Mešane strategije kot izbira v času negotovosti

Nakon što je kriza uzrokovana COVID-19 zahvatila svijet, globalni indeksi su naglo pali sa svojih povijesnih vrhunaca kojima je prethodio snažan rast globalnih tržišta cijelo desetljeće. Najveći globalni indeksi S&P500 i Dow Jones su pali 34% i 37% do njihovog dna na dan 23. ožujka 2020. godine uz velike dnevne promjene (negativne i pozitivne) kakve se nisu vidjele od Velike gospodarske krize 1929. godine.

 

U jeku pada cijelog tržišta uzrokovanog globalnom pandemijom, volatilnog i nesigurnog tržišta, postavlja se pitanje da li je sada pravo vrijeme za ulaganje?

 

Logično, idealno bi bilo uložiti novac kada se pad tržišta približi svom kraju, jer su tada najveće prilike za zaradu. Međutim, nitko ne može sa sigurnošću znati da li se u trenutnim okolnostima dno već dogodilo 23. ožujka, tako da je još uvijek prisutan rizik od nastavka pada.

 

S jedne strane broj novozaraženih osoba je iz dana u dan sve manji te se države polako otvaraju za nastavak poslovanja. S druge strane dogodila se ogromna šteta u globalnim razmjerima koja će svijet povući u recesiju tijekom 2020. godine te je najveće pitanje može li se potražnja vratiti na razine prije pandemije (slika 1) te hoće li nakon otvaranja ekonomija doći do drugog ili pak trećeg vala novooboljelih. Također, tu su Vlade država i centralne banke koje fiskalnim i monetarnim mjerama pokušavaju na sve načine spasiti gospodarstvo te spriječiti da se recesija pretvori u depresiju, a to rade brzinom nikada viđenom u povijesti.

 

Slika 1 – Mogući scenariji oporavka gospodarstva nakon otvaranja država prema poslovanju

 

Slika 1

 

 

 

Kako bi se investitori mogli postaviti u vremenima nesigurnosti?

 

Jedno rješenje je ulaganje u mješovite fondove, koji kombiniraju manje rizične (ali potencijalno i manje profitabilne) i više rizične (potencijalno više profitabilne) klase imovine, odnosno obveznice i dionice. Volatilnost se gleda kao rizik, odnosno ako je veća volatilnost, veći je rizik i vice versa. Prethodna dva mjeseca su tržišta kapitala diljem svijeta doživjela povijesno najveću volatilnost.

 

Na slici 2 vidi se godišnji prosječan prinos od obveznica koji iznosi 5,8% (crvena crta) u razdoblju od 1990.-2019. godine. Na slici 3 vidimo značajno veću volatilnost (rizik) kod ulaganja u dionice u istom razdoblju, ali sa većim prosječnim prinosom od 8,5%.

 

Slika 2 – Godišnji prinosi na obveznicama koje predstavlja Bloomberg Barclays Global Index, 1990.-2019.

 

Graf 2

 

Izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management

 

 

 

Slika 3 – Godišnji prinosi na dionicama koje predstavlja MSCI World Index, 2009.-2019.

 

Graf 3

 

Izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management

 

 

 

Slika 4 prikazuje crvenom linijom kako bi izgledalo povijesno kretanje kumulativnih petogodišnjih prinosa ukoliko imovinu uložimo 50% u dionice (MSCI World Index) te 50% u obveznice (Bloomberg Barclays Global Index). Također, možemo vidjeti kretanje kumulativnih petogodišnjih prinosa isključivo od obveznica koje prikazuje plava linija i isključivo od dionica koje prikazuje siva linija, uz uvjet da su njihovi kuponi, kamate i dividende svaki puta reinvestirani. Možemo primijetiti da u periodima kada tržište ima pozitivan sentiment dionice „nagrade“ ulagače višestruko višim prinosom nego što bi oni dobili da su ulagali isključivo u obveznice. S druge strane, u vremenima krize obveznice služe kao oslonac čiji prinos u promatranom periodu praktički nikada nije negativan ako gledamo petogodišnje razdoblje investiranja.

 

Slika 4 – Povijesno kretanje 5-godišnjeg prinosa obveznica i dionica, siječanj 1995. – svibanj 2020.

 

Graf 4

 

Izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management

 

 

 

Alokacija imovine na način koji je prikazan crvenom linijom (50:50) rezultirala je maksimalnim kumulativnim petogodišnjim prinosima od preko 100%, dok je minimalan kumulativni petogodišnji prinos iznosio -4% u istom razdoblju od siječnja 1995. godine do svibnja 2020. godine. Prosječan kumulativni petogodišnji prinos u cijelom razdoblju iznosio je 40%.

 

  • Očekivanja na obvezničkom tržištu su da će ona velikim dijelom ostati stabilna jer ih podržavaju centralne banke monetarnom politikom (u 2020. godini se dogodila najveća i najbrža reakcija centralnih banaka), ali s obzirom na to da su prinosi na obveznice već jako niski, vrlo je ograničen porast u vrijednosti samih obveznica.
  • Dioničko tržište je dosta neizvjesno s obzirom na to da se njihove vrijednosti mijenjaju u skladu s očekivanjima, a očekivanja se trenutno mijenjaju iz dana u dan (neizvjesnost o kraju lock-down perioda, dubini recesije koja slijedi, načinu na koji će se potražnja i zarade vratiti na razine od prije krize  kao što jeopisano u slici 1, itd.)

 

Ukoliko dođe do oštrog oporavka na tržištu dionica, mješovitom strategijom hvatamo taj rast, dok nas obveznice drže stabilnima ukoliko dođe do ponovnog pada cijena dionica.

 

Strategija InterCapital Asset Managementa

 

Ovisno o osobnim preferencijama investitora, u paleti proizvoda imamo 2 mješovite strategije:

 

  • InterCapital Balanced fond u kojem je zastupljenost dionica do maksimalno 60% fonda te
  • InterCapital Income Plus fond u kojem je zastupljenost dionica značajno manja, do 20%, za investitore koji preferiraju manje rizika te veću zastupljenost obveznica u portfelju fonda

 

Naš Asset Management tim jednaku pažnju pridaje kako odabiru obveznica tako i odabiru dionica ulažući samo u instrumente visoke kvalitete kojima možemo osigurati svojim investitorima zadovoljavajući odnos očekivanog prinosa i sklonosti riziku. Ukoliko razmišljate o ulaganju ili imate bilo kakvih pitanja,  slobodno nam se javite .

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: https://icam.hr/investicijski-fondovi/  gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petar Grgasović

ANALITIČAR
Objavljeno
30. aprila 2020.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward