fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

ICAM OUTLOOK: Prilike i rizici investiranja u 2022.

Fond menadžeri o tržišnim očekivanjima za investitore
2 min.

ICAM Outlook je grupni razgovor fond menadžera InterCapital Asset Managementa, na kojem predstavljaju svoja tržišna očekivanja.

Prolaze prilike za ulaganje, rizike na koje je bitno paziti i daju svoje viđenje situacije. ICAM Outlook za 2022. godinu održao se live putem Zooma u četvrtak 16.12.2021., a u cijelosti je dostupan na ovom linku.

Što to znači za vas kao ulagače i vaš Genius portfelj?

Donosimo vam kratki sažetak najbitnijih informacija, koje vam mogu pomoći donijeti najbolje odluke za vašu investiciju.

Dionice
  • većina prinosa u godinama pred nama (a tako i u 2022.) očekuje se od ulaganja u dionice;
  • za kompanije se očekuje rast prihoda i dobri rezultati poslovanja jer se i dalje nalazimo u periodu gospodarskog rasta;
  • više prilike za uspjeh očekuje se kod europskih dionica i to najviše iz sektora energije i financija. Tim industrijama obično dobro ide u vrijeme gospodarskog rasta.

    Zašto? Traži se nafta jer se povećava proizvodnja, robu treba prevoziti kupcima, a uz blagi rast kamata postoji značajnija potražnja za kreditima za npr. pokretanje poslovanja ili pak potrošnju.

Obveznice
  • najbitniji potez je umanjiti mogući negativan utjecaj inflacije na zaradu od obveznica;
  • ICAM-ovi fond menadžeri velik će dio ulaganja staviti u hrvatske obveznice, upravo zbog očekivanja uvođenja eura i bolje ocjene kreditne sposobnosti Hrvatske;
  • promjena valute i bolja kreditna sposobnost Hrvatske mogli bi potaknuti relativan rast vrijednosti hrvatskih obveznica.
Očekivanja za Genius portfelje, prema vašoj toleranciji rizika
  • razine rizika 1-4 (većinom investirani u obveznice) – očekuje se niži prinos, uz blaže promjene vrijednosti;
  • razine rizika 4-6 (mješoviti portfelji) – dio ulaganja koji imate u obveznicama poslužit će vam kao zaštita od veće promjene vrijednosti, ali ujedno imate šanse za potencijalno bolji prinos u dugom roku zbog novca koji vam je uložen u dionice;
  • razine rizika 6-10 (većinom investirani u dionice) – očekuje vas potencijalno dobra godina, ali imajte na umu da to dolazi s mnogim usponima i padovima tijekom godine. Za vas je najbitnije strpljenje! Kako ste dugoročni investitori, spremni tržištu dati vremena da se sredi, to vam ne bi trebao biti problem. Štoviše, korekcije tržišta gledajte kao priliku za dodatnu uplatu.

Nadamo se da će vam ove informacije biti od koristi, kao i da su vam malo bolje razjasnile situaciju koja nas očekuje.

Najbitnije je, kao i uvijek, da ste kvalitetno informirani i time ne reagirate na temelju emocija (straha), već pametno planirate najbolje poteze za svoj novac.

Vaš Genius tim

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 17. prosinca 2021.