Prvi Newtonov zakon pri naložbah

U ljudskoj prirodi je da postupa u skladu s prvim Newtonovim zakonom koji kaže da je tijelo u stanju mirovanja sve dok na njega ne počne djelovati određena sila. Ukoliko to prenesemo na investicijski proces, možemo zamisliti investitora koji ostvaruje dobre rezultate, a onda uslijed određenog događaja na tržištu ishitreno reagira povlačenjem. Upravo tako se ponaša većina investitora kada je u pitanju i najmanji trzaj na tržištu.

 

Sigurno ćemo se složiti oko jedne stvari; glavni i jedini cilj svakog investitora je ostvariti maksimalni prinos, ali uz prihvatljivu razinu rizika. Rizik je sastavnica financijskog tržišta, nemoguće ga je eliminirati, a  bez preuzimanja određenih rizika ne bi bilo moguće ni ostvariti prinos. Unatoč tome investitori imaju averziju prema (bilo kakvoj) volatilnosti i često preuzimaju ulogu market timera. Market timing je aktivna strategija ulaganja koja pokušava predvidjeti tržišna kretanja prateći tehničke pokazatelje ili ekonomske podatke i time odrediti kada ući, odnosno izaći s tržišta. No, kod prosječnog malog investitora market timing je najčešće posljedica straha od volatilnosti, pa zajedno s namjerom dugoročnog ulaganja može uzrokovati gubitke. Pogoditi trenutak kada je tržište na vrhuncu za izlazak i trenutak kad je tržište na dnu za ulazak, za svakog investitora je iznimno teško.

 

Buy & hold

 

S druge strane, pasivna buy&hold, odnosno kupi i drži strategija dodatno nagrađuje strpljenje. Najčešće se kao pojam veže uz trgovanje dionicama, no može se primijeniti na bilo koji oblik ulaganja na financijskom tržištu. Kako i sam naziv govori, temelji se na klasičnoj teoriji dugoročnog ulaganja i činjenici da financijska tržišta dugoročno ostvaruju rast. U dužem roku, za prosječnog ulagatelja postoji veća šansa da se ostvari veći prinos nego kod market timinga. Buy&hold investitori imaju i manje troškove ulaganja od market timera. Također, ne riskiraju propuštanje „najboljih“ dana, što može imati veliki utjecaj na prinos.

 

Na grafu su prikazana tri fonda pod upravljanjem InterCapital Asset Managementa, te njihov prinos u zadnjih 10 godina, točnije od 31.01.2009. do 31.01.2019. godine. Prikazan je i prinos u slučaju da je investitor propustio najboljih 10 i 20 dana fonda.

 

Prinos u zadnjih 10 godina

 

Primjerice, ukoliko je investitor uplatio 10.000,00 € dana 31.01.2009. godine u InterCapital Global Equity, nakon 10 godina stanje mu je iznosilo 17.100,00 €. No, u slučaju da je investitor propustio 10 najboljih dana fonda u tom periodu, stanje bi mu iznosilo 13.400,00 €. Za propuštenih 20 najboljih dana ta vrijednost pada na 11.000,00 €. U 10 godina i bez 20 najboljih dana prinos investitora je sa 71% pao na 11%. Iako pričamo o dioničkom fondu, koji je volatilan, iz primjera InterCapital Balanced fonda vidimo kako i nije neka velika razlika čak i ako se radi o mješovitom, odnosno manje volatilnom fondu od dioničkog. Važno je napomenuti kako su većini ‘najboljih’ dana opet prethodila volatilna i nesigurna razdoblja, no pokazalo se da ipak nije bilo razloga za brigu, barem ne ako niste market timeri.

 

U svakom slučaju, za bilo kakvu vrstu market timinga nužno je detaljno poznavati tržišta, odnosno instrumente u koje se ulaže. To se preporučuje isključivo profesionalcima, a čak i kod njih prekomjerno trgovanje u velikom broju slučajeva donosi visoke troškove i mogućnost propuštanja prilike, što u konačnici negativno utječe na prinos.

 

InterCapital Asset Management upravlja s dioničkim i mješovitim fondovima:

 

InterCapital Global Equity

 

InterCapital SEE Equity

 

InterCapital Balanced

 

Ukoliko razmišljate o ulaganju, ali niste sigurni na koji način i koji bi bio prvi korak, javite nam se bez obaveze i naši će vam stručnjaci rado pomoći sa stručnim savjetom.

 

 

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: https://icam.hr/investicijski-fondovi/ gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward