Značajan porast trgovanja ETF-ova u europi zabilježen u prvoj polovici godine

Prema izvješću Bloomberg Intelligencea, trgovanje burzovno uvrštenim fondovima u Europi doživjelo je znatan rast, te je prestiglo tradicionalno trgovanje dionicama po tržišnom udjelu. U prvoj polovici godine, obujam trgovanja ETF-ovima dosegnuo je 1,4 bilijuna eura, što predstavlja porast od 19% u odnosu na prošlu godinu.

Trgovanje ETF-ovima u periodu od 2018 do 2024 se utrostručilo, a prema prognozama, do kraja godine očekuje se daljnji rast od 12-15%. Takav porast trgovanja ETF-ovima povezan je s naglim porastima volatilnosti tržišta nakon pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini, pri čemu su ulagači sve više privučeni proizvodima koji nude veću diverzifikaciju. Iako su se oscilacije cijena stabilizirale, trgovanje dionicama ostalo je na istoj razini, dok je trgovanje ETF-ovima nastavilo ubrzano rasti.

Trgovanje putem request-for-quote (RFQ) platformi činilo je 46% trgovanja ETF-ovima u Europi u prvoj polovici 2024., dosegnuvši 673 milijarde eura, što predstavlja rast od 12,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

RFQ platforme su postale dominantan mehanizam za trgovanje još 2023. godine, čineći 53,5% svih ETF transakcija u Europi te godine. Transakcije putem lit order book sustava činile su 25% ukupnog europskog trgovanja ETF-ovima u prvoj polovici 2024., dok su bilateralne ETF transakcije, koje uključuju over-the-counter (OTC) trgovanje, sustavne internalizatore te vanburzovno i burzovno trgovanje, činile 29% ukupnih volumena.

Iako trgovanje putem burzi još uvijek predstavlja manji dio ukupnih transakcija, što je povezano sa sporijom prihvaćenošću od strane maloprodajnog sektora, maloprodajno tržište i dalje raste. Nekoliko izdavatelja ETF-ova nedavno je objavilo partnerstva s neobrokerima, uključujući Scalable Capital, koji je u srpnju najavio da će na svojoj platformi ponuditi preko 300 Amundi ETF-ova.

Objavljeno
16. rujna 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward