Diverzifikacija portfelja: razumijevanje korelacije između dionica i obveznica

Diverzifikacija portfelja igra ključnu ulogu u postizanju financijske stabilnosti i smanjenju rizika. Jedan od ključnih elemenata ove strategije je razumijevanje korelacije između različitih vrsta investicija, posebno dionica i obveznica.

Razumijevanje korelacije:

Korelacija je statistički pojam koji mjeri međusobni odnos između dvije varijable. U kontekstu financija, razumijevanje korelacije između dionica i obveznica ključno je za pravilnu ravnotežu portfelja.

Dinamika korelacije:

Uobičajeno je da dionice i obveznice imaju nisku negativnu korelaciju, što znači da se često kreću u suprotnim smjerovima. Ovo je važno jer pruža portfelju stabilnost i smanjuje ukupan rizik. Međutim, korelacija i odnosi različitih klasa imovine, pa tako i odnos dionica i obveznica nisu statični. Oni se stalno mijenjaju i ovise o okruženju. Idealno bi bilo kada bi imali različite klase imovine koje cijelo vrijeme imaju negativnu korelaciju, recimo da postoji klasa imovine čija vrijednost raste u trenucima kada je dioničko tržište u padu. Ali u realnom svijetu potrebno je imati i realne ciljeve, a to je težnja da imovina u portfelju ima nisku pozitivnu ili negativnu korelaciju.

Proanalizirajmo povijesne podatke, za početak 3godišnju korelaciju između dionica sastavnice S&P 500 indeksa i američke petogodišnje obveznice od 2000 do danas:

Graf 1 Brane

Izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management

Graf pokazuje kako je većinu vremena bila negativna korelacija, dok je posljednjih godina prešla u pozitivno područje. To nije loš pokazatelj u vremenima kada dionička tržišta rastu, ali 2022. godina je bila negativna za dionička tržišta, dok su obveznice imale jednu od najgorih godina u povijesti. Mnoge investitore to zabrinjava jer veća korelacija smanjuje prednosti diverzifikacije. Ako pogledamo dužu vremensku seriju vidimo da se korelacija kreće od negativne prema pozitivnoj vrijednosti i obrnuto više nego što možda mislimo.

Graf 2 Brane

Izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management

Dionice i obveznice bile su u pozitivnoj korelaciji 61% vremena, a negativnoj korelaciji 39% vremena. Iz ovog proizlazi da je sasvim normalno da se ove dvije imovinske kategorije kreću u istim smjerovima. Zato je važno razlikovati kratkoročne od dugoročnih korelacija. Dionice i obveznice izgubile su na vrijednosti 2022., ali to je bio povijesni ekstrem.

Pogledajmo prinose na obveznice u godinama kada su američke dionice bile u gubitku (uzmimo period od 1926.)

Tablica 1 Brane

Izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management

Prosječni godišnji gubitak američkih dionica u godina kada je zabilježen pad vrijednosti iz sastavnica S&P 500 iznosi -13,4%. U tim istim godinama prosječni prinos na američke petogodišnje obveznice iznosi +4,9%. Pad obje klase imovine u istoj godini zabilježen je u samo tri od 26 slučajeva (i u tome je uključena 2022.) u ovom gotovo stogodišnjem vremenskom periodu.

Dugoročna strategija:

Analizirajući po desetljećima, korelacije izgledaju nešto drugačije u odnosu na kada se promatra kraći vremenski period:

Tablica 2 Brane

Izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management

Možemo zaključiti da je bilo trenutaka kada je pozitivna korelacija išla u prilog investitorima (1980-tih i 1990-tih), ali je isto tako bilo slučajeva kada je i negativna korelacija razveselila investitore (2000-tih i 2010-tih).

Ne postoji točna formula savršene alokacije imovine u portfelju koja ga može štiti kada su dionice u padu, ali kod investiranja je potrebno biti strpljiv i psihički izdržljiv da podnesete različita gospodarska i tržišna okruženja.

Diverzifikacija treba biti temelj dugoročne strategije. Promjene u korelaciji između dionica i obveznica mogu se dogoditi tijekom vremena, pa je važno redovito prilagođavati portfelj prema promjenama na tržištu.

Rizik i prinos:

Svaka investicija nosi određeni rizik, ali pravilna diverzifikacija može pomoći u upravljanju tim rizikom. Važno je pravilno balansirati između potencijalnog prinosa i rizika kako bi se postigla optimalna strategija.

Par savjeta za diverzifikaciju:

  • Temeljito proučavanje i analiza potencijalnih investicija.
  • Prilagodba portfelja prema ciljevima i vremenskom horizontu.
  • Redovito praćenje promjena na tržištu i prilagodba strategije prema potrebi.

Zaključak

Diverzifikacija portfelja s naglaskom na korelaciji između dionica i obveznica predstavlja ključnu strategiju za postizanje stabilnosti i smanjenje rizika. Pravilna ravnoteža između ovih različitih investicija pomaže investitorima da ostvare optimalne rezultate u različitim ekonomskim uvjetima.

U konačnici, odluka o tome kako diverzificirati portfelj ovisi o vašim financijskim ciljevima, toleranciji prema riziku i trenutnim tržišnim uvjetima. U tome Vam može pomoći naš godišnji outlook u kojem možete vidjeti našu preporuku za alokaciju u 2024. Ukoliko ste zainteresirani za klasičnu balansiranu strategiju 60/40, svakako pročitajte naš zadnji blog na tu temu.

InterCapital Asset Management upravlja cijelom paletom različitih vrsta fondova. Pronađite fond koji najbolje odgovara Vašoj osobnoj sklonosti prema riziku i započnite investirati odmah pomoću naše MyCapital aplikacije koja Vam omogućuje samostalno investiranje u nagrađivane fondove InterCapital Asset Managementa, po vašem izboru. Aktivnim pristupom upravljanju vlastitim financijama možete izvući maksimum iz svih tržišnih okolnosti, a ukoliko niste sigurni kako investirati – zatražite investicijski savjet u aplikaciji ili se konzultirajte s Vašim osobnim investicijskim timom putem besplatnog 1-na-1 online sastanka.

 



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

 

Branimir Baričić

PRODAJA
Objavljeno
29. veljače 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward