Pregled donosa za leto 2020 po razredih premoženja v Ameriki

U današnjem blogu ćemo se osvrnuti na izvedbu američkih dionica u 2020. godini, koja će sudionicima tržišta kapitala svakako ostati u pamćenju. Krajem vrlo dobre 2019. godine atmosfera je bila jako pozitivna; dionice su bile na najvišim razinama ikada u povijesti. Ali početkom 2020. godine morali smo se suočiti s prvom globalnom pandemijom poznatijom kao COVID-19, koja je dramatično promijenila svijet te su dionice i ostale klase imovine doživjele nezapamćenu volatilnost. Zaraženi su se brojali u desecima milijuna dok je broj umrlih eksponencijalno rastao. Izgubljeni su milijuni radnih mjesta. Ožujak je donio naizgled nepremostiv strah i tamu na tržištima kapitala.

 

No, gledajući unazad, sad smo na boljem mjestu; s tržištima koja su ponovo na višim razinama nego ikad. S nekoliko cjepiva na pomolu, u 2021. godini možemo očekivati oporavak ekonomije te jačanje tržišta kapitala.

 

Datumi koji su obilježili 2020. godinu:

 

Petar blog 1

 

Izvor: Bloomberg i InterCapital Asset Management

 

Pregled prinosa po klasama imovine u 2020. godini

 

Unatoč nestabilnosti, kombinacija pravovremenih stimulativnih intervencija FED-a i pozitivnih vijesti nagradila je investitore koji nisu prodavali vrijednosne papire kada je na tržištima vladao strah.

 

Američke dionice i dionice na tržištima u razvoju imale su dvoznamenkasti prinos unatoč burnoj godini. Dionice male kapitalizacije u Russellu 2000 nadmašile su S&P 500 za 3%, ali također su zabilježile i veći pad tijekom volatilnog perioda.

 

Iako je tijekom 2020. bilo mnogo jako velikih padova, ništa se ne može usporediti s padom cijena sirove nafte WTI koji se dogodio u travnju. Futuresi su se trgovali sve do negativnih -37,63 dolara za barel kad su razni faktori, kao što je zabrana putovanja, zaustavili potražnju za naftom, a članice OPEC-a nisu postigle sporazume o smanjenju opskrbe. Američke državne i korporativne obveznice imale su pozitivnu godinu, međutim njihov je prinos prvenstveno bio potaknut FED-ovom monetarnom ekspanzijom.

 

Izvedba imovinskih klasa u 2020. godini
Petar blog 2

 

Izvor: https://www.visualcapitalist.c…

 

Izvedba indeksa S&P 500 u 2020. godini po sektorima

 

Energetski sektor je prošle godine bio najteže pogođen (-38%), dok je growth sektor prošao puno bolje od value sektora. Tehnološki sektor (+41%) nastavio je nadmašivati ostale sektore, kao i u 2019. godini. Najveći dobitnici u tehnološkom sektoru su sljedeće dionice:

 

  • Amazon koji je narastao +76%,
  • Apple +81%,
  • Netflix +66%,
  • Nvidia +121%,
  • Paypal +115%,
  • AMD +100%, i ostale.

 

Grafikon u nastavku prikazuje izvedbu sektora S&P 500 u 2020. godini.

 

Izvedba indeksa S&P 500 u 2020. godini po sektorima

 

Petar blog 3

 

Izvor: https://www.visualcapitalist.c…

 

Na grafu:

 

  • Crvene linije prikazuju koliko je svaki od sektora pao tijekom 2020. godine u odnosu na početak godine,
  • Zelene linije prikazuju koliko je svaki od sektora narastao od najniže razine 2020. godine do kraja godine, te
  • Bijele linije prikazuju prinose svakog od sektora od početka do kraja 2020. godine.

 

Sektor diskrecijske potrošnje završio je godinu s pozitivnih +32%. Sektor komunikacija je također završio godinu pozitivno s rastom od +21%, kao i sektor materijala (+18%).

 

Za kraj jedna zanimljiva činjenica; da ste kupili sve sektore u istim omjerima na njihovom dnu u ožujku, vaš prinos krajem godine bi iznosio oko 67%.

 

Gornji graf upravo prikazuje koliko je važna sektorska analiza koja u određenim poslovnim ciklusima može donijeti iznadprosječne prinose. Ključno je znati interpretirati poslovne cikluse, a time i strategije na koje je naš InterCapital Asset Management tim uvijek spreman u našim fondovima poputInterCapital SEE Equity i InterCapital Global Equity, u kojima savjetujemo ulaganja na duži rok.

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: https://icam.hr/investicijski-fondovi/  gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Petar Grgasović

ANALITIČAR
Objavljeno
18. januarja 2021.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward