7SLO: Hladna glava i diverzifikacija kao najbolja dugoročna strategija

Hladna glava u slučaju panike je ključna za nošenje s izazovnim situacijama ne samo u privatnom životu, već i na tržištu kapitala. Najnoviji primjer toga nam pružaju i događanja u Sloveniji.

Sloveniju su posljednjih dana pogodile velike poplave koje predstavljaju najveću prirodnu katastrofu u njenoj novijoj povijesti. Prizori u novinama i priče o nesretno izgubljenim ljudskim životima, staništima i imovini nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnima.  Onima koji se na sreću nisu morali brinuti za vlastitu sigurnost ili sigurnost svojih bližih se, očekivano, nametnulo pitanje i o sigurnosti njihovih ulaganja na slovenskom tržištu kapitala.

Prirodne katastrofe se na tržištu kapitala najviše odraze na osiguravatelje (koje pokrivaju osigurani dio štete) i kompanije koje proizvode ili posluju na području pogođenom katastrofom. Tako su i u ovom slučaju najviše „stradale“ cijene dionica osiguravatelja Triglav i Sava RE te Cinkarne Celje, koja pogone ima u području koje se često spominjalo u novinama.

Dionice Triglava su u danu izgubile skoro 5% svoje vrijednosti, Save RE 2,5%, a Cinkarne Celje 2,4%. Pomalo neočekivano, snažno je reagirao i Petrol, koji je pao 3,4%. Zapravo, ponedjeljak, 7.8.2023. je na Ljubljanskoj burzi bio zanimljiv po tome što baš ni jedna dionica nije završila u plusu.

Pouka iz ovoga, međutim, nije da se nadamo da se našoj omiljenoj dionici neka katastrofa neće dogoditi, već sljedeće dvije stvari:

1) Oni koji su panično prodali prvi dan, nisu sudjelovali u oporavku koji je uslijedio već sutradan

Ovo je zapravo često viđena pojava na tržištu kapitala. Jednostavno rečeno, tržište na neke vijesti zna pretjerano reagirati. Neke od kompanija su u međuvremenu objavile svoja očekivanja štete od poplava, iz kojih se vidi da je situacija zapravo pod kontrolom. Dionice koje smo ranije naveli su tako već danas u plusu, iako još uvijek nisu nadoknadile cijeli gubitak od dana ranije.

dionice SLO pad i rast

Naravno, možemo reći da su oni koji su uz gubitak prodali prvi dan barem oslobođeni straha da će sljedećih dana izgubiti još više. Ali, imajući na umu da dionice jesu volatilna imovina, oni koje se teško nose s većim dnevnim promjenama bi trebala pogotovo uzeti u obzir sljedeću točku.

2) Diversifikacija portfelja nas može zaštiti od velikih dnevnih promjena

Kako kaže narodna izreka: „Nemoj držati sva jaja u istoj košari.“ Tako je naprimjer slovenski indeks SBITOPtr u ponedjeljak pao manje od svake pojedinačne ranije navedene dionice (malo više od 2%). Ako želite ograničiti gubitke, svakako možete lakše spavati ako znate da svaka pojedinačna dionica čini tek manji dio vašeg portfelja te, posljedično, donosi manji ukupni gubitak ako joj se dogodi nešto jako loše.

Na sljedećeg grafu vidimo da je u slovenskom (ali ista je priča i na ostalim tržištima) volatilnost ukupnog indeksa manje od pojedinačnih dionica.

uzkzukz

Jedan od najlakših načina diversificiranja portfelja su ETF-ovi. Na svjetskim tržištima poznati već dugo, kod nas su se pojavili tek s InterCapitalovom ponudom u zadnje 3 godine. Tako oni koji se žele izložiti dioničkoj priči cijelog hrvatskog, slovenskog ili rumunjskoj tržišta (bilo da su to visoke dividende, niske valuacije ili nešto treće) to mogu jednostavno učiniti kupovinom samo jednog papira. Time osiguravaju da temu koju su izabrali trajno prate, a značajno smanjuju rizik velikih promjena na pojedinačnoj dionici.

Slovenskom indeksu SBITOPtr se možete izložiti kroz ETF koji na Zagrebačkoj burzi kotira pod oznakom 7SLO, a na Ljubljanskoj ICSLO, hrvatskom CROBEX10tr na ZSE kroz 7CRO, LJSE ICSLO, a rumunjskom BET-TRN na ZSE kroz 7BET.

Ako vas zanima više o navedenim tržištima (a i o budućima koje ćemo uskoro dodavati), pratite naše objave ili nam se javite direktno.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
8. kolovoza 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward