Kvartalno pismo predsjednika Uprave

Dragi klijenti,

još jednom dobrodošli svi u novu 2023. godinu. Neka nam svima donese nešto više stabilnosti, puno radosti i zdravlja, dostojanstva, ali i pomalo agilnosti za sve nepredvidive događaje kojih će zasigurno biti i u ovoj godini.

Mi u InterCapitalu smo tijekom ovih praznika vrijedno radili kako bismo sve pripremili za nesmetani početak 2023. godine. Jedan dio se odnosi na (re)pozicioniranje portfelja naših fondova, sukladno našem investicijskom outlooku (link), a drugi na proces prilagodbe uvođenju eura.

Dugoročni pogled

Prije nego se spustimo u realnost trenutka, htio bih podijeliti s vama kako sam samim krajem 2022. godine napisao svoj (po)duži osvrt i pogled na tržišta (link). Njime sam nastojao dati jedan malo drugačiji i širi pogled na svijet, makroekonomiju, ali i tržišta. Svakako je savjet, bili da ste kratkoročni investitor ili pak poželjnije – onaj dugoročni, da izdvojite malo vremena te da svoje investicije stavite u kontekst vremena, trendova i okruženja u kojem živimo.

Izdali smo naš outlook za 2023. godinu

Kolege iz odjela upravljanja imovinom su pripremile naš investicijski pogled na 2023. godinu. Nastavljamo na tržišta gledati s dozom opreza te preferiramo nešto konzervativnije pozicioniranje u kvartalu pred nama. Očekujemo globalno i dalje nešto blažu recesiju po kojoj će uslijediti i blaži oporavak vođen nešto višom inflacijom od one na koju smo se naviknuli u posljednja 2-3 desetljeća. Takvo okruženje preferira nešto konzervativnije kratkoročno pozicioniranje, s obvezničkim strategijama koje opet nude zanimljive prinose.

Prilagodba vaših portfelja fondova/prilagodba samih fondova

Kontinuirano ističemo važnost aktivne prilagodbe Vašeg portfelja fondova. Ta naša preporuka svima vama stoji i dalje jer to je ono što i sami radimo za portfelje fondova. A razni ekonomski ciklusi traže i razne (nove) strategije koje mogu poslužiti kao idealan odgovor upravo na njih. U današnje vrijeme to je upravo tržište roba (commodity tržište). Više o tome možete vidjeti u dijelu mog zadnjeg bloga (link).

Trajni nalog/kontinuirane uplate u rizičnije fondove

Kolega Branimir je pisao (link) o aktivnom korištenju trajnog naloga na mjesečnoj razini kao obliku uplata u fondove. Upravo je to poziv i Vama, ako se bojite rizika i dioničkih strategija te njihovih naglih oscilacija, da im pristupite oprezno, a na Vaše zadovoljstvo u budućnosti. Da, cijene znaju jako oscilirati, no dionice i dioničke strategije nemojte zanemariti jer upravo se u trenucima njihove slabosti dugoročno mogu ostvariti (naj)zanimljivi(ji) povrati.

Tehnologija i neometana komunikacija u svako doba dana

I ne zaboravite aktivno koristiti našu web aplikaciju (link) kako biste aktivno prilagođavali svoj portfelj fondova, ali i koristili prilike za dodatne uplate u fondove kada tržište bude imalo određenu slabost (čitaj: korekciju). Takvo okruženje stvara jedinstvene prilike za ostvarivanje nadprosječnih povrata u dugom roku. I da, svi moramo biti hrabri i odvažni te tržištu pristupiti racionalno. Kao napomena, uskoro će biti dostupna i mobilna inačica naše aplikacije s brojnim dodatnim mogućnostima.

Svi mi u InterCapital Asset Managementu smo uvijek dostupni za Vaša pitanja, komentare i sugestije. Upravo stoga Vas pozivamo na online savjetovanje (link) koje preporučujemo koristiti kada god imate ikakvih nedoumica oko Vaših portfelja i/ili investicija. To je alat/resurs na koji smo jako ponosni te je dostupan baš svima – bilo da ste naš aktivni klijent, da ste to nekada bili ili pak još niste klijent, a želite čuti naše mišljenje o Vašoj investiciji.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Ivan Kurtović

PREDSJEDNIK UPRAVE
Objavljeno
16. siječnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward