Kvartalno pismo predsjednika Uprave

Dragi klijenti,

nakon promjenjivog proljeća krenule su ljetne vrućine, a s njima i prve naznake ljetnog odmora. Odmora za svakoga od nas koji radi, no ne nužno i za globalnu ekonomiju, tj. tržišta koja su aktivna gotovo  0-24, 365 dana u godini s obzirom da se uvijek negdje nešto događa.

Koliko će sva zbivanja imati utjecaja na tržišta, ostaje na njima da sama interpretiraju. Mi u InterCapital Asset Managementu to nastojimo raditi sustavno, putem izrade i predstavljanja naših polugodišnjih tržišnih očekivanja. A što očekujemo u ostatku godine, najbolje da pogledate i poslušate u našem kratkom videu koji su pripremile kolege iz odjela upravljanja imovinom.

Pozitivan makro

Globalna ekonomija se iz mjeseca u mjesec pokazuje puno otpornijom na podizanje kamatnih stopa nego se inicijalno očekivalo tijekom 2022. godine. Uz globalne investicije kojima prednjače države velikim investicijama u infrastrukturu (državna potrošnja skočila je na razine od preko 45% BDP-a), potrošačka snaga svih nas (građana) je neumoljiva. Nema dobrog i održivog rasta BDP-a bez kvalitetne i disperzirane potražnje svih nas (građana). A tome trenutno upravo svjedočimo. To čini ekonomiju zdravom i za sada otpornom.

Opadajuća inflacija (no tu bismo bili oprezni)

Uz pad cijena energenata, koji su bili i najveći pokretač  rasta inflacije u 2022. godini, veliki izvoznik inflacije postala je i Kina. Kina trenutno izgleda kao jedan veliki black-box jer domaća potražnja pada/stagnira, dok se sav višak proizvoda gura u izvoz po bilo kojoj cijeni. Nakon globalizacije, gdje je Kina puna 3-4 desetljeća predvodila kao mjesto jeftine proizvodnje, čini se kako su unutarnji problemi u Kini presudili da se sav višak kapaciteta trenutno fokusira na proizvodnju, ali i izvoz. Za one skeptične, rekli bismo ex. SSSR iz doba 70-ih ili 80-ih godina prošlog stoljeća. Za sve nas to znači jeftiniji proizvodi, manja inflacija i više novca u potrošačkoj košarici za neka druga dobra. No bili bismo oprezni po pitanju održivosti tog modela jer je geopolitika danas ipak jako čudna, pa ono što danas vrijedi, sutra možda više neće. Održivost kao riječ je postala luksuz, a jedino što imamo je kontinuirana prilagodba.

Manje kamatne stope, ali ne puno

Kako je gospodarstvo zdravo te i dalje blago rastuće, a ona zadnja milja inflacije (pad ispod 2% je uvijek nekako najteži), kamatne stope vidimo nižima u odnosu na trenutne razine, no ne značajno. Stoga, obveznice da, duža duracija kod obveznica da, no nemojte to gledati kao jedino mjerilo investiranja u obveznice danas. Puno značajniji prinos  kod obveznica se može postići putem aktivnog promatranja makroekonomije pojedine zemlje. Značajna poboljšanja (ili pogoršanja) kod pojedinih ekonomija mogu itekakao doprinijeti (ili ga pak smanjiti) prinosu same obveznice, a posredno i fonda.

Najveća makroekonomska unaprjeđenja vidimo u CEE zemljama predvođenim Rumunjskom. Otuda i naša ideja za pokretanje novog ETF-a (7GROM) koji će ulagati isključivo u EUR denominirane rumunjske državne obveznice. Prinos (sam po sebi) je iznimno atraktivan (c. 4,5%*), a uz prinos tu je još i priča srednjeg-dugog roka tranzicije Rumunjske, tj. smanjenja premije rizika koje te obveznice imaju u odnosu na slične zemlje. Rekli bismo, sve ono što je Hrvatska prošla u zadnjih 5-7 godina. Ako niste sudjelovali u tome, eto prilike danas sudjelovati kroz 7GROM ETF i rumunjske državne obveznice.

Pozitivna tržišta (i dalje)

Dobro gospodarstvo vođeno investicijama i osobnom potrošnjom bi trebalo ujedno biti i dobar vjetar u leđa tržištima da nastave svoj pozitivan put. Stoga se ne ustručavajte investirati, ne ustručavajte se preuzeti određeni rizik, samo budite svjesni kako to najbolje napraviti da vaš portfelj investicija najbolje odgovara vašoj sklonosti riziku. Ulaganje u dionice, dioničke fondove ili pak ETF-ove je najbolja alternativa za Vas i Vaš novac u srednjem i dugom roku ako mislite osigurati dugoročno najbolje povrate za sebe. I dodatno, zaštititi se od inflacije, tj. gubitka kupovne moći Vašeg novca.

Diverzificirajte svoj portfelj

No pazite! Zaradili ste i osjećate se nikada bolje, ali i sigurnije u svoje investicijske odluke. Upravo dok je tome tako, vodite brigu da portfelj dovoljno balansirate, tj. da mu dodate nešto više value dionica putem InterCapital SEE equity fonda, InterCapital Global Equity fonda ili jednog od naših triju regionalnih ETF-ova (CRO, SLO ili RO ETF). Možete dodati i naš Commodity fond koji je također istinski value play. Kao alternativa, tu mogu biti i dugoročnije obveznice. Preferencija ovdje ide primarno ka našem novom ETF-u (7GROM) koji prati eurske rumunjske državne obveznice, dok InterCapital Bond ostaje klasičan proxy s više diverzifikacije investicija u EU zemljama CEE/SEE regije. Obveznice trenutno nude određenu kamatu. Istina, nije bajna (zamislite, kamate su toliko porasle, a duži dio obveznica i dalje ne nudi neke super atraktivne prinose). Funkcija balansiranog portfelja nije isključivo i samo zarada (iako bi trebala biti), već relativna pobjeda (ili manji gubitak) kako biste mogli kupovati neke druge investicije na određenim korekcijama.

I da, uživajte u ljetu…

Jer ljeto je vrijeme da sami sebe nagradimo za sav vrijedan rad i trud tokom prvog dijela godine. Vrijeme je to za posvetiti se i obitelji i prijateljima koje zbog puno obaveza ne stignemo vidjeti tijekom godine.

… a i mi ćemo (makar malo jer je pred nama i dalje jako puno posla do kraja godine)

Naš primarni posao i cilj je skrbiti o Vama i Vašoj imovini najbolje što možemo. Tržišta imaju svoje cikluse, a znate i sami kako smo bili iznimno transparentni te nikada dostupniji baš kada su tržišta bila negativna, tj. izazovnija. U tome smo ili jedni od rijetkih. Tu smo i sada, a puno lekcija koje kontinuirano učimo kroz interakciju s Vama itekako primjenjujemo na naše poslovanje.

Drugi cilj je osigurati da baš uvijek imamo relevantne proizvode i usluge. Nije lako, ali bez toga nema međusobnog rasta i razvoja. Regulativa se mijenja i puno toga pruža, ali samo za one agilne i inovativne. Želimo ponuditi bolje i više, i takvi nastojimo biti uvijek. Do kraja godine planiramo aktivno implementirati MICA direktivu u neke naše proizvode i usluge, ali i onu PEPP (mirovinske štedne proizvode). Želimo zaokružiti sve te usluge (po regulatornim odobrenjima) putem Genius APP-a kako bismo Vam u svakom trenutku bili prvi izbor u svijetu investiranja. Dodatno, aktivno nastavljamo sa širenjem palete naših ETF proizvoda tako da očekujte neke nove ETF-ove prema kraju godine koji će u potpunosti biti podržani (implementirani) u Genius APP. Više o tome što može Genius APP u svojoj novoj inačici 3.0., pročitajte u našem blogu ili pogledajte kratak video.

I na kraju, planiramo aktivno s ETF-ovima, nakon Rumunjske, zakoračiti i na neka druga zapadna tržišta, stoga stay tunned as always



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Ivan Kurtović

PREDSJEDNIK UPRAVE
Objavljeno
10. srpnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward