Nova zanimljiva izdanja ETF-ova

Prvi ETF na njemačke obveznice s fiksnim dospijećem

Amundi je lansirao četiri ETF-a na državne obveznice u eurima s fiksnim dospijećem, uključujući prvi europski ETF koji prati njemačke obveznice. Ova serija – koja prati indekse FTSE Russell – također uključuje ETF na talijanske državne obveznice s dospijećem 2027. godine i dva ETF-a na državne obveznice eura s dospijećem 2028. godine.

Četiri ETF-a su:

  • Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITS ETF (AK8G)
  • Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF (BT27)
  • Amundi Fixed Maturity 2028 Euro Government Bond Broad UCITS ETF (AK8E)
  • Amundi Fixed Maturity 2028 Euro Government Bond Yield+ UCITS ETF (AK8F)

AK8G je izlistan na Deutsche Börse, a BT27 na Borsa Italiana, dok su AK8E i AK8F izlistani na obje burze. Svi ETF-ovi u rasponu imaju ukupne stope troškova (TER) od 0,09%. AK8G i BT27 imaju prinos do dospijeća od 2,73% i 3,29%, dok AK8E i AK8F trenutačno imaju prinos od 2,49% i 3,19%. Amundijev ETF je sada najjeftiniji na tržištu, te nudi bolju cijenu od BlackRockovih proizvoda za tri bazna poena.

 

Tematski ETF koji prati nuklearnu energiju

WisdomTree je dodao nuklearnu energiju u svoj višestruki tematski ETF usred sve većeg priznavanja centralne uloge ove teme u energetskoj tranziciji. ETF WisdomTree Megatrends UCITS (WMGT) dodijelit će peti najveći udio od 9% za nuklearnu energiju u fondu. To slijedi poluvodiče (11,7%), umjetnu inteligenciju i velike podatke (11,6%), blockchain (11,6%), računalstvo u oblaku (11,6%) i kibernetičku sigurnost (10,5%). Nuklearna energija je jedina ne-tehnološka tema u ETF-u koja je “overweight“.

Tvrtka upravitelj fonda napomenula je da je dodatak nuklearne energije opravdan jer ima “značajnu ulogu” u budućnosti energije. Nuklearna energija se promovira kao bolji obnovljivi izvor energije od solarne energije, vjetra i vode, jer oni često ovise o varijabilnim faktorima poput vremenskih uvjeta.

Osim toga, spomenuli su da nuklearna energija dobiva političku i financijsku potporu diljem svijeta, što je istaknuto njezinim uključivanjem u EU taksonomiju. Nuklearna energija dobila je najveću težinu u ekološkim temama WMGT-a, što dodatno naglašava uvjerenje tvrtke u nuklearnu energiju kao održiv izvor energije u energetskoj tranziciji.

 

3 nova „Cash Cow“ ETF-a u Europi

Za početak, pod Cash Cow se misli na konstantno i stabilno profitabilne tvrtke sa gotovo sigurnim izvorima novčanog toka. Pacer ETFs je ušao na europsko tržište ETF-ova lansiranjem tri ETF-a iz njihove Cash Cow košarice. Izlistani na Euronext Dublinu i Euronext Amsterdamu, ova tri ETF-a pokrivaju globalne dionice koje isplaćuju stabilne dividende. Tri ETF-a su:

  • Pacer US Cash Cows 100 UCITS ETF [COWZ]
  • Pacer Developed Markets International Cash Cows 100 UCITS ETF [ICOW]
  • Pacer Global Cash Cows Dividend UCITS ETF [GCOW]

COWZ pruža izloženost najboljih 100 tvrtki iz Russell 1000 temeljenih na prinosu na slobodni novčani tok (free-cash-flow yield), metrici koja pokazuje da tvrtka proizvodi više gotovine nego što je potrebno za vođenje poslovanja i može ulagati u rast poslovanja. Vratio je 14,8% u 2023. godini u usporedbi s 24% za S&P 500 bez ikakve izloženosti dionicama veličanstvenih sedam. Također je najjeftiniji u grupi, s ukupnom omjerom troškova (TER) od 0,49%.

ICOW – koji ima TER od 0,65% – prati Solactive Pacer Developed Markets International Cash Cows 100 indeks, filtrirajući FTSE Developed ex-US indeks za top 100 međunarodnih tvrtki temeljenih na prinosu na slobodni novčani tok.

S druge strane, GCOW prati Solactive Pacer Global Cash Cows Dividend indeks koji dodaje kriterij dividendnog prinosa uz prinos na slobodni novčani tok prilikom selekcije pozicija. Ima TER od 0,60%.

 

Nekretninski ESG ETF

DWS planira lansirati zeleni ETF za nekretnine u drugom kvartalu 2024. godine, reagirajući na rastuću potražnju investitora za ESG proizvodima.

U svojim rezultatima za prvi kvartal 2024., njemački upravitelj imovinom je najavio da će Xtrackers Developed Green Real Estate ESG UCITS ETF biti lansiran u nadolazećim mjesecima.

“U drugom kvartalu 2024. godine nastavit ćemo zadovoljavati potrebe naših klijenata proširenjem naše ponude ESG proizvoda”, rekao je Markus Kobler, glavni financijski direktor tvrtke DWS.

“Potražnja za održivim proizvodima nastavlja rasti i odražava se u otprilike 41% naših novih tokova sredstava generiranih od strane ESG proizvoda.”

 

Globalni ETF temeljen na katoličkim načelima

Možda jednu od najspecifičnijih ideja u posljednje vrijeme imao je Franklin Templeton koji je proširio svoj asortiman dioničkim ETF-om temeljenim na katoličkim načelima. Franklin MSCI World Catholic Principles UCITS ETF (FLXA) nalazi se na Deutsche Boerse te ima ukupni omjer troškova (TER) od 0,27%.

FLXA prati MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal and Low Carbon indeks, ulažući u velike i srednje kapitalizirane tvrtke razvijenih tržišta s ESG fokusom. Cilj mu je ulaganje u tvrtke s “manjom izloženošću ugljiku”, pri čemu tvrtke moraju imati minimalnu ESG ocjenu ‘BB’ od MSCI. Također isključuje tvrtke koje se bave kontroverznim poslovima, uključujući oružje za civilnu upotrebu i nuklearno oružje. Tvrtke koje ostvaruju prihode od kockanja, duhana i termalnog ugljena također su “značajno ograničene”. Da bi se uskladile s katoličkim vrijednostima, isključene su tvrtke koje su uključene u pobačaj i kontracepciju, testiranje na životinjama i istraživanje matičnih stanica.

ETF ima ‘AA’ MSCI ESG ocjenu, dok je više od 65% portfelja ocijenjeno između ‘A’ i ‘AAA’. ETF se smatra Člankom 8 prema Uredbi o održivosti u financijama (light green).

Objavljeno
23. svibnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward