Aktualne vijesti u svijetu ETF-ova: rujan 2022.

Financijska izvješća sastavnica SBITOP za H1 2022

Najveći slovenski blue-chip KRKA objavila je uspješno poslovanje u prvoj polovini 2022. Prihodi su rasli za 6% pri čemu je zabilježen rast prodaje u svih šest regija. EBITDA je pala za 25% uslijed povećanja zaliha na ruskom tržištu zajedno s aprecijacijom ruske rublje. Neto dobit tvrtke narasla je za snažnih 33% u odnosu na isto razdoblje lani.

PETROL grupa zabilježila je slabije financijske rezultate unatoč rastu prihoda od čak 126%. Primarni razlog je limitiranje cijene naftnih derivata od strane slovenske i hrvatske vlade koji je bilo toliko restriktivno da anulira rast cijena naftnih derivata. EBITDA je ostvarila značajan pad od 52% te ultimativno i neto gubitak od EUR 1,3m.

NLB grupa je ostvarila snažan rast neto operativnih prihoda od 7% u ukupnom iznosu od EUR 358m. Uz spajanje podružnice u Srbiji, rastu prihoda doprinijela je akvizicija N Banke u Sloveniji. Neto prihod od kamata je rastao 14% uslijed rasta kreditnih plasmana na svim tržištima, međutim rasli su i troškovi za 11% uslijed pritiska zbog rasta cijena.

TRIGLAV grupa ostvarila je rast bruto premija od 9% u prvih šest mjeseci godine. Zabilježen je rast premija u svim segmenta i na svim tržištima osiguranja, međutim neto dobit je zbog teže makroekonomske situacije i nepovoljnih uvjeta na financijskim tržištima pala za 4% ili EUR 45.3m.

SAVA ostvarila je neznatan rast bruto premija od 4.5% u odnosu na isto razdoblje lani. Očekivani rast isplata polica kod motornih vozila nakon završetka mjera uzrokovanih pandemijom te isplate uzrokovane nepovoljnim vremenom rezultirale su da neto dobit padne snažnih 33,5%.

Farmaceutska kompanija SALUS ostvarila je rast operativnih prihoda od 14% u prvoj polovici 2022. dok su EBITDA i neto dobit zabilježile pad u odnosu na prošlu godinu; 3% i 13%.

LUKA KOPER bilježi izvrsne financijske rezultate rastom prihoda od 35% u odnosu na isto razdoblje lani prvenstveno zbog većeg dohotka od skladištenja i viših cijena ostalih usluga. EBITDA je rasla snažnih 95% što je rezultiralo neto dobiti od EUR 41m odnosno rastom od čak 169%.

CINKARNA CELJE ostvarila je 35% veće prihode naspram prošle godine dok je EBITDA viša za 67%. Na prihode su značajno utjecale više prosječne cijene pigmenta titanijevog dioksida.

Prva polovica godine je bila iznad očekivanja te je ukupna neto dobit EUR 30m odnosno 90% viša u odnosu na prvo polugodište 2021.

Grupa TELEKOM SLOVENIJE zabilježila je blagi pad prihoda i EBITDA-e od 1%. Telekom Slovenije je u ovom periodu obustavila prodaju električne energije krajnjim kupcima što je rezultiralo nižim prihodima. Prihodi su nešto niži i zbog optimizacije pretplatnika koji imaju sve veći broj usluga uključenih u osnovnu pretplatu. Pad EBITDA-e objašnjavaju rastom cijena energije i struje. Unatoč padu prihoda i EBITDA-e, ostvarena je 10% veća neto dobiti naspram istog perioda 2021. godine.

UNIOR je ostvario rast prihoda od 16% u prvoj polovici 2022. dok su EBITDA i neto dobit zabilježile dvoznamenkasti u odnosu na prošlu godinu; 25% i 27%.

S&P POTVRDIO REJTINGE TRIGLAV i SAVA OSIGURANJA

Na godišnjoj reviziji 5. rujna 2022., S&P Global Ratings ponovno je potvrdio kreditni rejting “A” i ocjenu financijske snage sa stabilnim srednjoročnim izgledima Grupe Triglav, a time i njezine matične tvrtke i podružnice Pozavarovalnice Triglav Re. Isti rejting „A“ potvrđen je i za Sava Re te Zavarovalnicu Sava.

Silvija Ravlić Varga, CFA

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
12. rujna 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward