizija, kada su primljena gotovo sva izvješća o uzorcima, procjena se smatra konačnom.

Sezonski ispravci

Kao i većina ekonomskih pokazatelja, NFP podliježe oštrim fluktuacijama zbog sezonskih događaja kao što su vremenske nepogode, smanjena ili povećana proizvodnja, veliki praznici te otvaranje i zatvaranje škola. Treba napomenuti da ove fluktuacije nisu odraz promjena u cikličkim trendovima, što je zapravo ono što zanima ekonomiste. Stoga, sezonska prilagodba eliminira dio promjene koji se može pripisati normalnoj sezonskoj varijaciji i omogućuje promatranje cikličkih i drugih nesezonskih kretanja u serijama. Svaki mjesec izračunavaju se novi sezonski faktori korištenjem svih relevantnih podataka uključujući podatke za tekući mjesec i koriste se svaki mjesec za prilagodbu triju najnovijih mjesečnih procjena.

Birth/Death adjustments

S obzirom da se radi o upitniku, on se šalje određenom postojećem broju tvrtki na ispunjavanje. Po samoj svojoj prirodi i uslijed zatvaranja poduzeća, grupa ispitanika trebala bi stoga s vremenom biti sve manja, pa time i broj dodanih mjesta koja su zbrojena. Kako bi se ovo nadomjestilo, uvode se posebni izračuni koji mogu povećati ili smanjiti broj na temelju gašenja/otvaranja poduzeća.

Neto utjecaj Birth/Death prilagodbi

Uznik slika 2

Izvor: Richomnd FED

Pouzdanost procjene

BLS analize općenito se provode na 90-postotnoj razini pouzdanosti. Pod pretpostavkom da procjena zaposlenosti naraste za 50.000, interval pouzdanosti od 90% za mjesečnu promjenu bio bi u rasponu od -80.000 do +180.000 (50.000 +/- 130.000). Ove brojke ne znače da su rezultati uzorka odstupili za ove veličine, već da postoji oko 90-postotna šansa da se stvarna promjena tijekom mjeseca nalazi unutar ovog intervala. S obzirom da ovaj raspon uključuje vrijednosti manje od nule, ne možemo s povjerenjem reći da je zaposlenost tog mjeseca zapravo porasla.

Jednogodišnja benchmark revizija

Procjene zasnovane na uzorku iz ankete o poduzećima prilagođavaju se jednom godišnje (s odgodom) na temelju univerzalnih podataka o zaposlenosti iz administrativnih zapisa programa osiguranja za slučaj nezaposlenosti. Razlika između procjena zaposlenosti na temelju uzorka u ožujku i sveukupnih brojanja u ožujku poznata je kao revizija referentne vrijednosti te služi kao gruba zamjena za cjelokupno istraživanje pogrešaka.

Uznik slika 3

Izvor: Bureau of Labor Statistics, Intercapital Asset Management

Kao što možemo vidjeti, fokusiranje na jedno ekonomsko izvješće može biti pogrešno jer je podložno revizijama, prilagodbama te ograničenjima u prikupljanju podataka. Ekonomski pokazatelji poput broja zaposlenih pod utjecajem su sezonskih prilagodbi, kašnjenja u prikupljanju podataka i metoda procjene, što može dovesti do nepotpune ili netočne slike. Moderno gospodarstvo je složeno, s različitim međusobno povezanim čimbenicima, pa oslanjanje na jedno izvješće zanemaruje širi kontekst i moguće revizije, čineći ga nepouzdanim pokazateljem cjelokupnog ekonomskog stanja.

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Tomislav Užnik

mlađi upravitelj fonda
Objavljeno
29. kolovoza 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward