fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Brzinski vodič kroz Genius registraciju

5 min.

Nemamo svi hrpu iskustva s registracijom u investicijske aplikacije – zato smo pripremili ovu kratku “navigaciju” koja će vam pomoći da sve prođe brzo i jednostavno. Ujedno odgovaramo na najčešća pitanja, pa se lako vratite ovdje baciti pogled ako treba.

Korisnička podrška

Za bilo kakvo dodatno pitanje ili pomoć jednostavno se javite našoj marljivoj korisničkoj podršci na genius@intercapital.hr i sve ćemo riješiti što je brže moguće. Ako je potrebno možemo se čuti i telefonom ili navratite osobno na kavu.

Registracija traje 10-15 minuta, a još brže proleti ako si unaprijed pripremite osobnu iskaznicu i karticu tekućeg računa. U praksi to proleti i većini ljudi je stvarno jednostavno.

Registracija računa
Ovo je standardno postavljanje korisničkog imena i lozinke. Na mail će vam stići verifikacijski link, otvorite mail PUTEM MOBITELA, kliknite na gumb za verifikaciju i vratit će vas nazad u app. Putem SMS-a će vam stići verifikacijski kod za broj telefona.

U slučaju da vam SMS kod ne stigne odmah provjerite ispravnost upisanog broja telefona i jeste li možda na početku broja unijeli 0 koja nije potrebna. Ako trebate bilo kakvu pomoć, naš mail je iznad.

Postavljanje početnog plana ulaganja
Plan nije uklesan u kamenu. Ovo postavljanje plana služi samo tome da od nečega krenete, plan možete mijenjati kasnije u appu kad god želite.

Mjesečne uplate koje odaberete vas ne obavezuju i ništa vam neće dolaziti na naplatu, možete ih mijenjati po želji. Vremenski period ulaganja također možete kasnije produljiti ili skratiti kako vam odgovara.

Odgovorite na upitnik
Genius vas putem odgovora na ova pitanja (primjer na slici iznad) upoznaje kako bi procijenio vašu toleranciju rizika. Odgovorima na pitanja Geniusu komunicirate svoja ograničenja i s kojim postavkama se osjećate ugodno ulagati.

Na ova pitanja također možete kasnije ponovno odgovoriti i mijenjati ih. Razinu rizika ne možete odabrati sami, izravno. Nju će izračunati Genius algoritam upravo prema ovim odgovorima.

Biranje usluge
Genius nudi 4 različite usluge: START, ETF, ETF SELECT i CASH. Upoznajte ih u ovom blog vodiču kroz usluge.

  • Usluge START i ETF koriste Genius algoritam kako bi vam kreirale portfelj fondova i zatim ga za vas profesionalno vodile.
  • Usluga ETF SELECT vam nudi samostalno biranje pojedinačnih svjetskih i regionalnih ETF-ova ili zlata, u obliku ETF štednog plana.
  • Usluga CASH je najbolja alternativa bankovnoj štednji, odlična za niskorizično ulaganje bez oročenja.

Možete ulagati putem svih ovih usluga zajedno i imati više različitih portfelja istovremeno. Svakom portfelju možete dati naziv po želji i postaviti sliku. Imajte na umu da ako ste već kreirali dva portfelja i niste ih još aktivirali početnom uplatom, nećete moći kreirati dodatne portfelje.

Možete imati maksimalno 2 neaktivna portfelja, a da biste kreirali nove morate izbrisati bar jedan. Portfelj brišete na početnom ekranu (slika ispod), dugim klikom na portfelj i potvrdom brisanja.

Kako odabrati više različitih ETF-ova?
ETF SELECT Vam omogućuje ulaganje u ETF štedne planove. Svaki ponuđeni ETF koji vidite na ekranu ispod je jedan štedni plan. Ako ih želite otvoriti npr. 3, morate ih otvoriti jedan po jedan, svaki za sebe. Za svaki odgovorite na par pitanja zbog procjene prikladnosti vašoj razini rizika i to je to, spremno!


Od svjetskih ETF-ova možete odabrati 1 (npr. S&P 500) – ne možete imati i S&P 500 i NASDAQ i All-World istovremeno.

Zlato možete imati u bilo kojoj kombinaciji, a od naših InterCapitalovih ETF-ova možete imati i sva 4 ako želite. Primjerice, možete otvoriti štedni plan S&P 500, zatim nakon njega odabrati zlato, pa nakon toga npr. InterCapitalov ETF 7SLO (slovensko tržište) itd. 

Potvrda identiteta
Štitimo vaš račun i privatnost, pa moramo potvrditi da Genius račun otvarate baš vi. Napravite jedan selfie i slikate osobnu iskaznicu, a onda slikate bankovnu karticu jer zbog zakona i nadzora koji se nad nama provodi moramo imati dokaz da ste vlasnik IBAN-a s kojeg ćete uplaćivati/isplaćivati novac.

Zašto? Pojašnjenje je odmah ispod ovog teksta. U slučaju da se pojavi kakva poteškoća oko snimanja selfieja ili kartica, molimo provjerite imate li najnoviju verziju Genius aplikacije, ali i na kojoj ste verziji Androida ili iOS-a.

Prihvaćanje ugovora
Na ekranu ćete vidjeti 4 dokumenta. Svaki od njih potrebno je prihvatiti. Ugovor prihvaćate tako da kliknete na dokument, odskrolate do dna (savjetujemo da ga pročitate) i na dnu kliknete da prihvaćate.

Prihvaćanje ugovora vas ne obvezuje ni na što – Genius uslugu aktivirate tek prvom, početnom uplatom.

Dodavanje kreditne/debitne kartice za naplatu ETF naknada
U Geniusu možete imati više prijavljenih računa za uplate i isplate (vaša banka, Revolut itd.). No, ako usluga koju odaberete ima naknadu (ETF-ovi) trebate dodati kreditnu ili debitnu karticu. Na taj način vam naknadu za ulaganje ne oduzimamo od prinosa ili od uplate – to neka polako raste. Pojašnjenje naknada pročitajte ovdje.

WSPay sustav će vam predautorizirati karticu na način da na njoj rezervira 1 EUR i onda Vam ga vrati. Na taj način samo da potvrdi da je kartica OK i da će se kasnije moći koristiti za istu namjenu.

Prva uplata
Početna uplata iznosi minimalno 50 EUR za usluge START, ETF SELECT i CASH, a minimalno 500 EUR za uslugu ETF. Prva uplata je jedina obavezna – sve kasnije uplate nisu obavezne.

Početna uplata pokreće vaš portfelj, a kasnije uplaćujete kada i koliko želite. Usluge START i CASH nemaju minimalni iznos daljnih uplata, dok je kod usluga ETF i ETF SELECT minimalni iznos daljnjih uplata 50 EUR.

Uplaćivanje je jednostavno – u aplikaciji će vam se prikazati instrukcije za uplatu. Možete napraviti screenshot 2D koda i iskoristiti ga za brzo plaćanje putem vašeg mobilnog bankarstva ili kopirajte podatke u nalog za plaćanje. Instrukcije za uplatu vam dolaze i putem emaila.

Zašto vas moramo tražiti osobne podatke?

Sliku vaše osobne iskaznice, bankovne kartice i selfie moramo prikupiti prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Prema Pravilniku o postupku utvrđivanja i provjere identiteta stranke na daljinu dužni smo nedvojbeno potvrditi da ste vi vlasnik/ca npr. tekućeg računa koji će služiti za ulaganje.

Ne brinite, ne gledamo vaš selfie, on se samo usporedi sa slikom s osobne za potvrdu da ste to vi. Ako sada imate dužu kosu, nemate bradu ili nosite naočale, sustav vas možda ne prepozna, pa identifikacijski dio možemo odraditi i putem Zooma ili osobno.

Vaše podatke brižno i sigurno čuvamo!

InterCapital Asset Management d.o.o. kao voditelj obrade osobnih podataka, u skladu s pravilima Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. godine o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ („Uredba”), primjenjujući visoku razinu zaštite, prikuplja i obrađuje osobne podatke svojih klijenata.

Besplatna edukacija – osnove ulaganja i Genius Q&A

Najbolji prvi korak je malo osnovne edukacije oko ulaganja. Bolje znate što radite, strah je manji, a imate i priliku pitati što god vas zanima. Genius Caffe je naša besplatna online edukacija, namijenjena prvenstveno početnicima. Nema krivih pitanja!

Genius Caffe ide svakoga tjedna, obično četvrtkom u 18 sati, putem Zooma. Prijavite se ovdje!

 

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 20. kolovoza 2024.