Dugoročna perspektiva vs. kratkoročni pomaci

Razmjeri pada financijskih tržišta prouzročenih globalnom pandemijom korona virusa na prvi pogled podsjećaju na globalnu krizu. No, smatramo da ovo nije ponavljanje 2008. godine. Utjecaj virusa na gospodarstvo i tržišta je velik, ali vjerujemo da je posebno u ovakvim situacijama potrebno zadržati „hladnu“ glavu i fokus na dugoročni cilj koji su investitori imali na umu prilikom ulaganja. Temelji financijskog sustava i gospodarstava su danas značajno čvršći nego što je to bio slučaj prilikom ulaska u krizu 2008. godine.

 

Smatramo da nije riječ o događaju koji će dugoročno usporiti gospodarski rast uz uvjet da organi monetarne i fiskalne vlasti donesu i provedu ključne mjere. Na tom planu vidimo ohrabrujuće signale, kako iz svijeta, tako i na domaćem tržištu gdje su donesene prve fiskalne mjere od strane Vlade, a i HNB se odlučio na provođenje mjera (otkup obveznica na tržištu) bez presedana. Naravno, vjerojatno će biti potrebne još šire mjere i koordinirana aktivnost fiskalnih i monetarnih organa, ali dosadašnje najave svakako ulijevaju dozu optimizma.

 

Vlasti diljem svijeta poduzimaju drastične mjere kako bi umanjile opasnost za zdravlje populacije i olakšale pritisak na zdravstveni sektor. Provedba takvih mjera, poput ograničavanja radnog vremena i kretanja te propisane izolacije će svakako utjecati na značajno usporavanje gospodarstva u kratkom roku (dominantno u drugom kvartalu godine). No, budući da je riječ o usporavanju izazvanim vanjskim, egzogenim šokom, smatramo da će otklanjanjem tog šoka, tj. usporavanjem širenja virusa doći do oporavka na globalnim tržištima.

 

Naravno, teško je govoriti o točnom trenutku preokreta u situaciji kada postoje velike nepoznanice vezane za mogući razvoj epidemiološke situacije. U svrhu smanjivanja rizika i volatilnosti do stabilizacije situacije mogu poslužiti naši konzervativni fondovi InterCapital Short Term Bond, InterCapital Bond i InterCapital Global Bond, a InterCapital Dollar Bond kao konzervativna investicija u USD.

 

S druge strane, trenutačna nestabilnost je otvorila mnoge investicijske prilike na tržištima i u svrhu maksimizacije budućih povrata uz niži/umjeren rizik velik dugoročni potencijal vidimo u balansiranim i konzervativno balansiranim strategijama kakve imaju fondovi InterCapital Balanced i InterCapital Income Plus.

 

Za investitore koji očekuju natprosječne povrate i spremni su na višu razinu rizika, naši dionički fondovi InterCapital SEE Equity i InterCapital Global Equity mogu poslužiti kao efikasan način postizanja izloženosti i diverzifikacije regionalnim i globalnim dioničkim tržištima.

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe  na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: https://icam.hr/investicijski-fondovi/ gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

InterCapital Asset Management d.o.o.

Objavljeno
19. ožujka 2020.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward