Nastavak dobre sezone poslovnih rezultata u Sloveniji

Još jedna dobra sezona poslovnih rezultata zabilježena je u Sloveniji. Krka je zabilježila rast prihoda od 5.2% u 2023. Međutim, rast je usporio u zadnjem kvartalu godine. Glavni razlog tome je 5% pada u prihodima u regiji Istočne Europe čija je prodaja pala zbog tečajnih promjena rublja i smanjenja volumena u Ukrajini. Operativna marža ostala je nepromijenjena, dok su troškovi prodanih proizvoda porasli za 5%, a administrativni troškovi povećali su se za 18%. Neto dobit je smanjena zbog deprecijacije rublja za 64% u 2023., za razliku od 2022. godine kada je rubalj ojačao za 29%. U slučaju NLB-a, neto prihod od kamata bilježio je ubrzani rast (povećanje od 65% u odnosu na prethodnu godinu), uz NIM (Net Interest Margin) od 3.5% (povećanje od 1.2 postotna poena), zajedno s većim iznosom odobrenih kredita (13.7 milijardi eura, povećanje od 5% u odnosu na prethodnu godinu) rezultirali su povećanjem operativnog prihoda za 37%. Organska neto dobit je porasla za 101% u odnosu na prethodnu godinu. Slično tome, prihodi tvrtke Petrol su pali zbog nižih cijena roba i manjih volumena, ali je bruto dobit porasla zbog popuštanja regulative i povećanja maksimalne marže na benzin. U Sloveniji je od 5. prosinca također smanjena marža na benzinu. EBITDA se utrostručila zbog povećanja bruto dobiti za 72% na godišnjoj razini i boljih rezultata od neto derivata u iznosu od 89 milijuna eura.

SLO



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Matej Vujanić

mlađi analitičar
Objavljeno
4. travnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward