ETF VIJESTI: Rast rezultata hrvatskih kompanija

Sastavnice indeksa CROBEX10tr u prvih šest mjeseci 2023. godine su uglavnom bilježile dobre rezultate, što vidimo kroz rast prihoda i dobiti na razini indeksa. Rezultat u drugom kvartalu je pogotovo bio dobar, a uzimajući u obzir izloženost hrvatskog gospodarstva turizmu, odlučujući kvartal je tek pred nama.

Svih 10 sastavnica blue-chip indeksa Zagrebačke burze je do kraja srpnja objavilo rezultate, što znači da možemo agregirati rezultate. Oni koji se žele podsjetiti kako je situacija izgledala na kraju prvog kvartala, mogu pročitati našu prethodnu objavu: Hrvatske kompanije u prvom kvartalu zabilježile rast prihoda uz pad dobiti.

Rezultati pojedinačnih kompanija u prvom polugodištu 2023. (u tisućama eura)

rezultati kompanija

izvor: izvještaji kompanija, analiza ICAM-a

Na svim glavnim linijama su rast zabilježile tri velike sastavnice – Podravka, HT i Adris, koji zajedno čine preko 50% indeksa. Rasli su im prihodi, operativna dobit (EBITDA) te neto dobit. Rastu prihoda su pomogle količine (i djelomično inflacija), ali pravo iznenađenje su bile stope rasta dobiti. Međutim, uđemo li malo dublje u analizu, možemo naći razlog.

  • Podravka je, naprimjer, dobila poreznu potporu od nešto ispod 20 milijuna eura za izgradnju novog logističko-distributivnog centra i novog pogona za preradu rajčice. Prema riječima kompanija, normalizirana dobit za prvih 6 mjeseci je na razini prošlogodišnje.
  • HT je također profitirao od neoperativnih stavki. Iako je EBITDA porasla za 4 milijuna eura, rast dobiti je iznosio 14 milijuna. Ovo je pripisivo smanjenju amortizacije, povećanim kamatnim stopama (HT na računima drži puno novca) i nižim oporezivanjem.
  • Adris je zabilježio dobre rezultate u svim svojim segmentima poslovanja. Međutim, u dobiti još uvijek nisu priznate sve posljedice pada cijena obveznica (kod Croatia Osiguranja). Kad bi se gledala sveobuhvatna dobit, vidjeli bismo pad od 36%.

S druge strane, kompanija koja se ističe time što bilježi minuse na svim linijama je Atlantska plovidba. Unatoč svom malom udjelu u indeksu, apsolutne promjene rezultata su bile dovoljno velike da učine značajnu razliku. Rezultat je ovo činjenice da je brodarska kompanija lani poslovala u globalnom okružju u kojem su cijene vozarina bile na višegodišnjem maksimumu. Ove godine su zabilježile pad od preko 40%, što je povuklo i rezultate kompanije.

Ipak, ono što sve trenutno najviše zanima su turističke kompanije, budući da najveći dio svog rezultate ostvaruju u trećem kvartalu (drugim riječima, ako negdje bude iznenađenja sa sljedećim rezultatima, vjerojatno će biti tamo).

Ovaj sektor je u CROBEX10tr zastupljen kroz Adris (njegov turistički dio), Valamar Rivieru i Arena Hospitality. Barem što se bookinga tiče, izgleda da se možemo nadati dobrim rezultatima. Adris tako kaže da je booking bolji od prošlogodišnjeg kako za glavnu sezonu, tako i za posezonu. Arena se slaže, ali dodaje: „Iako smo optimistični za ljetnu sezonu na temelju viđene potražnje i naših trenutnih razina rezervacija, još uvijek vidimo da potrošači donose odluke o rezervaciji u zadnji trenutak, što utječe na našu procjenu uspješnosti sezone koja je pred nama.“

Valamar nije puno komentirao booking, osim je što rekao da u srpnju očekuje ostvariti približno 11% veće prihode od pansiona na godišnjoj razini, nakon značajno povećane prosječne cijene na sličnom broju noćenja.

Utjecaj pojedinačnih rezultata kompanija na cijeli indeks u prvom polugodištu 2023. (tisuće eura)

utjecaj na indeks

izvor: Izvještaji kompanija, analiza ICAM-a

Zaključno, rezultati za prvo polugodište su dobri i, kako stvari stoje, izgleda da bi mogli biti dobar pokazatelj i ostatka godine (ovisno kako prođe turistička sezona). Ukoliko svoje investicije želite izložiti potencijalima ovog indeksa, to je najlakše učiniti kroz naš InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF, koji je listan na Zagrebačkoj i Ljubljanskoj burzi.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
14. kolovoza 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward