Tržište Ujedinjenog Kraljevstva: prilika ili zamka za investitore?

Dioničko tržište Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u posljednjih mjesec dana ostvarilo je zanimljive prinose, a tržišni performans UK indeksa FTSE 100 bio je bolji i od američkog indeksa SP500 i od europskog STOXX 600. Javlja li se sada prilika na tom tržištu obzirom na makroekonomsku situaciju u svijetu i podcijenjenost tržišta Ujedinjenog Kraljevstva od strane investitora? U ovom blogu iznijeli smo naše mišljenje o toj temi kroz nekoliko gledišta:

  • makroekonomska situacija;
  • tržišni performansi indeksa;
  • razlike u valuacijama i dividendnim prinosima.

Makroekonomska situacija

Posljednjih nekoliko godina, nakon pojave Covida i rata u Ukrajini makroekonomska situacija u svijetu se znatno pogoršala. Svjedočili smo iznenadnom porastu inflacije i posljedičnoj reakciji centralnih banaka kroz podizanje referentnih kamatnih stopa koje su gotovo 15 godina bile blizu nule. U takvom okruženju europska makroekonomska situacija trenutno izgleda lošije u usporedbi s onom u SAD-u, a predvodnik je Njemačka, koju smo u prethodnom blogu nazvali bolesnikom Europe. UK je također bio pogođen ovim okruženjem naglog porasta inflacije i kamatnih stopa, a prošle je godine pao u recesiju nakon dva uzastopna kvartala negativnog rasta BDP-a.

Slika 1: Kvartalni rast BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva

graf matej

Izvor: Office for National Statistics

Iako smo tijekom druge polovice prošle godine vidjeli negativne podatke o gospodarskom rastu, recesija je bila najblaža u odnosu na prethodne. Recesiju je djelomično uzrokovalo smanjenje osobne potrošnje zbog viših cijena u trgovinama i viših kamatnih stopa koje su povećale troškove potrošačkih i stambenih kredita. Ipak, 2024. godina donosi pozitivne vijesti s rastom ekonomije i izlaskom iz recesije. Prema službenim podacima, britansko gospodarstvo je u prvom kvartalu 2024. godine poraslo za 0,6%, što je najbrži rast u posljednje dvije godine. Takav rast britanskog gospodarstva važan je ne zato što pokazuje procvat gospodarstva, jer to sada nije slučaj, već ako se održi u daljnjim kvartalima, pokazuje gospodarstvo koje se vraća normalnoj stopi rasta. UK sada raste jednako brzo kao i Kanada, prestižući Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i SAD. Ovakav početak godine mogao bi dati zamah gospodarstvu, generirajući više poslovnog i potrošačkog povjerenja, a ono što bi moglo dodatno naglasiti ovaj trend je pad inflacije koja bi se prema očekivanjima BoE (Bank of England) uskoro trebala vratiti na  normalnu ciljanu razinu od oko 2%. BoE bi u tom slučaju mogao početkom ljeta početi spuštati referentnu kamatnu stopu, no to će ovisiti o budućim inflacijskim podatcima.

Tržišni performansi indeksa

Takvi makroekonomski podatci u kombinaciji s negativnim sentimentom prošle godine negativno su utjecali na kretanje cijena indeksa, što je vidljivo iz priloga – indeks UK tržišta imao je znatno lošije povrate od europskog i američkog indeksa (Slika 2).

Slika 2. Indeksirani povrati europskog (STOXX 600), američkog (S&P 500) i britanskog (FTSE 100) tržišta u 2023. godini.

MATEJ 2

Izvor: Bloomberg Terminal

Međutim, gledajući od početka 2024. godine prinos britanskog FTSE 100 indeksa ipak je pratio usporedive indekse (Slika 3.)

Slika 3. Indeksirani povrati europskog (STOXX 600), američkog (S&P 500) i britanskog (FTSE 100) tržišta u 2024. godini

MATEJ 3

Izvor: Bloomberg Terminal

Iako to i dalje ne pokazuje da se raspoloženje investitora u vezi ovog tržišta okrenulo, nekoliko stvari upućuje na tu mogućnost. Dok je BoE nedavno odgodio spuštanje referentnih kamatnih stopa, ipak je spomenuo namjeru spuštanja stopa u lipnju ove godine. Povišene cijene nafte također su pomogle energetskim kompanijama koje imaju velik ponder u tržišnom indeksu FTSE 100, a posljedice pandemije poput smanjene produktivnosti i opterećenih lanaca opskrbe gotovo su u potpunosti splasnule.

Razlike u valuacijama i dividendnim prinosima

Još jedan razlog za promjenu raspoloženja investitora može biti valuacija FTSE 100 indeksa na trailing P/E omjeru od 14, što čini tržište Ujedinjenog Kraljevstva jednim od najjeftinijih razvijenih tržišta na svijetu. To je velik kontrast u odnosu na povijesno visoke valuacije u SAD-u, gdje je isti omjer S&P 500 indeksa iznad 25, te je sada razlika u valuacijama ovih dvaju indeksa najveća u posljednjih 5 godina (Slika 4).

Slika 4: TTM P/E omjer S&P500 i FTSE 100 indeksa

MATEJ 4

Izvor: Bloomberg Terminal

Dividendni prinos ove godine također bi mogao biti odlučujući faktor za dividendne portfelje. Očekivani dividendni prinos FTSE 100 indeksa daleko je veći od američkog S&P 500 indeksa, a iako mu je Europski STOXX 600 blizu, i dalje je manji (slika 5).

Slika 5: Očekivani dividendni prinos indeksa u 2024. godini

MATEJ 5

Izvor: Bloomberg Terminal

Pored svega toga, vidjeli smo i promjenu mišljenja velikih investicijskih kuća. Npr. UBS je u svojoj globalnoj strategiji promijenio svoj stav prema Velikoj Britaniji iz “najmanje preferirane” u “najviše preferiranu”, dok je Deutsche Bank istaknuo kako je FTSE 100 njihov “omiljeni indeks u Europi” te da preferiraju europske dionice u odnosu na američke. Pozitivna atmosfera na britanskom tržištu posebno se istaknula u posljednjih mjesec dana kada je FTSE 100 indeks koji je od sredine travnja do danas u plusu 8% nadmašio i europski STOXX 600 i američki S&P 500 koji su u plusu oko 5%.

Bolji makroekonomski podaci, potencijalno spuštanje referentne kamatne stope, niske valuacije u odnosu na ostala tržišta i atraktivne dividende – sve  nas to dovodi do zaključka da UK tržište trenutno izgleda vrlo privlačno. Obzirom na to, vidimo priliku za povećanje izloženosti ovom tržištu dok je još na niskoj bazi, prije nego se sentiment investitora prema Ujedinjenom Kraljevstvu u potpunosti promijeni, što će dovesti do boljeg relativnog prinosa u usporedbi s ostalim tržištima.

Ako želite iskoristiti priliku za investiranje na UK tržište, InterCapital Global Equity je fond putem kojeg možete uložiti na ovo i druga razvijena tržišta poput SAD-a, Japana i sličnih. Aktivnim upravljanjem fondom investitorima možemo ponuditi široku diverzifikaciju i investiranje u skladu sa trenutačnom fazom gospodarskog ciklusa.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Matej Vujanić

mlađi analitičar
Objavljeno
31. svibnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward