Aktualne vijesti u svijetu ETF-ova – srpanj 2022.

Turizam u Hrvatskoj nastavlja gdje je stao prije početka pandemije!

U rekordnoj turističkoj sezoni 2019. godine u ljetnim mjesecima je ostvareno čak 91,5 milijuna noćenja. Godina 2022. krenula je izrazito dobro te su noćenja u prvom polugodištu na 95% u odnosu na rekordnu godinu. Treba uzeti u obzir da su prva tri mjeseca još uvijek pogođena koronom te da je nadoknada došla u ljetnim mjesecima.

Dokaz ovome je i činjenica da je 17. lipnja ove godine Rovinj, prvi u Hrvatskoj, ostvario 1 milijun noćenja, što je pet dana ranije u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Za ostatak sezone očekujemo nastavak visoke popunjenosti na razini, a moguće i preko 2019. Sektor turizma u ETF-u CROBEX10 TR čini značajan udio od oko 20%.

Očekuje nas nekoliko stock split-ova na LJSE i ZSE

Na Glavnim skupštinama triju kompanija sastavnica indeksa CROBEX10 i SBITOP izglasano je cijepanje dionica.

Iz slovenske CINKARNE CELJE najavljen je stock split 10:1 dok je PETROL objavio da u kolovozu provodi stock split 20:1. Od kompanija sa Zagrebačke burze na cijepanje dionica 4:1 odlučila se i ATLANTIC GRUPA.

Cijena svih dionica prelazi iznos od 200 eura te su se kompanije na ove akcije odlučile kako bi olakšale dostupnost i trgovanje dionica „malim investitorima“, čime se povećava likvidnosti dionica.

U susret financijskim izvješćima za 2Q2022

Do kraja mjeseca dobiti ćemo više informacija o poslovanju kompanija u drugom kvartalu tekuće godine. Preliminarne rezultate je među prvima objavila najveća kompanija iz indeksa SBITOP, KRKA. S obzirom na izloženost kompanije Rusiji i Ukrajini s posebnom pažnjom smo pratili objavu kompanije. Rezultati za prvih šest mjeseci su ohrabrujući s rastom prihoda u svim regijama, uključujući regiju Istočne Europe koja čini 34% prihoda.

Ulaskom Hrvatske u eurozonu eliminira se značajan dio valutnog rizika

Izloženost indeksa CROBEX10 stranim tržištima kroz prihode njegovih sastavnica je 37%. Prihodi od turizma koji se ostvaruju u Hrvatskoj (cijene su uglavnom iskazne u eurima) iznose 19%. Drugim riječima, više od 50% prihoda CROBEX10 je vezano uz strane valute, prvenstveno euro. Ulaskom Hrvatske u eurozonu, rizik promjene tečaja EUR/HRK će se eliminirati.

Ljetne isplate dividendi

Većina izglasanih dividendi će kompanije iz indeksa CROBEX10 i SBITOP isplaćivati u srpnju i kolovozu (link na kalendar). Dividendim prinosom prednjače slovenske kompanije te je dividendni prinos indeksa SBITOP na visokih 6,71%.

Silvija Ravlić Varga, CFA

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
14. srpnja 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward