InterCapital Income Plus – naslednji korak pri vlaganju

Prošla godina je donijela velike promjene u naše živote te globalnu ekonomiju, no neke stvari na tržištu kapitala su ipak ostale iste.

 

Jednostavno rečeno, središnje banke su (dodatno) smanjivale kamatne stope kako bi dale monetarnu podršku gospodarskom oporavku. To je svakako odlična vijest za ministre financija, poduzeća i sve građane koji se planiraju zaduživati jer je trošak duga snižen. No kao i uvijek, medalja ima dvije strane, a druga strane te iste medalje su i niže kamate i manji budući prinosi na obveznice te obvezničke fondove.

 

Obveznički fondovi su se zadnjih godina pokazali kao odličan način investiranja uz nizak rizik. Aktivnosti središnjih banaka te veliki pozitivni pomaci za hrvatske javne financije su rezultirali prosječnim prinosima od 2% – 3% godišnje u zadnje tri godine za obvezničke fondove na našem tržištu. Stoga ne čudi veliki interes za takvu vrstu ulaganja, prvenstveno od strane klijenata banaka koji su tražili priliku za ostvarenje prinosa većeg od kamate na štednju, ali uz što niži rizik.

 

No, s obzirom na trenutačne prinose na obveznice gdje primjerice prinos na hrvatsku državnu obveznicu koja dospijeva za 10 godina iznosi oko 1%, nije moguće očekivati nastavak prijašnjih prinosa u obvezničkim fondovima. Dok su obveznice do sada služile kao alat ostvarenja povrata, njihova uloga se mijenja te postaju alat za stabilizaciju, tj. potencijalno smanjenje rizika portfelja.

 

 

 

Koji je sljedeći korak u investiranju?

 

Budući da u obvezničkim fondovima u budućnosti očekujemo pozitivne, ali niže prosječne prinose nego što su bili u prošlosti, smatramo da je najbolji omjer što nižeg rizika i što višeg potencijalnog prinosa moguće pronaći u fondovima sa blagom izloženosti dionicama poput InterCapital Income Plusa fonda koji predstavlja sljedeću stepenicu ulaganja u odnosu na, primjerice, InterCapital Bond fond.

 

 

 

InterCapital Income Plus – optimalna kombinacija

 

InterCapital Income Plus je posebni fond sa portfeljem podijeljenim na dva dijela:

 

  • veći dio portfelja je dominantno uložen u državne obveznice (poput InterCapital Bond fonda),
  • manji dio (do 20% portfelja) ulaže se na globalna dionička tržišta.

 

Takvim investiranjem pokušavamo postići što bolju ravnotežu između što nižeg rizika i što većeg prinosa, s naglaskom na smanjenje rizika u odnosu na uobičajene mješovite fondove.

 

 

 

Diverzifikacijom do nižeg rizika

 

Osnovni način smanjenja rizika je diverzifikacija, tj. investiranje u što veći broj pojedinačnih vrijednosnih papira kako bi se smanjila izloženost jednoj državi, regiji, gospodarskom sektoru itd.

 

Uz diverzificirani obveznički portfelj, i dionički portfelj je također široko raspršen te u konačnici može biti izložen prema više od 2.000 različitih kompanija u 38 država. Dakle, niti jedna dionička pozicija nije dominantna i cilj tog dijela portfelja je ostvarivati prinos na sveukupnom globalnom rastu, a ne na izvedbi pojedinih dionica ili gospodarskih sektora.

 

Blog

 

Slika: Tržišta kojima je izložen dionički portfelj InterCapital Income Plus fonda

 

Unatoč postojećim nepoznanicama oko dinamike globalnog gospodarskog oporavka, sigurni smo da će doći do očekivanog gospodarskog rasta u dužem roku i vjerujemo da je InterCapital Income Plus odličan način za sudjelovanje u takvom rastu. Postojeći investitori, posebice oni u obvezničkim fondovima, sa Income Plusom imaju mogućnost „nadogradnje“ svoje investicije transakcijom zamjene bez troškova i porezne obveze. S time, uz nešto veću volatilnost, zadržavaju i dalje potencijal ostvarenja dugoročnih prinosa značajno većih od bankovnih depozita.  

 

 

 

Za one s nešto većom tolerancijom prema riziku, skrećemo pažnju i na :

 

InterCapital Conservative Balanced, fond koji kreće s radom 30. ožujka i moći će imati izloženost dionicama i do 35% neto imovine te,

 

InterCapital Balanced fond koji može imati veću izloženost dionicama (do 60%).

 

Svakako bismo istaknuli kako svaki investitor treba dobro odvagnuti svoju preferenciju riziku te sukladno tome odabrati primjereni fond uz uvažavanje preporučenog horizonta investiranja. Pridržavajući se navedenog, potencijalno se mogu izbjeći brzoplete odluke prodaje fonda u najnepovoljnijem trenutku.

 

 

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: https://icam.hr/investicijski-fondovi/  gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Marko Bogdan

PRODAJA
Objavljeno
4. februarja 2021.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward