Aktualne vijesti u svijetu ETF-ova – kolovoz 2022.

Financijska izvješća sastavnica CROBEX10 za 2Q2022

Najveća sastavnica indeksa, HRVATSKI TELEKOM, objavila je rast organskih prihoda za 0,5% uslijed snažnog razvoja poslovanja pokretnih telekomunikacija te rast neto dobili za 80% uslijed rasta EBITDA i smanjenja amortizacije.

Valja napomenuti da je društvo iz financijskih izvješća od srpnja 2021. dekonsolidiralo Optimu Telekom s obzirom da su HT i Zagrebačka banka 21. siječnja 2022. potpisali Ugovor o prijenosu dionica Optima Telekoma na društvo Telemach Hrvatska.

PODRAVKA je objavila rast prihoda od 8,8% u odnosu na isto razdoblje lani, potaknuto rastom segmenta Prehrane te dobiti za 0,3% uslijed rasta troškova sirovine za 22% u prvoj polovici godine te ograničenog pristupa tržištima Rusije i Ukrajine u segmentu Farmaceutike.

Rast popunjenosti i prihoda turističkih kompanija u drugom kvartalu daje naznaku dobrih rezultata koje očekujemo za 2Q 2022, međutim uteg i dalje ostaje rast cijena materijala, energije, prehrambenih proizvoda i radne snage.

VALAMAR RIVIERA je u prvih šest mjeseci 2022. godine ostvarila 145% više noćenja u odnosu na 2021. godinu, a samo 3% manje u odnosu na isti period u 2019. godini. Sjeverne destinacije, posebice Poreč i otok Krk, bilježe veću potražnju od južne Hrvatske. Najbolji rezultati zabilježeni su u investiranim objektima premium segmenta, posebice u dijelu kampova.

ARENA HOSPITALITY GROUP bilježi rast konsolidiranih prihoda od 303% na godišnjoj razini te 85% u odnosu na 2019. godinu. U Hrvatskoj su prihodi na razini od 213% u odnosu na prethodnu godinu te premašuju prihode iz 2019. godine za 2%.

Rezultatima za ostatak godine pridonijeti će i Grand Hotel Brioni Pula koji je u potpunosti preuređen te ponovno otvoren 5. svibnja 2022. godine.

ADRIS GRUPA je bilježila rast u svim segmentima poslovanja; rast prihoda za 15%, EBITDA za 33% te trostruko veću neto dobit. Turistički segment je u prvom polugodištu 2022. ostvario dvostruko više prihode nego istom periodu prošle godine, odnosno 5% više od rekordne 2019. godine.

Croatia osiguranje je ostvarilo rast konsolidirane neto dobiti od 6%. Cromaris je prodao svježe ribe 26% više nego u prvih šest mjeseci prošle godine te 29% rasta izvoza, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije i Španjolske.

Iako je zabilježila rast prihoda od prodaje od 11%, ATLANTIC GRUPA je pod utjecajem rasta cijena zabilježila smanjenje EBITDA za 13,6% u odnosu na prvo polugodište 2021. te smanjenje neto dobiti za 24,9%. Rast prihoda je ostvaren u svim poslovnim i distribucijskim područjima, a dio porasta prihoda rezultat je i dizanja prodajnih cijena.

Rast prihoda u svim operativnim segmentima uz zadržavanje profitabilnosti je ostvario KONČAR. Prihodi od prodaje su viši za 20,2% u odnosu na prvo polugodištu 2021. godine. Normalizirana EBITDA iznosi HRK 140,1m i veća je za HRK 23,6m od normalizirane EBITDA-e ostvarene u istom razdoblju prošle godine. Normalizirana EBITDA među ostalim isključuje prihode iz transakcije vezane uz Dalekovod.

U odnosu na prvo polugodište 2021. ERICSSON NIKOLA TESLA bilježi rast prihoda od 4,7%. Bruto marža je smanjena na 9,7%, kao rezultat sankcija na bjeloruskom tržištu, porasta plaća kao odgovora na inflatorne pritiske te porasta cijena energenata, sirovina i materijala te je dobit niža 32,6%.

ATLANTSKA PLOVIDBA je zabilježila rast prihoda od 53% te rast neto dobiti od 179% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rast EBITDA-e od 78% pod utjecajem je većeg zaposlenja brodova te rasta prosječnih dnevna vozarina.

Prihodi AD PLASTIK GRUPE za prvih šest mjeseci manji su za 30% pod utjecajem geopolitičke situacije, inflacije te još uvijek prisutan nedostatak poluvodiča na tržištu. Rusko-ukrajinska kriza dodatno je negativno utjecala na rezultate ruskih društava, čiji su prihodi u prvom polugodištu niži za nešto manje od 60% s obzirom da je posljednja tri mjeseca proizvodnja automobila na tom tržištu bila gotovo zaustavljena.

VALAMAR RIVIERA predlaže isplatu dividende

Nakon održane skupštine u svibnju na kojoj je izglasano zadržavanje dobiti od 2021. godine, kompanija je objavila poziv na Glavnu skupštinu 21. rujna 2022. na kojoj bi se glasalo o isplati dividende i zadržanoj dobiti ostvarene u 2018. i dijela dobiti iz 2019. Predložena dividenda je 1,20 HRK, dividendni prinos od 3,60% s ex date-om 26.09.22. te datumom isplate 28.09.22.

ICAM OUTLOOK očekivanja do kraja 2022. godine

Predlažemo da odvojite 20-ak minuta i pogledate našu tradicionalnu polugodišnju prezentaciju tržišnih očekivanja u okruženju geopolitičkih previranja te rastu kamatnih stopa s ciljem obuzdavanja inflacije.

Silvija Ravlić Varga, CFA

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
23. kolovoza 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward