Ogljični odtis skladov

Briga o okolišu je u sve većem fokusu društva – kako pojedinačnih investitora i kompanija, tako i regulatora. Jedan od najpoznatijih pokazatelja o kojima se govori su emisije štetnih plinova (poput CO2). Jeste li znali da prilikom izbora fonda možete uzeti u obzir i njegov ugljični otisak, poznatiji po engleskom nazivu Carbon footprint? O čemu se točno radi i koliko CO2 možete pripisati svojoj investiciji ovisno o fondu u koji uložite, pročitajte u nastavku ovog bloga.

Izvještavanje o ugljičnom otisku je relativno nova i zasad neregulirana praksa, stoga ne treba čuditi da upravitelji imovinom ponekad koriste različite podatke i metodologije izračuna za prikaz istog. U Europskoj uniji se ta situacija ipak mijenja, budući da na snagu nastupa nova regulacija (SFDR) koja propisuje način na koji će upravitelji imovinom računati ugljični otisak. Za one koji vole znati detalje, formula je sljedeća:

formula divo blog

Za one koji više vole jednostavan rječnik, dovoljno je zapamtiti da ugljični otisak predstavlja tone CO2 (i ekvivalentnih plinova) koje se mogu pripisati fondu po milijunu eura uložene imovine.

Da bismo u ICAM-u mogli izračunati podatke za pojedinačni fond, potrebni su nam, jasno, podaci o samim kompanijama. Pritom izvještavanje o emisijama može obuhvaćati 3 opsega (eng. Scope):

Scope 1: obuhvaća emisije za koje je kompanija direktno odgovorna korištenjem svojih resursa. Najčešće su to korištenje prirodnog plina za grijanje (koji spaljuje i tako ispušta plinove), korištenje vlastitih automobila (motor spaljuje i ispušta plinove) itd.

Scope 2: Obuhvaća neizravne emisije nastale za proizvodnju električne energije ili topline koju kompanija koristi (npr. koliko plinova HEP ispusti da bi proizveo količinu električne energije koju smo potrošili).

Scope 3: Obuhvaća sve ostale neizravne emisije koje nastaju kroz cijeli lanac vrijednosti koji kompanija koristi (od resursa koje koriste dobavljači do emisija koje će nastati kako kupci budu koristili proizvode).

graf 2 divo

U praksi se ipak često susrećemo sa slučajem da kompanije same ne izvještavaju o emisijama štetnih plinova. Pogotovo je to slučaj izvan Europe (gdje je slabija regulacija) i na manjim tržištima (poput Hrvatske). Osim toga, vidimo i da pogotovo malo kompanija pokazuje podatke o Scope 3 emisijama. Zbog toga ćemo se u računanju zadržati na Scope 1 i Scope 2, što je trenutno i najčešća praksa u svijetu, barem dok se ne poveća broj kompanija koje daju podatke o Scope 3.

graf 3 divo

Prilikom računanja koristimo podatke dostupne na Bloombergu, a kada podataka nema, radimo procjenu temeljenu na industriji u kojoj određena kompanija posluje. Kao što je vidljivo, rezultati jako ovise o vrsti kompanija koje se nalaze u određenom indeksu (ili fondu). Tako na primjer vidimo da bi si investitor koji replicira njemački DAX mogao pripisati oko 200 tona CO2 za svaki uloženi milijun eura, dok je za američki S&P 500 taj broj puno niži, oko 50 tona. Razlog je to što je u DAX-u zastupljeno puno više „većih zagađivača“, poput proizvođača automobila (BMW, Daimler) i kemikalija (BASF), dok u S&P 500 najveći udio odlazi na tehnološke kompanija (Google, Amazon, Facebook, Apple). Slična je razlika i među našim dioničkim fondovima, pri čemu SEE Equity značajno ulaže u regionalne kompanija koje proizvode naftu i plin te aluminij. Dodatno, vidimo da je preko polovine ugljičnog otiska koji smo izračunali za SEE Equity temeljeno na procjeni, što nažalost umanjuje značajnost komunicirane vrijednosti.

graf 4 divo 1

Računanje ugljičnog otiska, koje će postati dio naših redovnih izvještaja o fondovima, je nastavak pristupa koji smo vam najavili prije skoro 2 godine, a uključuje transparentniji pristup odgovornom i održivom ulaganju. Već ranije smo postali dio PRI-a, najvećeg svjetskog udruženja koje promiče odgovorno ulaganje, a od ove godine svoje fondove po novoj europskoj regulativi klasificiramo kao light green (čekamo još samo potvrdu regulatora). Osim toga, uskoro ćemo objaviti i našu vlastitu emisiju CO2. Iako je put koji smo si zacrtali izazovan, nadamo se da ćete nas pratiti u nastojanjima da kroz investicijske odluke ostvarimo što veći prinos za vas kao klijenta te pridonesemo očuvanju okoliša i dobrobiti cijelog društva.

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe  na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: https://icam.hr/investicijski-fondovi/ gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

 

 

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
26. marca 2021.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward