Hidroelectrica nakon IPO-a uvrštena i u FTSE / MSCI indekse

Prvi dan trgovanja na Bukureštanskoj burzi je novouvrštena Hidroelectrica očekivano privukla veliki interes. Trgovano je ukupno 150m EUR, a cijena je narasla 6% u odnosu na cijenu iz IPO-a. Kako je i bilo najavljeno, dionica je odmah uvrštena i u lokalni BET indeks, a sada su se javili i veliki igrači – FTSE i MSCI, jedni od najvećih pružatelja indeksa, su dionice uvrstili i u svoje proizvode.

Od 26. srpnja će dionice Hidroelectrice tako postati dio indeksa MSCI Frontier i MSCI Romania. Danas Rumunjska čini nešto iznad 9% MSCI Frontier indeksa, a vidjet ćemo koliko će se struktura promijeniti nakon uključenja Hidroelectrice. Toga je sigurno svjestan i BlackRock-ov ETF iShares Frontier and Select EM, koji trenutno upravlja s oko 600m EUR. Dobije li Hidroelectrica 1% indeksa, samo ovaj ETF će vjerojatno kupovati vrijednost od oko 6m EUR dionica.

sastav FTSE emerging europe

Kasnije ove godine ćemo vjerojatno čuti i hoće li MSCI reklasificirati Rumunjsku iz Frontier u Emerging tržište, što bi mogao biti dodatan podražaj tržištu budući da Emerging tržišta prati puno veći broj investitora.

FTSE dionice Hidroelectrice u svoje indekse uvrštava 19. srpnja. Za razliku od MSCI-a, FTSE Rumunjsku već smatra Emerging tržištem. Pritom im Rumunjska trenutno čini oko 0,1% u globalnom FTSE Emerging Indeksu, a nešto iznad 4% u FTSE Emerging Europe.

sastav MSCI frontier

U svakom slučaju, sa zanimanjem ćemo pratiti razvoj cijene H2O (ticker za dionice Hidroelectrice), budući da već danas ima značajan udio od 15% u BET-TR indeksu, a time i našem InterCapital BET-TR UCITS ETF-u.

sastav bet

Oni koji se žele Rumunjskoj izložiti i na domaćem tržištu, udjele u ETF-u već mogu kupiti na Zagrebačkoj burzi (pod oznakom 7BET). Uskoro očekujemo uvrštenje i u Ljubljani, a nakon toga idemo i prema drugim burzama.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
14. srpnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward