Čas je

Obzirom na činjenicu da su danas, s epidemiološke strane gledano, zemlje puno spremnije na epidemiju i njezine razmjere, mnogi investitori se pitaju hoće li ta spremnost utjecati i na dodatnu stabilizaciju financijskih tržišta i je li sada pravo vrijeme za investiranje.

 

Uzevši u obzir dojam trenutne nestabilnosti, mnogi odgađaju ili izbjegavaju investiranje, no je li čekanje pametna odluka ili zapravo predstavlja propuštene prilike i što se događa kad predugo čekamo?!

 

Početkom godine sve su ključne klase imovine (dionice i obveznice) zabilježile pozitivne pomake. Međutim, početkom ožujka vijesti o širenju korona virusa počele su značajnije negativno utjecati na tržišta. Obzirom da se u vremenima ovakvih neravnoteža na tržištu kao rješenja nameću ulaganja u mješovite fondove, kretanje vrijednosti udjela u tekućoj godini, ali i posljedice stabilizacije možemo ilustrirati kroz poslovanje naših fondova predmetnih strategija ulaganja.

 

Utjecaj događaja na InterCapital Income Plus

 

Graf 1: Kretanje vrijednosti udjela (EUR) InterCapital Income Plus fonda (klasa A)

 

Graf Income Maja blog

 

Izvor: InterCapital Asset Management

 

Obveznice su značajan pad doživjele prvenstveno zbog naglog poremećaja u ponudi i potražnji – krizi likvidnosti. Bez obzira na pozitivan početak godine, InterCapital Income Plus svoju najnižu točku zabilježio je 23. 3. 2020. godine kada je od početka godine poslovao sa minusom od 7,83%. S obzirom na, u tom periodu, očekivano naglo usporavanje gospodarske aktivnosti (što je prouzročilo i pad vrijednosti financijske imovine), sve globalne i lokalne ključne institucije donijele su fiskalne i monetarne mjere za ublažavanje negativnih efekata, što je naknadno dovelo do stabilizacije domaćeg obvezničkog tržišta. To se uvelike odrazilo i na prinos InterCapital Income Plus fonda, pa stoga na grafu možemo vidjeti kako je od svoje najniže točke iz ožujka navedeni fond do danas narastao za čak 6,00%.

 

Utjecaj događaja na InterCapital Balanced

 

Graf 2: Kretanje vrijednosti udjela (EUR) InterCapital Balanced fonda (klasa A)

 

Graf Balanced Maja blog

 

Izvor: InterCapital Asset Management

 

U jeku pandemije dionička tržišta bila su ta koja su prva započela padom koji je bio jedan od najintenzivnijih, a svakako najbrži u povijesti. Naime, u samo 22 dana najpoznatiji svjetski dionički indeks S&P 500 je pao više od 20%. Dionice su padale dominantno zbog utjecaja očekivanog smanjenja prihoda kompanija.

 

Uslijed rekordno lošeg mjeseca na dioničkim tržištima diljem svijeta, naš mješoviti fond InterCapital Balanced zabilježio je značajan pad prinosa u ožujku te je svoju najnižu točku dotaknuo 23.3.2020. godine, kada je gledano od početka godine fond ostvario negativan prinos od 12,46% (graf 2). Nakon toga u travnju je došlo do oporavka globalnih dioničkih tržišta, u čemu je prednjačio SAD. S&P 500 indeks je nakon značajnog pada u ožujku, u travnju zabilježio jedan od najboljih mjeseci u povijesti. Travanj je donio oporavak financijskih tržišta nakon velikog pada svih klasa financijske imovine u ožujku, a zahvaljujući dioničkoj komponenti portfelja našeg InterCapital Balanceda uslijedio je snažan oporavak fonda.
Na grafu 2 vidljivo je kako je InterCapital Balanced od svoje najniže točke pa sve do danas narastao za čak 12,55%.

 

Iako prikazani prinosi od svojih najnižih ostvarenih točaka do danas nose svoje kratkoročne privlačnosti, možemo zaključiti kako se daleko privlačnija investicijska prilika gradi svakodnevno i to s ciljem ostvarenja srednjoročnih i dugoročnih ciljeva. Kako se kaže, vrijeme je sve i vrijeme je sada. Stoga nemojte čekati jer propuštene prilike se ne mogu nadoknaditi, a potencijalne nestabilnosti na tržištu zapravo su investicijske prilike. Ukoliko se prilikom ulaganja pridržavamo preporučenih horizonata ulaganja, time smanjujemo utjecaj eventualnih kraćih negativnih razdoblja i volatilnosti. Slobodno nam se obratite s punim povjerenjem kako bismo Vam našim profesionalnim pristupom i ekspertizom pomogli donijeti najbolju odluku temeljenu na individualnoj procjeni rizika (online savjetovanje).

 

InterCapital Asset Management u svojoj paleti proizvoda nudi različite fondove mješovitih strategija koje kombiniraju manje i više rizične klase imovine u omjeru ovisnom o preferencijama ulagača, uz preferirani horizont ulaganja. InterCapital Income Plus namijenjen je investitorima koji žele manju izloženost dioničkom tržištu (max 20%) s preferiranim horizontom ulaganja od 3 godine, dok je InterCapital Balanced namijenjen investitorima koji su skloniji većoj izloženosti dioničkom tržištu (maksimalno 60%) s preferiranim horizontom ulaganja od minimalno 3 godine.

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe
na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT
d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je
promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se
spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete
pronaći na web stranici:
www.icam.hr/hr/fondovi gdje
su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda
na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize,
zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne
predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja
ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje
ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama,
koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju
potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost
ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili
informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili
investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti
objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom
ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

 

Maja Humljak

PRODAJA
Objavljeno
2. oktobra 2020.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward