InterCapitalov pristup ESG-u usporediv s vodećim svjetskim praksama

InterCapital Asset Management posljednjih nekoliko godina posvećuje posebnu pozornost ESG-u, pristupu investiranju koji uzima u obzir rizike i prilike povezane s okolišem, društvom i načinima upravljanja. U sklopu toga postali smo dio PRI-a, najvećeg globalnog udruženja koje prati i ocjenjuje pristup upravitelja imovinom ESG-u.

Najnovije ocjene InterCapital Asset Management svrstavaju visoko u europskim i svjetskim okvirima. Koje smo ocjene dobili, kako smo do njih došli i što nas čeka dalje, pročitajte u nastavku ovoga bloga kroz sljedeće teme:

ICAM i ESG – što smo dosad napravili?

ESG čimbenici su, barem djelomično, uvijek bili dio InterCapitalove analize potencijalnih investicija, iako ne pod tim nazivom. Rizici promjene regulacije, kazne zbog zagađivanja okoliša, financijske posljedice nezadovoljstva zaposlenika, loše prakse upravljanja i slično su od samih početaka ugrađivane u naše modele procjene vrijednosti.

Međutim, do prije nekoliko godina je dostupnost nefinancijskih podataka o dionicama i obveznicama bila puno manja, što je otežavalo analizu.

2019. godine prepoznali smo da se situacija dovoljno promijenila da bismo mogli detaljnije razviti i standardizirati pristup ovim čimbenicima, što smo prvi put nazvali ESG analizom. U to vrijeme su se u svijetu već djelomično iskristalizirale najbolje tržišne prakse, kao posljedica veće svjesnosti ulagatelja i kompanija o važnosti ovih čimbenika. Naravno, bitnu ulogu je imala i sve veća regulacija.

Tada smo prvi put i našim klijentima predstavili ESG te objasnili što ubuduće planiramo napraviti. Za povratak u to vrijeme, pogledajte naš blog: Odgovorno i održivo ulaganje.

U međuvremenu smo razvijali interne metode, učili i analizirali te u naše izvještaje ugradili dodatne pokazatelje koje klijenti mogu redovno pratiti. Kao primjer, i za više informacija, pogledajte naš blog Ugljični otisak fondova.

Za one koji više vole video sadržaj, na našem YouTube kanalu preporučujemo: Odgovorno i održivo ulaganje kao dodana vrijednost za investitora te Održivost (ni)je izbor.

Kako bismo našim klijentima omogućili usporedivost s drugim upraviteljima imovinom po pitanju ESG-a (odnosno izbjegli Greenwashing, nepoštenu praksu pozivanja na ESG iza koje nema stvarnog sadržaja), napravili smo dvije važne stvari:

  1. postali smo potpisnik PRI-a (Principles of Responsible Investment), najvećeg globalnog udruženja koje prati i ocjenjuje pristup upravitelja imovinom ESG-u. Njihove ocjene vam predstavljamo niže u ovom blogu;
  2. ponudili smo prve fondove u Hrvatskoj koji promiču ESG obilježja u skladu s europskom SFDR regulativom (takozvani Article 8 ili Light Green fondovi). Sada se više informacija o ESG pristupu nalazi unutar samih prospekata naših fondova te je pristup pod redovnim nadzorom regulatora.

Kako PRI ocjenjuje naš ESG pristup?

Kao potpisnik PRI-a, svake godine moramo ispuniti njihov detaljni upitnik o pristupu ESG-u, odnosno odgovornom i održivom ulaganju. Većina odgovora je javna i dostupna našim klijentima unutar PRI Public Transparency Reporta.

Temeljem tih odgovora PRI radi analizu na globalnoj razini te ocjenjuje i uspoređuje društva za upravljanje imovinom. Ocjene su zatim dostupne unutar PRI Assessment Reporta. Oba izvještaja su javno dostupna na našim web stranicama.

Ovdje ćemo ukratko vizualno predstaviti rezultate PRI-jeve analize. Koristimo pritom takozvani Box-Plot prikaz, kojeg tumačimo na sljedeći način:

ESG ocjena InterCapital Asset Managementa - box plot graf

ICAM – InterCapital Asset Management

Gledamo li globalno, odnosno uspoređujemo li InterCapital Asset Management sa svim upraviteljima imovinom u svijetu, bez obzira na veličinu, InterCapital Asset Management se ističe u pogledu svoje opće ulagačke politike te sustava glasovanja za dionička ulaganja. U ovim kategorijama je naša ocjena iznad trećeg kvartila, odnosno, PRI smatra da smo među 25% najboljih društava u svijetu.

ESG ocjena InterCapital Asset Managementa - prikaz ocjena

Izvor: PRI, grafički obradio InterCapital Asset Management (ICAM)

Ipak, treba imati na umu veličinu društva za upravljanje. Uspoređivati InterCapital Asset Management s onima koji upravljaju milijardama eura u cijelom svijetu ne daje punu sliku o našem dosadašnjem uspjehu. Stoga nas PRI uspoređuje sa sličnim društvima, odnosno onima koja su u Europi i upravljaju s manje od 1 mlrd dolara.

Naše ocjene su, naravno iste, ali Box-Plot izgleda drugačije i svrstava nas u gornjih 25% kako po pitanju općenite politike, tako i cjelokupnog pristupa aktivnim dioničkim i obvezničkim strategijama.

ESG ocjena InterCapital Asset Managementa - ocjene prilagođene veličini društva

Izvor: PRI, grafički obradio InterCapital Asset Management (ICAM)

Kao što vidimo, jedina kategorija u kojoj smo ispod medijana su pasivne dioničke strategije, odnosno naši ETF-ovi. Ovo ne iznenađuje, budući da naši ETF-ovi pokrivaju indekse koji sami po sebi ne uzimaju u obzir ESG (CROBEX10tr i SBITOP) tako da nismo ni mogli ostvariti puno bolji rezultat.

Što nas čeka u budućnosti?

U sklopu PRI-jevog Assessment Reporta vidljive su i ocjene po detaljnijim kategorijama. Sljedeće godine ćemo se fokusirati na njih, odnosno na one u kojima je vidljivo da se možemo dodatno poboljšati te našim klijentima ponuditi još više vrijednosti.

Naši klijenti već sada u sklopu mjesečnih izvještaja mogu pratiti neke ESG pokazatelje, kao što su ESG ocjena, ugljični otisak i ugljični intenzitet. Međutim, 2023. je prva godina kada upravitelji imovinom moraju izvještavati u sklopu SFDR regulative.

Stoga ćemo trenutne pokazatelje obogatiti i novima, koje ćete moći uspoređivati međusobno po fondovima, kako našima – tako i tuđima. Tome se posebno veselimo jer vjerujemo da će ponuditi dodatnu mogućnost klijentima za izbor fonda koji baš njima najbolje odgovara.

Dosadašnji trud koji smo uložili u razvoj ESG pristupa ne rezultira samo visokim ocjenama PRI-a, već nam omogućuje bolje prepoznavanje rizika i prilika tijekom ulaganja. Metode ćemo razvijati i dalje kako bismo vašom imovinom u potrazi za prinosima upravljali na što odgovorniji način.

Kao što je PRI potvrdio, ESG pristup smo dosad najviše razvili u aktivnim dioničkim strategijama kao što su InterCapital Global Equity, InterCapital Technology te InterCapital SEE Equity.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Đivo Pulitika

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
16. prosinca 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward