Pomen kakovostnega odnosa z vlagatelji

Nakon povratka s još jedne investitorske konferencije, ovog puta u Rumunjskoj, na kojoj je 28 kompanija iz 5 zemalja održalo nekoliko stotina sastanaka s investitorima iz cijelog svijeta, odlučili smo se osvrnuti na važnost poticanja transparentnosti te kvalitetnih odnosa s investitorima. Investitori imaju važnu ulogu u uspjehu i rastu neke kompanije, stoga je važno da menadžment shvaća koliko je nužno održavati snažne i transparentne odnose s investitorima.

 

Što podrazumijevamo pod pojmom odnosi s investitorima?

 

Odnosi s investitorima (eng. investor relations) spajaju područja financija, komunikacije i marketinga s ciljem učinkovite kontrole tijeka informacija između dioničkog društva uvrštenog na neku od svjetskih burzi i dioničara te ostalih dionika. Osnovni cilj kvalitetnog odnosa s investitorima je postizanje tržišne vrijednosti kompanije koja je u skladu s intrinzičnom fundamentalnom vrijednošću, a do toga se dolazi kontinuiranim predstavljanjem investicijske propozicije kompanije investitorima i osiguravanjem pravovremenih i točnih financijskih i nefinancijskih informacija.

 

Takvim pristupom smanjuje se informacijski rizik i asimetrija, poboljšava likvidnost i stvara baza investitora kojima je strategija kompanije u skladu s njihovom strategijom ulaganja. Naime, kako bi se izbjeglo razočaranje investitora u rezultate kompanije, kompanija mora kvalitetno prezentirati investicijsku propoziciju. Primjerice, rastuća kompanija privlači tzv. growth investitore kojima nije toliko bitna dobit i dividenda u prvim godinama. S druge strane zrela kompanija koja generira stabilan novčani tok privlači tzv. value investitore koji su više fokusirani na primjerice dividendni prinos. Ukoliko kompanija ne priča pravu priču pravim ljudima, tržišna vrijednost će teško reflektirati fundamentalnu. Takve zaključke potvrdilo je i nekoliko istraživanja na način da je dokazano da dionice kompanija koje su osvajale nagrade za odnose s investitorima u kasnijim godinama ostvaruju bolje izvedbe od prosjeka tržišta. Naravno, takav ishod je možda rezultat kvalitete same kompanije, no isto tako pokazuje da kvalitetne kompanije itekako brinu o odnosima s investitorima.

 

Dodana vrijednost za kompanije koje koriste investitore na pravi način – slučaj Nikon

 

Osim ovog aspekta odnosa s investitorima u kojem kompanija pokušava što transparentnije prenijeti svoju investicijsku propoziciju, strategiju i vrijednosti trenutnim i potencijalnim dioničarima, postoji i druga strana te veze koju rijetke kompanije prepoznaju. Radi se o sistematiziranom prikupljanju povratne informacije od investitora i ugrađivanju tih komentara u strategiju. Iako se možda čini logično da menadžment ima otvorenu komunikaciju sa svojim vlasnicima, nerijetko to uopće nije slučaj. S druge strane, postoji niz primjera u kojima je upravo taj odnos doveo do strateškog zaokreta i posljedičnog uspjeha.

 

Jedan od najboljih primjera u zadnjih nekoliko godina je poznati brend Nikon. Nikon se 2016. godine našao u krizi, unatoč tome što ga se već desetljećima smatra ikonom visokokvalitetne fotografije. Naime, kompanija se nije najbolje snašla u digitalnoj eri te je stoga sve većom penetracijom pametnih telefona kontinuirano gubila tržišni udio. U tom trenutku Nikon zapošljava novog člana uprave za financije (CFO) koji pomoć oko restrukturiranja odlučuje zatražiti od velikih institucionalnih investitora, vjerujući da će upravo tu dobiti najbolju informaciju što se radi krivo i kako da se kompanija transformira. Odjel odnosa s investitorima najprije je segmentirao vlasničku strukturu, zatim prilagodio komunikaciju pojedinim tipovima investitora, te u konačnici zatražio od svake skupine njihovo viđenje poslovanja. Njihovi komentari djelovali su kao hladan tuš, ali su uvjerili predsjednika uprave (CEO) da krene u rješavanje identificiranih izazova.

 

Rezultat spomenutih razgovora bio je plan restrukturiranja čiji je trošak dosegnuo 430 milijuna dolara, no isto tako je obećavao 180 milijuna dolara godišnjih ušteda. Fokus menadžmenta prebačen je na proizvode visoke dodane vrijednosti, a njihova financijska kompenzacija usklađena je s interesima dioničara korištenjem metrika poput povrata na uloženi kapital. Nadalje, poboljšano je korporativno upravljanje i transparentnost, a investitori su ostali uključeni u proces izvršavanja plana.

 

Svega šest mjeseci kasnije prvi rezultati su postali vidljivi, a cijena dionice je u sljedećih godinu dana porasla za oko 35%. Posljedično su kvalitetni odnosi s investitorima zacementirali svoju važnost u korporativnoj kulturi kompanije te postali jedna od ključnih zadaća člana uprave za financije koji godišnje odradi sastanke s oko 150 različitih investitora. Naravno, restrukturiranje kompanije još uvijek traje, a tržište je nemilosrdno, stoga se i cijena dionice kasnije nije kretala u istom smjeru. Ipak, kompanija se drži srednjoročnog plana, profitabilnost je poboljšana, a u nadolazećem razdoblju najveći će izazov biti vraćanje na put rasta uz podršku dugoročnih investitora.

 

Prikaz 1. Četiri koraka otključavanja vrijednosti za investitore

 

Blog Krešo

 

 

 

Izvor: Bain & Company, InterCapital Asset Management

 

Upravo ovakve karakteristike kod kompanija i njihovih menadžmenta cijenimo prilikom ulaganja u našim dioničkim fondovima InterCapital SEE Equity i InterCapital Global Equity. Štoviše, prema kompanijama s kvalitetnim odnosima s investitorima te transparentnom komunikacijom i dobrim korporativnim upravljanjem kod procjene vrijednosti primjenjujemo nešto nižu premiju rizika jer nam takav pristup umanjuje mogućnost pogreške u analizi. Naime, visoka razina transparentnosti nam omogućuje da se dubinski upoznamo s poslovanjem kompanije, što i našu investicijsku odluku čini boljom i sigurnijom, a dugoročni prinos fondova stabilnijim.

 

InterCapital Asset Management upravlja velikim rasponom
investicijskih fondova od konzervativnijih prema manje konzervativnim
fondovima:

 

InterCapital Bond obveznički fond

 

InterCapital Global Bond obveznički fond

 

InterCapital Dollar Bond obveznički fond

 

InterCapital Income Plus poseban fond

 

InterCapital Balanced mješoviti fond

 

InterCapital SEE Equity dionički fond

 

InterCapital Global Equity dionički fond

 

 

Ukoliko razmišljate o ulaganju, ali niste sigurni na koji način i koji bi bio prvi korak, javite nam se bez obaveze i naši će vam stručnjaci rado pomoći svojim savjetom.

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: https://icam.hr/investicijski-fondovi/  gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Krešo Vugrinčić, CFA

VODITELJ ODJELA ZA UPRAVLJANJE IMOVINOM
Objavljeno
13. septembra 2019.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward