Kalkulator vrijednosti narodnih obveznica: Pojašnjenje rezultata

U ovom blogu ćemo vam na jednostavan način pojasniti rezultate kalkulatora, za lakše korištenje. Ako imate bilo kakvo pitanje ili se želite informirati o dodatnim opcijama investiranja – pozivamo vas da se prijavite na neobvezujuće online savjetovanje s vašim osobnim investicijskim timom koji će vam rado pomoći.

Cijena obveznice na burzi

Obveznice imaju unaprijed poznatu kamatu koju ćete za njih dobiti – u ovom slučaju to je 3,65% godišnje. No, sama cijena obveznice na tržištu se mijenja.

Cijena na grafu je ista kao i u kalkulatoru – to je posljednja tržišna cijena na burzi i odnosi se na 1 obveznicu. Cijena u trenutku pisanja ovog teksta je 100,75 EUR, pa ćemo je koristiti za primjere.

Vrijednost vaših obveznica

Ovdje možete vidjeti koliko vaše obveznice ukupno vrijede na današnji dan. U kalkulator ste upisali koliko ste eura uložili, iz toga smo izračunali broj obveznica koje imate i onda taj broj pomnožili s trenutnom cijenom na burzi.

Početna cijena obveznica prilikom izdavanja bila je 100,00 EUR. Npr. ako ste uložili 1.000 EUR, to znači da:

  • imate 1.000 EUR / 100,00 EUR = 10 obveznica
  • 10 obveznica x 100,75 EUR (posljednja cijena na burzi) = 1.007,50 EUR ukupno

Stečena kamata od prošle isplate

Možda vam u nekom trenutku zatreba novac i odlučite prodati obveznice prije nego država obavi prvu isplatu kamate. Za ovo izdanje obveznica kamata se isplaćuje jednom godišnje, a datum prve isplate je 8.3.2024.

Što će ako obveznice prodate prije toga, hoćete li dobiti bar dio kamate?

Upravo tako, prilikom prodaje imate pravo na dio kamate i to se zove “stečena kamata”. Koliki će to biti iznos ovisi o tome koliko dugo posjedujete te obveznice. Broje se dani od prošle isplate kamate.

Izračun je vrlo jednostavan – godišnju kamatu od 3,65% podijelimo sa 365 (dana u godini), a zatim to pomnožimo s brojem dana koji ste imali obveznice od prošle isplate kamate.

Npr. ako svojih 10 obveznica držite kod sebe 100 dana, imat ćete pravo na: 36,50 EUR / 365 dana = 0,10 EUR dnevno. Kad to pomnožimo sa 100 dana, ukupno imate pravo na 10,00 EUR stečene kamate.

Taj će vam iznos kupac morati platiti prilikom kupnje, dodatno na vrijednost samih obveznica.

Ukupna vrijednost

Ovo je trenutna vrijednost vaših obveznica + stečena kamata. To je iznos koji biste dobili kad biste u ovom trenutku prodali svoje obveznice prema cijeni s burze.

Primjer:

  • Vrijednost na burzi – 1.007.50 EUR
  • Stečena kamata – 10,00 EUR
  • Ukupno – 1.017,50 EUR

Dosad isplaćena kamata od države

Izdanje obveznica od 8.3.2023. ima dospijeće od 2 godine. To znači da ćete nakon 2 godine dobiti cjelokupni iznos koji ste uložili, plus dvije “runde” kamata. Ova stavka vam jednostavno prikazuje ukupan iznos isplaćene kamate kroz godine.

Obveznice mogu imati dospijeće od npr. 10 godina, pa bi to značilo 10 “rundi” isplate kamata. Ovako lakše pratite iznos i ne morate sami računati.

Datum sljedeće isplate kamate

Kako ne biste morali pamtiti na koje datume država isplaćuje kamate, uključili smo i prikaz idućeg datuma isplate. U slučaju nekog budućeg, novog izdanja obveznica koje potencijalno kupite – morali biste za svako izdanje pratiti datume isplate. Ovime vam želimo olakšati i takve situacije.

Tražite dodatne opcije investiranja?

Kako biste vašoj investiciji dali šansu da bude što uspješnija i upoznali se raznim alternativama, možete se prijaviti na neki od naših vrhunskih newslettera i uvijek biti informirani na vrijeme.

Stručni savjet našeg tima vam je dostupan u obliku online savjetovanja, a ako tek radite prve korake u svijet investiranja – pozivamo vas na našu besplatnu online edukaciju.

Igor Vihnanek

Specijalist za digitalni marketing
Objavljeno
10. veljače 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward