Aktualne vijesti u svijetu ETF-ova: prosinac 2022.

PROSLAVILI SMO 2. ROĐENDAN ETF-OVA

16. studenog smo proslavili 2. rođendan InterCapital CROBEX10tr i InterCapital SBITOP TR ETF-ova.

U ETF-ove je uložilo više od 600 investitora, od kojih je 72% pokazalo interes za slovenskim dioničkim tržištem. Investitori imaju od 17 do 85 godina, a prosječan profil investitora je 49-ogodišnji muškarac.

Što se tiče omjera institucionalnih investitora naspram malih ulagača, postoji velika razlika među ETF-ovima. U InterCapital CROBEX10tr više od 75% NAV-a investirali su institucionalni ulagatelji dok u InterCapital SBITOP TR više od 70% NAV-a drže mali ulagatelji.

Primijetili smo i da su periode pada cijena ETF-ova investitori iskoristili za kupnje. Ovo je osobito zamjetno kod InterCapital SBITOP TR s obzirom da je u ovom ETF-u više malih investitora.

1 graf

2 graf

Za više detalja o ETF-ovima i regionalnim tržištima možete pogledati video (link video) ili prezentaciju (link prezentacija).

NOVI INTERCAPITALOV ETF U 2023. GODINI

Kako smo pisali od prvog newslettera, prepoznali smo važnost ETF segmenta na tržištu kapitala te planiramo daljnje napore usmjeriti na razvoj ETF tržišta u Hrvatskoj i Sloveniji koji uključuje podizanje razine transparentnosti, informiranosti, edukacije kao i razvoj novih proizvoda.

Sredinom godine smo vam u sklopu newslettera poslali anketu; Nakon InterCapital CROBEX10tr i SBITOP TR ETF-ova, koje bi ste ETF-ove voljeli iduće vidjeti na domaćim burzama?

Rezultati ankete su slijedeći:

MicrosoftTeams image 20

Uzevši u obzir rezultate ankete te povratne informacije sudionika financijske industrije u Hrvatskoj i Sloveniji ovim putem objavljujemo da će idući ETF biti InterCapital BET-TR ETF koji će pratiti kretanje vodećeg rumunjskog dioničkog indeksa BET-TR.

Početkom 2023. godine novi ETF planiramo uvrstiti na Zagrebačku i Ljubljansku burzi, a naknadno i na Rumunjsku burzu.

CEE Investment Opportunities – InterCapital CROBEX10tr i SBITOP TR ETF-ovi

Ljubljanska i Zagrebačka burza su u Grand hotelu Union u Ljubljani 30. studenog, održale investicijsku konferenciju “CEE Investment Opportunities”. S 15 najelitnijih hrvatskih i slovenskih kompanija održano je 150 sastanaka, a osim priznanja najboljim kompanijama, nagradu za najboljeg člana na Ljubljanskoj burzi u 2022. godini dodijeljana je InterCapital vrijednosnim papirima.

Na konferenciji smo imali prigode prezentirati prednosti ulaganja u slovensko i hrvatsko dioničko tržište putem InterCapital CROBEX10tr i InterCapital SBITOP TR ETF-ova. (link na objavu)

Silvija Ravlić Varga, CFA

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
14. prosinca 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward