Upravitelji fondova najoptimističniji od studenog 2021.

Anketa, koja je intervjuirala 209 sudionika s 562 milijarde dolara imovine pod upravljanjem (AUM), otkrila je da su razine gotovine pale na 4% portfelja, najnižu razinu u tri godine. U međuvremenu, alokacije u dionicama bile su na najvišoj razini od siječnja 2022. godine, budući da otprilike 80% investitora očekuje višestruka smanjenja kamatnih stopa tijekom sljedećih 12 mjeseci, dok SAD izbjegava recesiju.

Prema anketi, gotovo trećina (31%) investitora očekuje “no landing” scenarij, dok je “soft landing” još uvijek konsenzus kod 56%. To dolazi unatoč rastućem pesimizmu oko američkog gospodarstva, s prvim padom očekivanja BDP-a i dobiti po dionici (EPS) od rujna 2023. godine.

Više od polovice investitora smatra da je trenutačna potrošnja američke vlade “prekomjerno stimulativna”, što sugerira da je vrhunac povoljnog stimuliranja ekonomije prošao. Rastući dokazi o stagnaciji – inflacija raste dok rast opada – također zabrinjavaju investitore, pri čemu se viša inflacija navodi kao glavni repni rizik za portfelje. Kao rezultat, 47% investitora očekuje pad prinosa obveznica.

Drugi veliki rizici uključuju geopolitiku (18%) i “hard landing” (15%).

Ističući to, investitori su povećali svoju alokaciju u robu s 11% na 13% u proteklom mjesecu, najveće povećanje od kolovoza 2020. godine i najveću težinu od travnja prošle godine. Potražnja za ETF-ovima roba bila je slaba do sada ove godine, bilježeći odljev od 111 milijuna dolara u prvom kvartalu, nasuprot priljevu od 19 milijardi dolara za ETF-ove dionica i obveznica, ali svaka loša makroekonomska informacija prisiljava investitore na ponovnu procjenu.

Objavljeno
23. svibnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward