Crveno-bijeli svijet

„Moje ime je Marko Bogdan i sve oko mene je crveno-bijeli svijet”

 

Svjetsko nogometno prvenstvo se bliži kraju, a naša nogometna reprezentacija je dokazala ono što smo svi već i sami znali; da nam je mjesto u samom svjetskom vrhu. Nogomet je glavna tema svih razgovora pa je ni mi ne možemo i ne želimo preskočiti. Dok čekamo da prođu zadnji dani do finala i konačno dignemo pobjednički pehar, htjeli bismo se osvrnuti i na šire učinke ovakvog sportskog uspjeha, prvenstveno na gospodarstvo. Riječ je o pojednostavljenom i parcijalnom pogledu na učinak osvajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, ali nadamo se da ćemo našim čitateljima dati još jedan dodatni razlog za vatreno navijanje u nedjelju.

 

Dosadašnji osvajači i utjecaj na stopu rasta BDP-a

 

Promatrajući pobjednike svjetskih nogometnih prvenstava od 1990.g. do danas evidentan je pozitivan učinak na stopu rasta gospodarstva osvajača titule. Sve države su u godini osvajanja ostvarile veći rast BDP-a od prethodne godine. Takav učinak se između ostalog može pripisati značajnom povećanju osobne potrošnje za vrijeme prvenstva te općenitije rastom optimizma među stanovnicima.

 

Godina osvajanja Rast BDP-a godinu prije osvajanja Rast BDP-a u godini osvajanja Rast BDP-a godinu nakon osvajanja
Zapadna Njemačka 1990. 3,9% 5,3% 5,10%
Brazil 1994. 4,7% 5,4% 4,42%
Francuska 1998. 2,3% 3,6% 3,50%
Brazil 2002. 1,4% 3,1% 1,10%
Italija 2006. 1,0% 2,0% 1,47%
Španjolska 2010. -3,6% 0,0% -1%
Njemačka 2014. 0,5% 2,0% 1,74%
Hrvatska 2018. 2,8 ? ?

 

Izvor: World Bank: https://data.worldbank.org/ind..

U tablici su prikazane stope rasta BDP-a zemalja osvajača Svjetskog nogometnog prvenstva u godini prije, u godini osvajanje titule i godini nakon. Sva gospodarstva u promatranom razdoblju su zabilježila povećanje stope rasta BDP-a u godini osvajanja titule.

 

Naravno, gospodarstvo je kompleksan sustav i kratkoročni pozitivni efekti postignuti osvajanjem titule se u pravilu ne zadržavaju dugo. Vidljivo je da se stopa rasta smanjuje, tj. vraća na razine iz prethodnih razdoblja već godinu dana nakon osvajanja prvenstva.

 

Potencijal Hrvatske za bolje kapitaliziranje titule

 

No, smatramo da Hrvatska dostizanjem finala i njegovim (eventualnim) osvajanjem ostvaruje veće prednosti od dosadašnjih osvajača titule. Prije svega, svi se možemo složiti da npr. Njemačkoj, Španjolskoj ili Italiji nije potrebna dodatna promocija jer je riječ o globalnim velesilama, u gospodarskom i svakom drugom smislu. Dosadašnje pobjede Hrvatske, a posebno ona protiv favorizirane Engleske, je dovela do velikog rasta interesa za našu državu. Pojam „Croatia“ je bio jedan od trending pojmova na društvenim mrežama, a Google pretrage Hrvatske su također bile na povijesno visokim razinama. Poznat je i podatak da je za vrijeme svjetskog prvenstva napisano više novinskih članaka u Hrvatskoj nego u svim godinama od osnutka države zajedno.

 

Dodatno, procjenjuje se da će finale prvenstva gledati milijarda ljudi diljem svijeta. Ako uzmemo u obzir da je prosječna cijena prikazivanja (cost per view) oko 30 centi, već konzervativnom računicom možemo zaključiti da smo samim nastupom u finalu dobili minimalno 300 milijuna dolara besplatne reklame i to bez uračunavanja učinka svih dosadašnjih odigranih utakmica. U državi poput naše, koja je na globalnoj razini relativno nepoznata, pozitivan učinak nogometnog uspjeha bit će značajno izraženiji od učinka na dosadašnje osvajače titule. Kada uzmemo u obzir našu orijentiranost na turizam, ovakav rast interesa za Hrvatsku možemo kapitalizirati više od dosadašnjih osvajača.

 

Dakle, dečki samo naprijed! Pred svima nama je povijesna prilika i vjerujemo da hrvatska bajka neće ostati samo na nogometu.

 

InterCapital Asset Management upravlja s čitavim rasponom
investicijsklih fondova od konzervativnijih prema manje konzervativnim
fondovima:

 

 

InterCapital Bond obveznički fond

 

InterCapital Global Bond obveznički fond

 

InterCapital Dollar Bond obveznički fond

 

InterCapital Income Plus poseban fond

 

InterCapital Balanced mješoviti fond

 

InterCapital SEE Equity dionički fond

 

InterCapital Global Equity dionički fond

 

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/hr/fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Marko Bogdan

PRODAJA
Objavljeno
13. srpnja 2018.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward