(Ne) spominji ljeto iza nas

„Jednom godišnje idite na neko mjesto gdje ranije nikada niste bili.“ (Dalaj Lama)

 

Za mnoge stanovnike Europske unije godišnji odmor znači ljeto i putovanje. Međutim, prema podacima Eurostata procjenjuje se da si čak 28,3% stanovništva EU koje je starije od 16 godina u 2018. godini nije moglo priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan kuće.

 

U promatranom periodu (2018. godina) među 28 država članica EU, zemlje s najvećim udjelom pojedinaca u ovoj situaciji bile su Rumunjska (58,9%), Hrvatska (51,3%) te Grčka i Cipar (51%). Suprotno tome, države članice EU s najmanjim postotkom stanovništva koje si ne može priuštiti jednotjedni godišnji odmor su Luksemburg i Švedska, što se može vidjeti iz donjeg grafičkog prikaza.

 

Grafički prikaz:

 

Blog maja

 

Izvor: Eurostat

 

 

Hrvatska vs. EU – navike i godišnja putovanja

 

Ukoliko promatramo navike, stanovnici EU na godišnji odmor najčešće putuju u zemlje u kojima žive, a na putovanja najviše idu automobilom. Nadalje, novo izvješće Eurostata pokazalo je kako najviše novca na putovanjima troše Nijemci, Austrijanci najčešće odsjedaju u hotelima, a Hrvati su među slabijim putnicima Europske unije.

 

Uzevši u obzir statističke podatke, pokazalo se da Hrvati putuju značajno manje od prosjeka ostalih stanovnika EU. Naime, svaki prosječni stanovnik EU u 2017. godini otišao je na 4,2 putovanja. Od spomenutog prosjeka najviše odskaču Finci s 8,3 putovanja, zatim Šveđani s 8 putovanja te Danci koji putuju gotovo 7 puta godišnje. Hrvati se s 2,6 putovanja godišnje nalaze pri dnu ljestvice, a slabiji od nas samo su Grci, Talijani i Bugari. Na razini EU čak 38% stanovništva u 2017. godini nije nikamo putovalo, od čega si polovica to nije niti mogla priuštiti. U Hrvatskoj je na barem jedno privatno putovanje otišlo 43% stanovništva, za razliku od čak 91% Finaca ili 86% Nizozemaca.

 

Prosječna potrošnja po putovanju

 

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku za 2018. godinu, Hrvati su u 65% slučajeva putovali u Hrvatsku gdje su prosječno noćili 6 dana.  Nadalje, prosječni izdaci po privatnom višednevnom putovanju iznosili su 2.000 kuna.

 

Godinu ranije, odnosno u 2017. godini, također prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječno putovanje hrvatskog građanina trajalo je 7 dana (u Hrvatskoj), a prosječni troškovi po putovanju iznosili su 1.972 kune. Dakle, za zaključiti je da se prosječno trajanje putovanja smanjilo za 1 dan, dok su se izdaci nešto povećali.

 

Za razliku od Hrvata, prema izvješću Eurostata turisti su u EU u 2017. godini potrošili prosječno 382 eura po pojedinom putovanju. Potrošnja je znatno varirala među državama članicama i to s više od 600 eura po putovanju. Konkretno, stanovnici Švedske prosječno su potrošili 779 eura, Luksemburga 762 eura, Austrije 636 eura, a Malte 609 eura. Stanovnici Rumunjske, Češke, Latvije, Bugarske, Portugala i Mađarske potrošili su u prosjeku 150 eura ili manje. Hrvati se sa prosječnom potrošnjom po putovanju nalaze pri samom dnu ljestvice.

 

Trajanje i financijsko planiranje godišnjeg odmora

 

Istraživanje koje je proveo portal posao.hr pokazalo je da 47% ispitanika ima zakonski minimum broja dana za godišnji odmor, a on iznosi 20 dana. Slijede zaposleni koji koriste od 26 do 30 dana – njih 28%, potom oni koji koriste od 21 do 25 dana – 23%. Tek 2% zaposlenih može iskoristiti više od 30 dana godišnjeg odmora.

 

Ukoliko uzmemo u obzir trajanje godišnjeg odmora većine ispitanika, a to je 20 dana odmora, Hrvati bi prema prethodno navedenim statističkim podacima za navedeni period potrošili 6.667 kn. Kako bi osoba uštedjela navedeni iznos u periodu od godine dana, uz pretpostavljeni prinos od 3,5% trebala bi mjesečno izdvajati 550 kn. Točnije rečeno, uz navedeno mjesečno izdavajanje i gore navedeni pretpostavljeni prinos, osoba bi nakon godine dana imala ušteđeno 6.724,47 kuna.

 

Uzevši u obzir činjenicu da građani RH odlaze na 2,6 putovanja godišnje, dok je prosjek u EU 4,2 putovanja godišnje, počnite na vrijeme odvajati sredstva za putovanja i nemojte da vam umjesto lijepih sjećanja i odmora dođe da ne spominjete ljeto i putovanja iza Vas. Mjesečnim uplatama u fondove pod našim upravljanjem omogućite si da ne budete dio crnih statističkih podataka koji pokazuju kako si čak polovina hrvatskih građana ne može priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora.

 

InterCapital Asset Management upravlja velikim rasponom
investicijskih fondova od konzervativnijih prema manje konzervativnim
fondovima:

 

InterCapital Bond obveznički fond

 

InterCapital Global Bond obveznički fond

 

InterCapital Dollar Bond obveznički fond

 

InterCapital Income Plus poseban fond

 

InterCapital Balanced mješoviti fond

 

InterCapital SEE Equity dionički fond

 

InterCapital Global Equity dionički fond

 

 

 

Ukoliko razmišljate o ulaganju, ali niste sigurni na koji način i koji bi bio prvi korak, javite nam se bez obaveze i naši će vam stručnjaci rado pomoći svojim savjetom.

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku
njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu,
propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici:
https://icam.hr/investicijski-fondovi/  gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i nepredstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

 

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward