Investiranje: Trebamo li ga se bojati?

Financijska sloboda nije nešto ograničeno samo na one s velikom količinom novca, već je to nešto čemu bi svatko trebao težiti. Međutim, mnogi su još uvijek skeptični prema investiranju, a najčešći razlog averzije je strah od financijskog gubitka.

Naime, investiranje najčešće izaziva strah kod novih ulagača, ali čak se i oni iskusni investitori ponekad mogu uplašiti i ishitreno reagirati, što za sobom najčešće nosi negativno iskustvo. Ljudi često donose loše odluke, ponesu ih emocije i naglo prodaju investicije po nepovoljnim cijenama zbog situacija koje su izvan njihove kontrole.

Kako bismo što bolje obrazložili zašto se ipak ne treba bojati investirati, proveli smo kratku anketu putem društvenih mreža kako bismo saznali koji je po Vama najčešći razlog zašto se mnogi boje investiranja.

Stoga u nastavku možete pronaći rezultate ankete, a ovaj blog daje Vam odgovore na to koje sve korake možete poduzeti kako biste uklonili ta oklijevanja i u konačnici postali uspješan i zadovoljan investitor.

Investiranje - rezultati ankete "Zašto se bojimo investiranja?"
Izvor: InterCapital Asset Management

Koraci uspješnog i zadovoljnog investora:

  1. Financijska (ne)pismenost – educirajte se
  2. Investirajte dugoročno
  3. Raspršite svoje investiranje
  4. Mali savjeti i zaključak za kraj

1. Financijska (ne)pismenost – educirajte se

Znanje je ključna imovina, pa tako i kada investirate. Razumijevanje načina na koji funkcionira tržište pomaže vam da donesete odluke o investiranju koje odgovaraju vašim mogućnostima, potrebama i individualnoj sklonosti prema riziku.

U InterCapital Asset Managementu svjesni smo da se u temama iz područja financija često koristi komplicirani žargon i u konačnici, poruke prenose na način koji je nerazumljiv većini. Upravo zato veliki trud ulažemo u pojednostavljivanje komunikacije kako bismo našim klijentima, a i ostalima koje zanima, olakšali donošenje odluka.

Cilj nam je različitim kanalima, putem blogova (link) te kratkim video sadržajem na našem YT kanalu (link) informirati i educirati sve koji žele preuzeti aktivno upravljanje svojim financijama.

2. Investirajte dugoročno

Uvijek imajte na umu da je investiranje maraton, a ne sprint.

Dugoročnim investiranjem smanjuju se utjecaji kratkoročnih nestabilnosti na tržištu. Međutim, u dužem vremenskom intervalu velika je vjerojatnost da ćete kao investitor morati proći i one periode kada su tržišta u korekciji.

Sve je to dio normalnog investicijskog ciklusa.

Važnost dugoročnog investiranja možemo vidjeti kroz primjer na grafu u nastavku. Naime, ako uzmemo za primjer godinu pandemije COVID-19 (2020. godinu), fond InterCapital Global Equity je u manje od mjesec dana od sredine veljače do sredine ožujka izgubio preko 25%.

No, upravo zbog mogućnosti takvih naglih kratkoročnih pomaka, preporuka je da se u dioničke fondove investira dugoročno, minimalno na pet godina. Ako gledamo duži period (od nešto preko pet godina), unatoč negativnim pomacima za vrijeme pandemije i ove godine, fond je i dalje ostvario prinos od gotovo 40%.

Graf 1:

Investiranje - graf s prikazom kretanja vrijednosti fonda InterCapital Global Equity 2017 - 2022
Izvor: InterCapital Asset Management

Dakle, kratkoročna negativna razdoblja su prirodna pojava na tržištima i upravo zato trebate gledati „širu“ (dugoročnu) sliku.  Zašto je u tom slučaju vrijeme na Vašoj strani i zašto izbjegavanje ishitrenih reakcija temeljenih na strahu najčešće rezultira pozitivnim ishodom za investitora, pročitajte u blogu kolegice Ane Ceković (link).

3. Raspršite svoje investiranje

Osim kroz dugoročnost investiranja, diverzifikacijom vlastitog portfelja možete dodatno umanjiti rizik. Na grafu u nastavku možete vidjeti koliko je u slučaju investiranja u veći broj fondova Vaša imovina izložena puno širem spektru zemalja (u ovom slučaju samo geografski promatrano).

Graf 2: Diverzifikacija kroz geografsku izloženost: usporedba investiranja u InterCapital Global Technology vs. investiranje u tri dionička fonda InterCapital Global Technology, InterCapital Global Equity i InterCapital SEE Equity

Investiranje - graf s prikazom diverzifikacije investicije na više država putem portfelja fondova
Izvor: InterCapital Asset Management

Detaljnije o važnosti diverzifikacije i iz perspektive izloženosti imovine različitim sektorima, možete pročitati u blogu na linku (link).

4. Mali savjeti i zaključak za kraj

  • uvijek se dobro informirajte prije nego počnete sa investiranjem,
  • ulažite na dugi rok kako biste smanjili utjecaje kratkoročnih nestabilnosti na tržištu,
  • rasprište Vašu investiciju na više proizvoda/fondova.

Dodatno, imajte na umu da za investiranje nije potrebno puno novca, stoga započnite investirati s manjim iznosima i iskoristite brojne prednosti investiranja putem trajnog naloga (link).

Za kraj, možemo zaključiti da je mnogo različitih uzroka straha od investiranja. Neki smatraju da investiranje nosi prevelik rizik, a zapravo samo nisu dovoljno informirani o tome da postoji velik broj različitih vrsta proizvoda/fondova (od konzervativnih do rizičnijih), te da se u širokoj ponudi može pronaći investicija odgovarajuće razine rizika za svakoga.

Neki pak imaju negativno iskustvo povezano sa investiranjem jer su primjerice prodali udjele tijekom kratkoročnog pada tržišta, što je najčešći potez investitora koji reagiraju emocionalno. Međutim, dopuštanje emocijama da upravljaju investicijskim ponašanjem često dovodi do iracionalnog donošenja odluka koje u konačnici mogu imati negativan efekt.

Ukoliko želite uživati ​​u financijskoj slobodi u budućnosti javite nam se kako bismo Vam pomogli donjeti najbolju odluku za Vaš novac. Prijavite se za online sastanak  ili nas posjetite jer – najbolje vrijeme za investiranje bilo je jučer, a drugo najbolje vrijeme je danas.

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Maja Humljak

PRODAJA
Objavljeno
8. srpnja 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward