Najbrže rastuće klase imovine u tekućoj godini

Za razliku od prethodne godine, većina klasa imovine zabilježila je pozitivne prinose u 2023. godini. Naime, američke dionice, međunarodne dionice kao i razne obveznice ove su godine redom rasle, što možete vidjeti na grafičkom prikazu u nastavku.

SL 1

Izvor: Visual Capitalist, podaci do 31.05.2023.

U tekućoj su se godini američke dionice najbrže oporavile, što je u velikoj mjeri bilo potaknuto nekolicinom velikih tehnoloških poduzeća (Nvidia, Meta, Apple, Microsoft) koja ulažu milijarde u umjetnu inteligenciju i potaknula su rast cjelokupnog tržišta.

U nastavku pronađite zanimljivosti na ovu temu kroz nekoliko cjelina kako slijedi:

Samo 20 dionica potaknulo je većinu rasta S&P 500 indeksa

Samo 7 dionica povuklo je većinu rasta indeksa Nasdaq 100

Rizici povezani s trenutnim rastom

Rješenje – diverzifikacija kroz investicijski fond

Samo 20 dionica potaknulo je većinu rasta S&P 500 indeksa

Zanimljivo je da je samo 20 dionica i to većinom tvrtki povezanih s umjetnom inteligencijom, generiralo većinu rasta S&P 500 indeksa u tekućoj godini, što se može vidjeti na prikazanoj slici u nastavku. To znači da je S&P 500 kao indeks postao jako „ovisan“ o svega nekoliko najvećih dionica u svom sastavu, što ranije nije bio slučaj.

SL 2

Izvor: Bloomberg, Visual Capitalist

Naime, tehnološke i AI dionice porasle su jer je ChatGPT izazvao veliku pomutnju među svojim korisnicima i postao postao svojevrstan simbol 2023. godine. Microsoft je uložio 10 milijardi dolara u OpenAI, tvorce ChatGPT-a. Također je integrirao generativnu umjetnu inteligenciju u svoju tražilicu Bing. Ovaj veliki jezični model dizajniran je posebno za ubrzavanje mogućnosti pretraživanja, generiranje teksta i izvođenje drugih automatizacija. Zanimljiva je i NVIDIA, koja je najveći proizvođač čipova u Americi. Prodaje čipove od 10,000 dolara pod nazivom A100s koji omogućuju pokretanje modela strojnog učenja. Ovi modeli obavljaju više zadataka istovremeno kako bi razvili neuronske mreže i obučili AI sustave, uključujući OpenAI-jev ChatGPT. Tvrtke koje razvijaju usluge povezane s umjetnom inteligencijom, kao što su chatbotovi ili generiranje slika, mogu koristiti do tisuće tih čipova. Unatoč tome što je najvrjednija tvrtka na svijetu i ključni pokretač rasta, Apple je vanserijski među tehnološkim divovima bez većih projekata najavljenih u umjetnoj inteligenciji (do sada).

Samo 7 dionica povuklo je većinu rasta indeksa Nasdaq 100

Osim S&P 500 indeksa i Nasdaq (indeks koji čini košarica 100 najvećih američkih kompanija iz raznih industrija, izuzev financijske industrije) je, potaknut golemim dobicima nekolicine najvećih kompanija tehnološkog sektora, dosegnuo nove najviše razine u 2023. Kao što se može vidjeti na slici u nastavku, dominacija sedam kompanija unutar NASDAQ 100 (Microsoft, Apple, Alphabet (Google), Amazon, NVIDIA, Meta i Tesla), koja je povukla većinu rasta ovog indeksa, odraz je njihove središnje važnosti za velike dijelove šireg potrošačkog gospodarstva.

SL 3

Izvor: visual Capitalist

Rizici povezani s trenutnim rastom

S&P 500 indeks služi kao barometar američkog tržišta dionica, pokrivajući najveće javne američke kompanije prema tržišnoj kapitalizaciji te često odražava raspoloženje ulagača i smatra se pokazateljem ekonomskog zdravlja SAD-a. Veliki dobici manjeg broja kompanija stavili su sada i jedan i drugi referentni indeks (i S&P 500 i Nasdaq) u fokus upravo zbog rizika koncentracije. Naime, činjenica da je ukupni rast proizašao iz rasta manjeg broja kompanija čini tržište osjetljivijim na eventualne brze obrate i može „zamagliti“ šire rezultate na burzi. Dodatni rizik koji bi mogao izazvati probleme je potencijalno slabije od očekivanja američko gospodarstvo tijekom ljetnih mjeseci.

Uzbuđenje oko umjetne inteligencije koje je dovelo do rasta američkih tehnoloških dionica sa sobom nosi i neke rizike od budućeg pada. Naime, iako trenutni rast može biti izuzetno primamljiv, koncentracijski rizici i visoke valuacije predstavljaju dodatne brige za stabilnost tržišta i potencijalne buduće povrate.

Rješenje – diverzifikacija kroz investicijski fond

Od rizika se može, između ostalog, zaštititi diverzifikacijom prilikom investiranja. Ona je najjednostavniji i najučinkovitiji način upravljanja rizicima. Naime, ulaganjem u investicijske fondove diverzificirate Vašu investiciju bez obzira na to što se radi o jednom proizvodu, ali ste na taj način izloženi različitim klasama imovine (ovisno o vrsti fonda), ali i cijelom spektru vrijednosnih papira i instrumenata. Detaljnije o tome pročitajte u našem blogu na linku.

Ukoliko želite izložiti dio Vašeg portfelja brzorastućem razvoju umjetne inteligencije, to možete učiniti preko našeg dioničkog fonda – InterCapital Global Technology. Na taj način investirate u globalne tehnološke dionice te kroz kvalitetnu diverzifikaciju fonda umanjujete rizik Vaše ukupne investicije.

U nastavku možete vidjeti da je kretanje fonda u 2023. godini bilo slično kretanju Nasdaq indeksa, uz nešto bolju izvedbu InterCapital Global Technology fonda unatoč tome što smo za fond realizirali neke dobitke i konzervativnije se pozicionirali sa nešto više zaliha novca kako bismo mogli kupovati u slučaju da se materijaliziraju neki od ranije spomenutih rizika.

SL 4

Izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management, podaci do 26.06.2023

InterCapital Asset Management u svojoj ponudi ima čitavu paletu proizvoda, ovisno o Vašoj sklonosti prema riziku, koji imovinu investiraju u  brzorastući razvoj umjetne inteligencije – od mješovitih pa sve do dioničkih fondova. Kako bismo Vam pomogli donijeti odluku o ulaganju, prijavite se za online sastanak ili nas kontaktirajte na prodaja@intercapital.hr.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Maja Humljak

PRODAJA
Objavljeno
28. lipnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward