DOLAR: Nova dimenzija diverzifikacije

Redoviti čitatelji naših blogova već su više puta imali priliku čitati o diverzifikaciji. Pisali smo o diverzifikaciji kao osnovnom postulatu upravljanja rizikom i kao jednoj od glavnih prednosti ulaganja u investicijske fondove.

U ovom blogu dodatno ćemo proširiti već obrađene teme s ciljem da vam bolje objasnimo zašto biste trebali razmišljati kako dodatno unaprijediti svoj portfelj.

  1. Što je diverzifikacija?
  2. Nova dimenzija diverzifikacije
  3. Štediti ili investirati dolare?
  4. Dolar – Ponuda fondova

1. Što je diverzifikacija?

Jednostavno rečeno, diverzifikacija je alat smanjenja rizika koji nastaje velikom izloženošću prema jednom ili manjem broju investicija. Ona ima više razina i u praksi se najčešće  upotrebljava na sljedeće načine:

 • Diverzifikacija štednje između više banaka

Domaći štediše često drže novac u više banaka kako bi smanjili mogućnost da im insolventnost jedne banke ugrozi financijsku stabilnost. Bankovni sustav u Hrvatskoj je iznimno stabilan i sve banke koje su se zadnjih godina našle u teškim okolnostima su bile u mogućnosti isplatiti sve depozite, ali bez obzira na to, često se za štednje (posebice većih iznosa) koristi više različitih banaka

 • Diverzifikacija između štednje i ostalih investicija

Uz klasičnu štednju, iduća razina diverzifikacije je stvaranje investicijskog portfelja. Najčešći prvi izbor za ulaganje u Hrvatskoj su nekretnine, ali u ovom kontekstu možemo govoriti i o svim ostalim ulaganjima na tržište kapitala (npr. dionice ili obveznice). Dodavanjem investicija smanjuje se gore spomenuti rizik i otvara se potencijal ostvarenja većih povrata.

 • Diverzifikacija unutar investicijskog portfelja

Jednom kada se štednja proširi investicijama u nekretnine ili vrijednosne papire, pojavljuju se novi izazovi. Ako uzmemo za primjer dionice, kupnja dionice samo jedne kompanije može biti dobar izbor, ali značajno povećava rizike. Sa jednom kompanijom puno stvari može poći po zlu. Loš menadžment, kriza u tom gospodarskom sektoru ili državi u kojoj tvrtka posluje, popis mogućih nedaća je dug. Kako smanjiti taj rizik?

Ulaganjem u neku drugu kompaniju koja je što je manje moguće povezana sa prvom, možda i kupnjom drugih vrijednosnih papira (npr. obveznica). Upravo to je i jedna od glavnih prednosti investicijskih fondova, što jednom kupnjom udjela zapravo kupujete veći broj različitih dionica i/ili obveznica na različitim tržištima čime se smanjuju nabrojani rizici.

Sa svakim od nabrojanih primjera diverzifikacije može se ići gotovo u beskonačnost. Na primjer, zašto stati na kupnji dionica samo dviju, pet ili deset različitih dionica kada ih teoretski možete posjedovati tisuće? Nažalost, to nije praktično i u stvarnosti se još nismo susreli s problemom prevelike diverzifikacije, najčešće je problem upravo suprotan.

Gore nabrojani oblici diverzifikacije su najčešći, ali s obzirom na trenutačne okolnosti, vjerujemo da je došao trenutak za uvođenje nove dimenzije diverzifikacije.

2. Nova dimenzija diverzifikacije

Jedan od oblika diverzifikacije koji se često preskače je valutna diverzifikacija. Što to znači?

Kao i kod štednje u više banaka, ulaganja u veći broj dionica i slično, bilo bi dobro novac držati u različitim valutama ili u investicijama koje su vezane za različite valute. U Hrvatskoj statistike pokazuju da se valutna diverzifikacija rijetko koristi.

Od cjelokupne oročene štednje kućanstava, čak 71% je u euru ili uz valutnu klauzulu na euro, 21% je u kunama, dok ostale valute predstavljaju tek nešto više od 7% ukupnih oročenja. U tih 7% su zapravo sve ostale globalne valute poput američkog, kanadskog ili australskog dolara, britanske funte, švicarskog franka itd.

Dolar - prikaz valutne strukture oročenih depozita kućanstava

Izvor: HNB, tablica D8a Valutna struktura oročenih depozita kućanstava i nefinancijskih društava. Podaci za srpanj 2022.

U ovim podacima ne čudi visoka zastupljenost eura koji je već tradicionalno glavni izbor za štednju te dodatno potvrđuje visoki stupanj „euriziranosti“ domaćeg tržišta. Budući da Hrvatska 2023. ulazi u Eurozonu, sa 1.1. statistika će pokazivati značajno veću koncentraciju jer će, prema sadašnjoj raspodjeli, eurska štednja predstavljati čak 93% udjela.

Nestankom kune nestaje i trenutačna diverzifikacija štednje te smatramo da je to odličan razlog za „uvođenje“ drugih valuta u svoje portfelje. Američki dolar kao najvažnija globalna valuta i valuta u kojoj se izražava vrijednost mnogih globalno važnih roba (npr. nafta) je logičan prvi izbor za valutnu diverzifikaciju.

Gospodarske i geopolitičke okolnosti ove godine su dovele do značajnog jačanja američkog dolara što je podiglo i interes za štednjom ili investiranjem u toj valuti, ali bez obzira na kratkoročne trendove, smatramo da je dolar prvi izbor za dugoročnu valutnu diverzifikaciju, tj. da treba manji dio svog portfelja držati u toj valuti.

Na primjer, dio poskupljenja cijene goriva nastao je zbog rasta cijene nafte, ali dio je nastao i zato što je dolar jačao. Netko tko je dolar koristio za štednju dijela imovine je ublažio taj inflatorni udarac jer je kunska vrijednost, u kojoj plaća gorivo, narasla zbog jačanja tečaja.

3. Štediti ili investirati dolare?

Jednom kada donesete odluku da ćete dio portfelja prebaciti u dolare, suočeni ste sa sličnim dilemama kao i kod eurske štednje/investicija. Kamate na dolarske depozite su niske, na razini onih u eurima te od takve štednje nije moguće očekivati zadovoljavajuće povrate nego služi isključivo za čuvanje nominalne vrijednosti.

Što se tiče mogućnosti ulaganja, kako je domaće tržište većinom okrenuto prema euru, tako su i domaći investicijski fondovi većinom vezani za tu valutu. Mogućnosti ulaganja u dolarima su relativno rijetke, ali u InterCapital Asset Managementu kontinuirano razvijamo paletu investicijskih fondova te tako u ponudi imamo i mogućnosti ulaganja u dolarima.

Dodatna velika prednost korištenja investicijskih fondova je mogućnost ulaganja u kunama pri čemu se za konverziju primjenjuje srednji tečaj HNB-a.

U praksi to znači da korištenjem fondova kunama možete kupiti dolar po najpovoljnijem tečaju!

4. Dolar – ponuda fondova

Prvu stepenicu ulaganja u investicijske fondove predstavlja InterCapital Dollar Bond, obveznički fond niske razine rizika denominiran u dolarima. S obzirom na trenutačno relativno visoke prinose na dolarske obveznice, smatramo da je riječ o fondu koji trenutačno ima najbolji omjer što nižeg rizika i potencijalnog prinosa.

Druga mogućnost ulaganja u dolarima je investiranje u dionički fond InterCapital Global Technology koji se nalazi na drugoj strani spektra rizika od obvezničkog fonda. Riječ je o dioničkom fondu koji je fokusiran na ulaganje u kompanije iz tehnološkog sektora i vjerujemo da dugoročno ima iznimno visok potencijal prinosa, no u kratkom roku mogu se očekivati veliki pomaci.

InterCapital Dollar Balanced

Također, u bliskoj budućnosti pokrećemo i mješoviti fond denominiran u dolarima InterCapital Dollar Balanced. Riječ je o klasičnom mješovitom fondu koji kombinira ulaganje u dionice (na razvijenim globalnim tržištima) i obveznice s time da izloženost dionicama mora biti najmanje 30% a najviše 70% neto imovine fonda.

Vjerujemo da će InterCapital Dollar Balanced odlično nadopuniti našu postojeću ponudu dolarskih fondova te će klijenti sa dolarima unutar naše palete fondova moći pronaći rješenje za ostvarenje svojih financijskih ciljeva. Fond je odobren od strane regulatora i planiramo ga pokrenuti u sljedećim mjesecima. Slobodno nam se javite na prodaja@intercapital.hr ili se pretplatite na naše newslettere kako biste bili obaviješteni o točnom datumu pokretanja fonda.

Ako i Vi želite donijeti dobru odluku za svoj portfelj i investirati dio imovine u dolarima, prijavite se za online sastanak ili nas posjetite u Masarykovoj 1.

 


Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Marko Bogdan

PRODAJA
Objavljeno
15. rujna 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward