Zašto je ulaganje u fondove zanimljivije nego štednja?

U situaciji kada iz mjeseca u mjesec dostupne kamatne stope na štednju kontinuirano padaju, sve veći broj štediša si postavlja pitanje o isplativosti takvog oblika štednje. Da odmah na početku razriješimo dilemu, klasično bankovno oročenje je temelj osobnog portfelja svakog odgovornog štediše. No, ključni pojam je «portfelj». Naime, većina nas zanemaruje nužnost raspodjele sredstava u različite klase imovine. Gotovina, novac na računu, oročenja, obveznice, dionice, životna osiguranja, nekretnine, samo su neke od različitih klasa imovine koje imaju ugrađene određene prednosti i nedostatke. Prilikom konstrukcije osobnog portfelja, potrebno je pažljivo razmotriti sve rizike, potencijalni povrat i likvidnost (unovčivost) investicije. Čak i najrizičnije investicije imaju prostor u svakom osobnom portfelju, ali samo s njegovim manjim dijelom.

 

Kako bismo pojednostavili temu, za primjer ćemo uzeti u obzir samo jednu kategoriju investicijskih fondova, obvezničke fondove. Veliki broj investitora je upravo njih prepoznao kao kvalitetnu nadopunu uobičajenoj bankovnoj štednji o čemu najbolje govori činjenica da je ta kategorija u Hrvatskoj od 2016. zabilježila najveći rast od 3,9 milijardi kuna.

 

Obveznički fondovi su na domaćem tržištu percipirani kao investicija niže razine rizika (SRRI 2-4) s tradicionalno atraktivnim povratima. Ako ste klasični domaći štediša sa većinom novca vezanim u bankovna oročenja i nekretnine, obveznički fondovi predstavljaju najprirodniju iduću stepenicu u gradnji osobnog portfelja.

 

Dakle, zašto biste trebali razmisliti o obvezničkom fondu? Kako bismo približili obveznički fond kao potencijalno atraktivnu investiciju, u nastavku su osnovne karakteristike bankovnog oročenja i obvezničkog fonda.

Parametar Bankovno oročenje Obveznički fond
Povrat Fiksna kamata Nema zajamčenog fiksnog prinosa
Realni povrat* U pravilu nizak realni povrat (u odnosu na inflaciju) Potencijal za visoki realni povrat
Rizik Nizak rizik, štednja do 100.000 EUR zaštićena od strane države Nizak do srednji rizik, nema jamstva za investiciju
Likvidnost U pravilu nema mogućnosti prijevremenog raskida bez određenih penala Novac dostupan u bilo kojem trenutku
Porezni status Porez 12%+prirez Preferencijalni porezni tretman, nema poreza za investiciju dužu od dvije godine

 

 

*povrat prilagođen za inflaciju u razdoblju trajanja investicije

 

Unatoč nepostojanju eksplicitnog jamstva za uložena sredstva, kvalitetnim odabirom obvezničkog fonda prema strukturi imovine, SRRI pokazatelju (što niži broj, fond je povijesno imao manje dnevne oscilacije vrijednosti udjela) i kretanju vrijednosti udjela u prethodnim razdobljima, moguće je novac uložiti uz minimalan prihvatljiv rizik.

 

Za primjer bismo istaknuli InterCapital Bond, obveznički fond pod upravljanjem InterCapital Asset Managementa koji je u svom dosadašnjem radu opravdao povjerenje investitora. Riječ je o fondu koji je osnovan krajem 2004. godine i jedini u svojoj kategoriji se može pohvaliti činjenicom da nije imao niti jedno negativno godišnje razdoblje od svog osnutka. Takav konzervativan pristup ulaganju je rezultirao najvećim prosječnim godišnjim prinosom od osnutka (6,33%) uz najniži SRRI pokazatelj (2) u konkurenciji domaćih obvezničkih fondova. Investitor u InterCapital Bond je u zadnje tri godine ostvario prinos od 12,94%, dok se za zadnjih pet godina prinos penje do čak 26,40%.

 

U uvjetima kada je prosječna kamatna stopa u većim domaćim bankama na eursku štednju pala ispod 0,50%, od čega još treba odbiti porez i prirez, investicijom dijela sredstava u obveznički fond se otvaraju potencijali većeg prinosa, dostupnost sredstava u najkraćem vremenskom roku i mogućnost povoljnog poreznog tretmana. Isplati se razmotriti, zar ne?

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/hr/fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward