Aktualne vijesti u svijetu ETF-ova: listopad 2022.

REVIZIJE INDEKSA CROBEX10TR I SBITOP TR

Na redovnim polugodišnjim revizijama indeksa 16. rujna 2022. osim promjene udjela pojedine dionice nije došlo do promjene u sastavu CROBEX10tr dok je iz SBITOP TR izašla dionica SALUS te se sada indeks sačinjava 9 dionica.

ETF-ovi KAO PODRŠKA INVESTIRANJU U POJEDINAČNE VRIJEDNOSNE PAPIRE

Anketa provedena u rujnu među financijskim savjetnicima/upraviteljima imovinom od strane VettaFi portala za ETF trendove pokazala je da četiri od 10 financijska savjetnika/upravitelja imovinom imaju do 30% uložene imovine u ETF-ovima, a gotovo jedan od 10 držao je manje od 10% u proizvodima.

Dodatno troje od 10 imalo je između 30% i 50% svojih portfelja vezanih uz ETF-ove, dok je manje od jednog od 10 ulagalo više od 80% u ETF-ove. Zaključak ankete je da se ETF-ovi koriste kao podrška investiranju uz pojedinačne vrijednosne papire i investicijske fondove.

etfgraf

Mnogim financijskim savjetnicima/upraviteljima imovinom ETF-ovi koji se temelje na indeksima služe kao osnova portfelja pružajući širu izloženost klasi imovine uz manju naknadu. Upravitelji imovine također koriste ETF-ove za dodavanje diverzifikacije portfelju koji se sastoji od pojedinačnih vrijednosnih papira. Osim toga, u portfeljima mogu investirati u određeni broj dionica, ali radije ih kombiniraju sa sektorskim ili tematskim ETF-ovima kako bi dobili veću izloženost.

Anketa je pokazala da upravitelji imovinom investiraju u ETF-ove iz raznih razloga; neki su gore navedeni, ali postoje i mnogi drugi. Investiranje u ETF-ove ima puno prednosti kao što su mogućnost postizanja veće izloženosti na relativno jeftin, likvidan i porezno učinkovit način.

SREDIŠNJE BANKE DILJEM EUROPE POVEĆAVAJU SVOJA ETF ULAGANJA

Središnje banke iz cijele Europe povećale su svoju izloženost ETF-ovima tijekom prošle godine, iskoristivši sposobnost zauzimanje taktičkih pozicija u periodima tržišne nestabilnosti.

Banka Finske, Nacionalna banka Austrije, Nacionalna banka Slovačke i Banka Latvije objavile su da su povećale izloženost ETF-ovima u proteklih 12 mjeseci.

Središnje banke globalno investiraju u ETF-ove zbog operativne jednostavnosti, lakoće trgovanja, likvidnosti, transparentnosti i niske cijene, u nekim slučajevima ETF-ovi mogu činiti do 25% propisanih rezervi. Neki od argumenata za investiranje u ETF-ove je fleksibilnost zauzimanja taktičkih pozicija kao i izbjegavanje operativna složenost otvaranja zasebnih računa kod skrbnika za svako tržište ako se koriste odvojeni računi.

Jedna od bitnih faktora je i taj da ETF-ovi pružaju mogućnost ulaska na tržište brzo nakon investicijske odluke. Prema BlackRocku, središnjim bankama s rezervama manjim od 1mlrd USD zanimljivo je investiranje kroz ETF-ove s obzirom na manja ograničenja ulaganja.

Izvor: etfstream.com

Silvija Ravlić Varga, CFA

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
14. listopada 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward