Jesu li ETF-ovi na putu da u potpunosti zamijene klasične fondove?

ETF-ovi već desetljećima privlače interes ulagatelja. Iako ih se tradicionalno doživljava kao pasivni oblik ulaganja, posljednjih godina su pokazali da mogu biti i puno više od toga, pogotovo kroz popularizaciju aktivnih strategija. Ono što im ipak jest zajedničko su u pravilu niži troškovi i lakša dostupnost u usporedbi s klasičnim fondovima. U SAD-u su već na jako dobrom putu da se pretvore u primarni način ulaganja na tržištu, a ni Europa ne kaska previše.

 Amerikancima ETF-ovi postaju primarni način investiranja

Kao predvodnik u većini financijskih inovacija i trendova, nije čudo da je Amerika i za ETF-ove najrazvijenije tržište. U posljednjih desetak godina, američki ETF-ovi (koji zapravo ulažu svuda po svijetu) kontinuirano bilježe neto uplate. S druge strane, klasični fondovi (u Americi poznati kao Mutual Funds) bilježe neto isplate u 7 od 10 posljednjih godina.

Neto uplate u klasične fondove i ETF-ove u SAD-u po godinama

slika blog 1

Izvor: Bloomberg

Takav trend očekivano dovodi do promjene strukture ulaganja u Americi. Dok su prije petnaestak godina ETF-ovi još uvijek bili zanemarivi, krajem 2023. su činili preko 30% ukupne imovine fondova. Prosječno godišnje „dobivaju“ oko 2% udjela na tržištu. Doduše, u ovoj analizi su zanemareni alternativni (eng. Hedge) fondovi jer podatke o imovini ne objavljuju javno na Bloombergu.

Udio ETF-ova na američkom tržištu fondova

blog 2

Izvor: Bloomberg

Zašto su ETF-ovi privlačni ulagateljima?

Kao prednosti kod ulaganja u ETF-ove se najčešće navode (a slično čujemo i od naših klijenata) sljedeći razlozi:

  1. Jednostavnost – dok ulaganje u „klasične“ fondove najčešće podrazumijeva kontakt s određenim upraviteljem imovinom ili bankom (bilo direktno ili kroz instalaciju njihovih specifičnih aplikacija), do ETF-ova se može puno brže i jednostavnije – preko burze. Dovoljan je kontakt samo s jednim brokerom (ili aplikacijom) i na dohvat ruke imamo stotine, ako ne i tisuće različitih ETF-ova, među kojima gotovo sigurno možemo naći neki koji odgovara našim željama.
  2. Niži troškovi – iako su originalno bili vezani uglavnom za pasivne strategije, fokus ulagatelja na troškove je natjerao i aktivne menadžere (ETF-ove) da se za klijente bore smanjenjem naknada. Dok kod klasičnih fondova naknada za upravljanje nekad „pojede“ i do 1-2% prinosa godišnje, kod ETF-ova je to najčešće višestruko manje.
  3. Transparentnost koju donose pasivne strategije – velik broj investitora nije pronašao upravitelja imovinom kojem vjeruje da će dugoročno pobjeđivati tržište, pogotovo nakon što mu zaračuna veću naknadu od neke strategije koja bi samo pratila postojeći indeks.

I aktivne strategije postaju dostupne kroz ETF-ove

Povijesno je možda vrijedilo pravilo ETF = pasivno, klasični fond = aktivno investiranje, ali ta granica se sve više gubi. Neki ulagatelji još uvijek žele aktivni „mozak“ iza svoje investicije, ali kroz kanale tradicionalno rezervirane za ETF-ove, a neki fond menadžeri svojim klijentima nude pasivne strategije kroz klasične fondove, što nosi niže naknade.

Udio pasivnih strategija u SAD-u ukupno i po vrstama imovine u koje se ulaže

graf 3

Izvor: Bloomberg

Pasivne strategije (bilo kroz ETF-ove ili klasične fondove) su u SAD-u u 2023. dostigle udio od 50%. Među samim dioničkim fondovima se to dogodilo već 2019. godine. Ipak, ovaj rast usporava, budući da aktivni ETF-ovi dobivaju sve veći zamah. Pogotovo su atraktivni aktivni obvezničkih ETF-ovi, otkako u zadnjih par godina ponovno imamo atraktivne kamatne stope.

Aktivni ETF-ovi u SAD-u postaju sve popularniji

graf 4

Izvor: Bloomberg

Popularnost ETF-ova raste i u Europi, iako je još daleko od SAD-a

Iako na puno manjim apsolutnim razinama, trendove potražnje za ETF-ovima slijedi i Europa. ETF-ovi listani na europskim burzama su 2023. završili s imovinom od 1,7 bilijuna (tisuća milijardi) eura. Za usporedbu, oni u SAD-u su imali oko 8 bilijuna eura.

Razvoj imovine u ETF-ovima na europskim burzama

graf 5

Izvor: Bloomberg

Slično kao i u SAD-u, i u Europi ETF-ovi konzistentno bilježe neto uplate. Ono što spaja oba tržišta je činjenica da su najveće uplate zabilježene u 2021. godini (ulaganje na burze je postalo iznimno popularno za vrijeme korone i izolacije).

I Europa bilježi stalne uplate u ETF-ove

graf 6

Izvor: Bloomberg

Europljani kroz ETF-ove sve manje ulažu u samu Europu

 Iako imovina ETF-ova u Europi raste, sve manje njihove imovine je alocirano unutar samog kontinenta. Odnosno, Europljani na ovaj način prvenstveno ulažu u SAD (npr. kroz S&P 500 ETF-ove) ili globalna tržišta.

 

Samo četvrtina imovine ETF-ova listanih u Europi je uložena u Europu

graf 7

Izvor: Bloomberg

Postoje argumenti zašto je američko tržište atraktivno, pogotovo na dugi rok, koji opravdavaju ovakav trend (naprimjer, najveći dio inovacija dolazi iz Amerike, što stvara rast). Ipak, dio odgovora leži i u činjenici da svi segmenti europskog tržišta, zbog svoje fragmentiranosti, još uvijek nisu dostupni kroz ETF-ovi (ili ulagatelji nisu toga svjesni).

Kako sa InterCapitalom možete sudjelovati u ovim trendovima?

Krajem 2020. smo uveli naše prve ETF-ove, a danas ih već nudimo četiri, s planom daljnjeg rasta.

Naši prvi ETF-ovi su se fokusirali na pasivno ulaganje u pojedinačna regionalna dionička tržišta. To su InterCapital CROBEX10tr ETF (Hrvatska), InterCapital SBITOPtr ETF (Slovenija) i InterCapital BET-TRN ETF (Rumunjska). Ovi ETF-ovi su novina i na europskom tržištu jer su prvi s većom imovinom koji prate ove zemlje i na taj način omogućuju ulaganje na tržišta koja karakterizira atraktivna valuacija (niski P/E) i visoki dividendni prinosi.

Osim toga, napravili smo i InterCapital Euro Money Market ETF, koji uz minimalan rizik omogućuje profitiranje od povećanih kamatnih stopa na tržištu. Možemo reći da je to bio naš prvi iskorak u aktivno upravljane ETF-ove, iako značajniji korak tek slijedi – pokretanje obvezničkog ETF-a koji će ulagati u rumunjske obveznice. Listanje očekujemo uskoro, a ulagatelji će kroz njega dobiti pristup obveznicama zemlje s jednim od najvećih prinosa u Europi.

Osim toga, radimo i na proširenju ponude na ETF-ove koji bi pokrivali veći dio regije, određene sektore i slično. Osim samog dodavanja ETF-ova, olakšat ćemo i pristup istima – skorašnjim ažuriranjem naše aplikacije Genius, moći ćete jednostavno ulagati u naše i najbolje svjetske ETF-ove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
23. svibnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward